Proasta gestionare a Romaniei ne-a impins in bratele FMI care a conditionat imprumutul de 20 de miliarde de euro (echivalentul a 80 de euro pe luna pe angajat timp de 5 ani) si de cateva reforme. Printre reforme sunt incluse privatizarea, preferabil prin bursa (de exemplu listarea a 15% din Romgaz de azi) precum si profesionalizarea managementului firmelor de stat. Boc a dat legea guvernantei corporatiste (din nefericire printr-o OUG, nr. 109 / 2011), insa a trecut ceva vreme pana cand sa inceapa sa fie aplicata, scrie Emil Stoica pe blogul lui.

De forma, s-au creat comisii cu consultanti din mediul privat, insa decizia finala tot ministrului de resort ii apartinea.

De exemplu, in cazul Tarom, poate cel mai dezbatut in ultimul an, au fost numiti atat profesionisti, cat si indivizi numiti pe criterii politice.

Dincolo de numirile politice, ceea ce a lipsit a fost o lipsa de intelegere a guvernantei corporatiste si cum functioneaza ea in practica.

Devine din ce in ce mai clar ca firma de recrutare nu a inteles ce competente si experienta sunt necesare pentru oameni in consiliile de administatie, ca dovada problemele de la conducerea Tarom. Poate ar fi fost mai onest din partea firmei de recrutare sa spuna ca nu este in stare sau sa spuna ca nu a gasit oamenii potriviti. Desi, sincer sa fiu, sunt convins ca a avut candidati cu CV-uri complete si care ar fi fost de acord sa lucreze si pe gratis, doar-doar, se vor misca firmele de stat intr-o directie buna. Nu trebuie sa pui sefi niste combinatori de succes pe piata locala, ci niste manageri care au facut fata cu succes expunerii la o piata de capital avansata care cere performanta si cere guvernanta corporatista dincolo de orice repros.

Poate ca astfel de oameni nu se gasesc la ora asta in Romania datorita subdezvoltarii pietei de capital din tara noastra, insa daca binele firmei spune ca trebuie adusi oameni cu experienta din afara, trebuie adusi oameni din afara pana se dezvolta si in Romania competentele necesare. Nu este complicat, insa trebuie aplicate niste principii si cel mai bine este sa le aplice la inceput oameni care au demonstrat, prin experienta lor, ca inteleg si aplica aceste principii.

Si nu este doar vina firmei de recrutare care a dat repede un tun. Este si vina Bursei de Valori Bucuresti care, in ciuda progreselor aplaudate chiar aici pe blog in numeroase randuri, nu a fost in stare sa dezvolte cultura guvernantei corporatiste in firmele cotate.

De vina sunt si oamenii de afaceri care, atunci cand si-au dezvoltat firma la peste 10-20 de milioane de euro cifra de afaceri, nu incearca sa profesionalizeze managementul si sa introduca elemente de guvernanta corporatista, altele decat cele formale.

Si pentru ca pe piata nu este cerere pentru aplicarea unor principii de guvernanta corporatista, este normal sa nu existe infrastructura necesara in Romania (manageri sau training sau institute). Si pentru ca nu exista aceasta cultura si nici infrastructura, este mai greu de dezvoltat firme, este mai greu de atras capital.

Este o problema serioasa pentru mediul privat de afaceri (fie ca vorbim de BVB, de antreprenori cu oarecare succes sau de firme de consultanta precum cea de recrutare mentionata mai sus) care nu are decat de pierdut. Si odata cu mediul de afaceri si economia si, in cele din urma, orice cetatean.

Comenteaza pe blogul lui Emil Stoica