Statistica: Turistii romani s-au cazat in medie 2,6 zile in primele 9 luni, in vreme ce turistii straini au petrecut in medie doua zile in hotelurile noastre

de DP     HotNews.ro
Vineri, 1 noiembrie 2013, 10:00 Economie | Finanţe & Bănci

In luna septembrie 2013, sosirile turistilor au inregistrat o crestere cu 2,7% fata de august, iar innoptarile o crestere cu 2,8 %. Fata de septembrie 2012, in luna septembrie 2013 la punctele de frontiera s-a inregistrat o crestere  la sosirile vizitatorilor straini (0,4%) si o scadere la plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani (2,7 %).

  • In primele 9 luni din acest an, sosirile turistilor au crescut cu 3,1 %, iar innoptarile o scadere  cu  0,1 %.

Sosirile inregistrate  in structurile de primire  turistica in luna septembrie 2013 au insumat   745.000, in crestere  cu 2,7% fata de cele din  luna  septembrie 2012.

  • In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (78,9% din total turisti straini), iar din acestia 86,8% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

Innoptarile turistilor romani au reprezentat in luna  septembrie 79,4% din numarul  total de innoptari, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 20,6%. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (78,6% din total turisti straini), iar din acestia 87,4% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

  • Durata medie a sederii in luna septembrie 2013 a fost de 2,7 zile la  turistii romani si la turistii straini a fost de 2,0 zile.
  • Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in luna septembrie  2013 a fost de 28,7% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 1,2 puncte procentuale fata de luna septembrie 2012. La hoteluri s-au inregistrat indici de utilizare a locurilor de cazare  in luna septembrie 2013 de 36,5%.


Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna septembrie 2013 de  1060,3 mii, in scadere cu 2,7%, comparativ cu luna septembrie 2012. Mijloacele de  transport  rutier au fost  cele   mai  utilizate  de  vizitatorii  romani   pentru  plecarile   in  strainatate,  reprezentand 78,4%  din numarul total de plecari.

Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in perioada 1.I-30.IX.2013 au insumat  6,1 milioane, in crestere cu 3,1% fata de cele din  perioada 1.I-30.IX.2012.
Sosirile turistilor romani au reprezentat (in perioada 1.I-30.IX.2013) 78,4% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat  21,6% din numarul total de sosiri.
 
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini, cea mai mare pondere au   detinut-o cei din Europa (80,8% din total turisti straini), iar din acestia 85,7% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

Innoptarile din perioada 1.I-30.IX.2013 au insumat 15,19 milioane, in scadere  cu  0,1% fata de cele din perioada 1.I-30.IX.2012.

  • Durata medie a sederii in primele noua luni din acest an a fost de 2,6 zile la  turistii romani si la turistii straini a fost de 2,0 zile.
  • Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in perioada 1.I-30.IX.2013 a fost de 25,8% pe total structuri de cazare turistica, in scadere cu 0,9  puncte procentuale fata de perioada 1.I-30.IX.2012.  La hoteluri s-au inregistrat indici de utilizare a locurilor de cazare  in perioada 1.I-30.IX.2013 de 32,2%.
  • Sosirile turistilor straini in Romania din primele 9 luni ale acestui an s-a ridicat la 6,3 milioane, in crestere cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Majoritatea vizitatorilor  straini  provine din tari situate in Europa (93,9%). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 57,7% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (29,8%), Bulgaria (23,6%), Germania (9,5%), Italia (7,0%), Polonia (6,9%) si Austria (4,2%).

  • Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada 1.I-30.IX.2013 de 8,95 milioane, in crestere cu 2,6%, comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2012. Mijloacele de  transport rutier au fost cele mai utilizate  de  vizitatorii  romani   pentru  plecarile   in  strainatate,  reprezentand 77,4%  din numarul total de plecari.
Sosirea unui turist intr-o structura de primire turistica cu functiuni de cazare turistica se inregistreaza cand o persoana este inscrisa in registrul structurii respective, pentru a fi gazduita una sau mai multe nopti. In fiecare structura de primire turistica cu functiuni de cazare turistica se considera o singura sosire pe turist, indiferent de numarul de innoptari rezultate din sederea sa neintrerupta.

 Innoptarea reprezinta intervalul de 24 de ore, incepand cu ora hoteliera, pentru care o persoana este inregistrata in evidenta structurii de cazare turistica si beneficiaza de gazduire in contul tarifului aferent spatiului ocupat, chiar daca durata de sedere efectiva este inferioara intervalului mentionat. Sunt incluse aici si innoptarile aferente paturilor instalate suplimentar (platite de turisti).


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

327 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri