Cu circa o ora si jumatate inainte de cotatia BNR, leul se tranzactiona in fata euro la un nivel de 4,46 unitati, dupa ce marti cotatia fusese stabilita la 4.43 lei/eur. Dealtfel, leul a inregistrat marti cea mai slaba evolutie din regiune ieri, pierzand circa 0,5% pana dincolo de 4,44/EUR, pe volume reduse. "Privim aceast miscare drept o inversare a castigurilor mai puternice ale leului, ulterioare sedintei de politica monetara din SUA de la mijlocul lunii septembrie, avansuri despre care ne-am pronuntat ca fiind vulnerabile si din cauza faptului ca au avut loc pe volume reduse", se arata intr-un raport al ING trimis miercuri dimineata clientilor corporate.

Tinand cont si de apetitul in crestere pentru titluri de stat pe termen scurt, se mai arata in documentul citat, licitatiile pentru obligatiuni la trei ani (de joia aceasta) si doi ani (de saptamana urmatoare) ar putea induce o usoara apreciere a leului drept efect secundar, in vreme ce credem ca moneda locala va stagna in jurul valorilor curente astazi.

In alta ordine de idei, Romania si-a recastigat accesul la fonduri europene prin toate programele sectoriale, dupa ce Comisia Europeana a deblocat ieri programul cheie de Crestere a Competitivitatii Economice pentru care disbursarile erau pre-supendate din iulie anul trecut. CE a anunutat ca fondurile care vor fi disbursate in urmatoarele cateva zile in cadrul acestui program insumeaza circa 200 milioane euro, in vreme ce date recente indica o

absorbtie de inca 200 milioane euro intr-un alt program sectorial deja de la inceputul acestei luni. Pana acum, Romania a trimis in acest an declaratii de cheltuieli catre CE in valoare de 1,8 miliarde euro si ar putea pierde permanent sumele neutilizate de pana la inca 2 miliarde euro pana la sfarsitul anului. In acest context, am putea vedea o crestere a ratei de absorbtie a fondurilor europene de acum incolo, fapt ce se va traduce printr-o crestere a surplusului de

lichiditate interbancara, intrucat acestea vor reprezenta cel mai probabil injectii nesterilizate de lichiditate in piata.

Cresterea episodica a ratelor ON de pana la 2,75% a fost inversata intr-o mai mare masura ieri, cand ON au ajuns in jurul a 2%. Ratele pentru scadente mai indepartate au stagnat pentru inca o sedinta, insa ne asteptam ca acestea sa revina la tendinta de scadere, desi cu un potential limitat avand in vedere nivelurile reduse ale ratelor.