Dolarul american- scaderi pe toata linia fata de monedele din UE
Toate monedele din UE au crescut in septembrie fata de USD, cea mai mare apreciere fiind inregistrata de Lira sterlina, cu o crestere de peste 4% fata de cotatia sa de la inceputul lunii. Leul s-a intarit luna trecuta cu aproape 2% in fata USD. Majoritatea monedelor din regiune s-au apreciat in raport cu USD inclusiv per ansamblul primelor 9 luni ale anului curent; Leul se plaseaza in plutonul cu rezultate favorabile, inregistrand la sfarsitul lui septembrie o crestere de aproape 2,3% fata de dolarul american, comparativ cu cotatia avuta la inceputul lui ianuarie.
"Referitor la Euro, trebuie sa reamintim ca alegerile din Germania au constituit un eveniment cu importanta globala, iar victoria obtinuta de Angela Merkel a sustinut moneda unica europeana. In plus, cresterea indicelui de incredere a consumatorilor germani a dat recent un nou impuls aprecierii Euro", a aratat Silviu Pojar. Moneda Euro s-a intarit cu cca 2,3% in luna septembrie fata de USD si a marcat o apreciere de aproape 2,5% la finele primelor noua luni ale anului comparativ cu cotatia sa de la inceputul lui 2013.
In regiune insa, Euro "si-a pierdut din avant": decizia FED de a mentine politica monetara in aceeasi parametri a stimulat apetitul investitorilor pentru risc, acestia redevenind interesati de monedele din zonele emergente; in plus, in multe cazuri, au existat si factori interni care au sustinut intarirea unor monede, asa incat majoritatea monedelor din UE s-au apreciat in septembrie in raport cu Euro. Astfel, luna trecuta, Lira sterlina a crescut cu aproape 1,8% fata de Euro, Zlotul polonez si Forintul s-au apreciat cu cca 1,1% fiecare, Coroana suedeza cu aproape 0,8%, iar Coroana ceha a crescut cu cca 0,15%. La finele lui septembrie, Leul a avut fata de Euro o cotatie foarte apropiata de cea de la inceputul lunii respective, iar Kuna croata a scazut in acelasi interval cu cca 0,6% raportat la moneda unica europeana.
"Kuna croata a reflectat unele rezultate economice sub asteptari, precum si retrogradarea ratingului Croatiei de catre agentia de evaluare financiara Fitch Ratings. In ceea ce priveste Leul, perspectiva unei noi scaderi a dobanzii de referinta a pus presiune pe moneda nationala in luna care s-a incheiat; de altfel, Consiliul de Administratie al BNR a decis, pe 30 septembrie, reducerea dobanzii de politica monetara de la 4,5% la 4,25%, in linie cu asteptarile analistilor", a aratat Silviu Pojar.
Per ansamblul primelor trei trimestre din 2013, Leul ramane cea mai performanta si stabila moneda din UE, avand la finele lui septembrie o cotatie fata de Euro apropiata de cea avuta la inceputul lui ianuarie. Kuna croata mentine pozitia secunda in topul performantelor, cu 0,7% depreciere la sfarsitul primelor 9 luni fata de cotatia sa de la inceputul anului curent; restul monedelor din UE au inregistrat fata de Euro deprecieri mai accentuate in acelasi interval. "Moneda nationala a ramas stabila fata de Euro intr-un context international plin de evenimente importante si are sanse de a incheia anul curent cu o variatie destul de redusa fata de cotatia avuta la inceputul lui 2013, desigur in contextul in care nu vor aparea diferiti factori care ar putea determina in piata volatilitati mai mari decat cele pe care le putem estima in prezent", a aratat Silviu Pojar.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
asta este numai in terorie.
in Romania, preturile nu obosesc, tot urca.
tot mai sus !:)
In schimb la import stam "bine".
deci, cand oferta creste, normal sa'i scada pretul.
asta nu inseamna nimic pentru intern. dolarul ramane la fel, preturile pe piata interna nu scad in functie de variatiile dolarului.
bunuri de larg consum nu prea vin de pe piata ioropeana. vin mai mult bunuri de lunga folosinta.
deci, americanii nu sufera.
sua, impreuna cu canada si mexicul sunt o piata de cca 4 sute de mil, populatie cu putere de cumparare buna.
Uite sa iti dau un exemplu, pt sport mi-am luat tricouri, la pachet, de la Walmart, 3-4$ bucata, acelasi tricou....20$ in Romania iar la canadieni 5-6$.
O chitara electrica de 5000$ in Canada o gasesti si la 3000$ in USA pt ca au piata enorma si au rulaj. Aceeasi chitara o poti comanda si in Romania dar te bubuie cu un TVA de 25% de iti trece cheful.
Dar daca te caini ca e nashpa acolo...poate nu e locul tau acolo din start.