"In septembrie, dolarul american a scazut semnificativ fata de toate monedele din UE, pe fondul deciziei Rezervei Federale a SUA de a mentine nivelul injectiilor de lichiditati (contrar asteptarilor pietei) si ulterior ca urmare a faptului ca autoritatile federale americane au ajuns din nou in impas in ceea ce priveste bugetul pe anul fiscal urmator. Guvernul federal al SUA a decis oprirea partiala a activitatii, iar nerezolvarea crizei ar tine in continuare USD sub presiune; desi sunt inca dificil de estimat, urmarile generale ale situatiei vor fi importante cel putin pe termen mediu", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania.

Toate monedele din UE au crescut in septembrie fata de USD, cea mai mare apreciere fiind inregistrata de Lira sterlina, cu o crestere de peste 4% fata de cotatia sa de la inceputul lunii. Leul s-a intarit luna trecuta cu aproape 2% in fata USD. Majoritatea monedelor din regiune s-au apreciat in raport cu USD inclusiv per ansamblul primelor 9 luni ale anului curent; Leul se plaseaza in plutonul cu rezultate favorabile, inregistrand la sfarsitul lui septembrie o crestere de aproape 2,3% fata de dolarul american, comparativ cu cotatia avuta la inceputul lui ianuarie.

"Referitor la Euro, trebuie sa reamintim ca alegerile din Germania au constituit un eveniment cu importanta globala, iar victoria obtinuta de Angela Merkel a sustinut moneda unica europeana. In plus, cresterea indicelui de incredere a consumatorilor germani a dat recent un nou impuls aprecierii Euro", a aratat Silviu Pojar. Moneda Euro s-a intarit cu cca 2,3% in luna septembrie fata de USD si a marcat o apreciere de aproape 2,5% la finele primelor noua luni ale anului comparativ cu cotatia sa de la inceputul lui 2013.

In regiune insa, Euro "si-a pierdut din avant": decizia FED de a mentine politica monetara in aceeasi parametri a stimulat apetitul investitorilor pentru risc, acestia redevenind interesati de monedele din zonele emergente; in plus, in multe cazuri, au existat si factori interni care au sustinut intarirea unor monede, asa incat majoritatea monedelor din UE s-au apreciat in septembrie in raport cu Euro. Astfel, luna trecuta, Lira sterlina a crescut cu aproape 1,8% fata de Euro, Zlotul polonez si Forintul s-au apreciat cu cca 1,1% fiecare, Coroana suedeza cu aproape 0,8%, iar Coroana ceha a crescut cu cca 0,15%. La finele lui septembrie, Leul a avut fata de Euro o cotatie foarte apropiata de cea de la inceputul lunii respective, iar Kuna croata a scazut in acelasi interval cu cca 0,6% raportat la moneda unica europeana.

"Kuna croata a reflectat unele rezultate economice sub asteptari, precum si retrogradarea ratingului Croatiei de catre agentia de evaluare financiara Fitch Ratings. In ceea ce priveste Leul, perspectiva unei noi scaderi a dobanzii de referinta a pus presiune pe moneda nationala in luna care s-a incheiat; de altfel, Consiliul de Administratie al BNR a decis, pe 30 septembrie, reducerea dobanzii de politica monetara de la 4,5% la 4,25%, in linie cu asteptarile analistilor", a aratat Silviu Pojar.

Per ansamblul primelor trei trimestre din 2013, Leul ramane cea mai performanta si stabila moneda din UE, avand la finele lui septembrie o cotatie fata de Euro apropiata de cea avuta la inceputul lui ianuarie. Kuna croata mentine pozitia secunda in topul performantelor, cu 0,7% depreciere la sfarsitul primelor 9 luni fata de cotatia sa de la inceputul anului curent; restul monedelor din UE au inregistrat fata de Euro deprecieri mai accentuate in acelasi interval. "Moneda nationala a ramas stabila fata de Euro intr-un context international plin de evenimente importante si are sanse de a incheia anul curent cu o variatie destul de redusa fata de cotatia avuta la inceputul lui 2013, desigur in contextul in care nu vor aparea diferiti factori care ar putea determina in piata volatilitati mai mari decat cele pe care le putem estima in prezent", a aratat Silviu Pojar.