Cele cinci motive de teama ale lui Mugur Isarescu: Majorarea accizelor, preturile la gaze si energie, situatia economica a UE, injectiile de lichiditate ale FED, preturile materiilor prime

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 7 noiembrie 2013, 13:55 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres
 documente
(07 Nov 2013) PDF, 1MB
Inafara lor mai sunt altele, nedeclarate oficial. Daca va rezista coalitia, cine ar urma sa fie propus pentru inalta demnitate pe care o ocupa el in acest moment, de ce nu se fac reforme reale in Romania samd. Dar cele cinci scenarii de mai jos, care ii pot incurca al naibii de mult socotelile in materie de inflatie au fost publicate in Raportul privind inflatia, publicat joi. Degeaba vin unii sau altii sa ne livreze distonocalm la televizor spunandu-ne ca masurile luate recent de Guvern nu vor afecta inflatia; Guvernatorul vede in majorarea accizelor si in evolutia preturilor la gaze si energie riscuri plasate inafara oricarui control. Celelalte trei le gasiti in textul articolului sau, mai pe larg, in documentul atasat.


 • Majorarea accizelor. "Pe plan intern, o balanta adversa a riscurilor la adresa ratei proiectate a inflatiei este asociata unor informatii devenite disponibile ulterior elaborarii scenariului de baza al proiectiei macroeconomice, care se refera la majorari ale accizelor pentru diverse categorii de produse, masuri incluse in acordul incheiat de autoritatile romane cu echipa UE-FMI-BM si care vor fi, cel mai probabil, incorporate si in proiectul de buget pe anul 2014. Ramane in continuare preocupanta implementarea ferma si consecventa a pachetului reformelor structurale, in conformitate cu calendarul stabilit cu institutiile internationale (UE, FMI si BM), in special in contextul anului electoral din perioada de referinta. Orice abatere de la setul de reforme structurale asumate prin acordurile de finantare incheiate cu institutiile internationale este de natura sa induca o deteriorare a perceptiei investitorilor cu privire la economia interna, cu impact nefavorabil asupra volumului si volatilitatii fluxurilor de capital adresate Romaniei si, implicit, cu potential de amplificare a efectelor socurilor nefavorabile, interne sau de provenienta externa, asupra ratei inflatiei si cresterii economice.", se arata in Raport
 • Preturile la gaze si energie. "Riscuri relativ echilibrate la adresa traiectoriei ratei inflatiei IPC provin din partea preturilor administrate, in contextul in care se mentin incertitudinile cu privire la cuantificarea impactului pe care etapele liberalizarii pietei gazelor naturale si a energiei electrice, respectiv amanarea acordarii de catre guvern a unui numar de certificate verzi producatorilor de energie regenerabila, il vor avea asupra preturilor la consumatori. Pe termen mediu insa, balanta riscurilor se mentine inclinata in sus, date fiind ponderea ridicata a alimentelor in cosul bunurilor de consum finale si volatilitatea asociata indusa atat asupra inflatiei de baza, cat si asupra dinamicii indicelui preturilor de consum"
 • Situatia economica a UE. "In privinta mediului extern, cele mai importante surse de risc provin din partea situatiei  economice de perspectiva din Uniunea Europeana, precum si a evolutiei pe termen scurt si mediu a perceptiei investitorilor asupra conjuncturii economice regionale si globale. In situatia materializarii unui asemenea risc, efectele asupra economiei interne ar urma sa fie transmise atat prin intermediul canalului comercial (cererea de bunuri de export romanesti), cat si al celui al increderii (variabilitatea apetitului pentru risc al investitorilor cu privire la expunerile fata de economiile emergente din zona).", noteaza autorii Raportului privind inflatia.
 • Injectiile de lichiditate ale FED. "De asemenea, incertitudinile referitoare la magnitudinea si etapizarea diminuarii injectiilor de lichiditate de catre Fed in sistemul financiar american ar fi de natura sa potenteze efectele adverse asupra economiei romanesti prin intermediul canalului financiar (realocarea fluxurilor de capital destinate economiilor emergente catre cele dezvoltate, in general, si SUA, in particular, probabil incurajata si de mentinerea unui grad de risc scazut asociat acestora). Posibila diminuare a fluxurilor de capital adresate Romaniei ar avea un efect nefavorabil asupra variatiilor cursului de schimb fata de principalele valute, ratei inflatiei, costurilor de atragere a finantarii, conditiilor de creditare si, astfel, asupra activitatii economice interne.
 • Preturile materiilor prime. "In ceea ce priveste preturile materiilor prime pe pietele internationale, acestea sunt apreciate a genera pe termen scurt riscuri relativ simetric distribuite in jurul traiectoriei inflatiei din scenariul de baza. Pe termen mediu, insa, exista riscuri ale unei accelerari a dinamicii acestei categorii de preturi (de exemplu, noi scumpiri ale energiei), pe fondul unor eventuale tensiuni de ordin geopolitic in curs de desfasurare sau al unor evolutii nefavorabile ale preturilor produselor agricole,  dependente de conditiile meteorologice care vor prevala pe parcursul intervalului de proiectie", se mentioneaza in Raport


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9994 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  pretul energiei (Vineri, 8 noiembrie 2013, 7:27)

  Tritonul [utilizator]

  Daca domnul Isarescu se teme de pretul energiei atunci de ce nu cere sa nu se mai dea certificate verzi pentru "micro"hidrocentrale? E destul de influent. E culmea aberatiei sistemului corupt romanesc: pe factura fiecarui roman apare ca plateste certificate "verzi" catre cei ce ne distrug ultimele colturi de natura autentica, bazinele superioare ale raurilor carpatine. Asta cu pretextul ca trebuie sa atingem un procent de energie regenerabila pe care l-am atins de fapt deja si in conditiile in care exportam energie electica. Lasam toate generatiile urmatoare fara cel mai pretios patrimoniu natural si cea mai buna baterie prima pentru ecoturism doar ca sa se imbogateasca o mana de canalii pe spatele poporului pauperizat.
 • +4 (6 voturi)    
  Rosca sa treaca la treaba! (Vineri, 8 noiembrie 2013, 7:41)

  hotnewsfil [utilizator]

  Analizele pertinente, facute de guvernatorul Bancii Nationale, domnul Mugur Isarescu, au devenit galopant periculoase pentru USL, devoaleaza minciunile ascunse in proiectul bugetului national, pe anul 2014.
  Este cazul ca mai-marii USL sa ia masuri urgente de stopare a guvernatorului, de decredibilizare a acestuia.
  In acest sens, Rosca Stoenescu, securistul de serviciu din PNL, specialistul in diversiuni securistice, sa iasa imediat la rampa, sa fluture hartii contrafacute, in fata presei, muncite chiar de el, expertul in falsuri, prin care populatia sa fie informata ca guvernatorul Mugur Isaresca fura continuu zeci de milioane de euro, din fondurile Bancii Nationale, pe care si le ascunde in banci-off shore, stiute numai de el.
 • -1 (1 vot)    
  isarescu... (Vineri, 8 noiembrie 2013, 8:25)

  amycus [utilizator]

  hai cu isarescu!
  in sus, in jos, in stanga, dar mai ales in dreapta...
 • -3 (7 voturi)    
  Eu personal (Vineri, 8 noiembrie 2013, 8:45)

  Zummm [utilizator]

  Nu-l mai suport pe acest Guru al economiei. Ne lasi tataie odata cu sfaturile tale Hai sa fim seriosi ca daca ai vrea sa faci ceva ai face, nu esti chiar asa legat de maini pe act vrei tu sa apri
 • +6 (6 voturi)    
  Net KULTURA ! (Vineri, 8 noiembrie 2013, 10:17)

  SRA [utilizator]

  mentinerea Leului (Ron) artificial este mai scumpa decât evaziune fiscala !!! ROMANIA traieste ca un bolnav intubat !

  Solutia MUNCA, ORDINE, DISCIPLINA, CONCURENTA, COMPETENTA , MERIT !
  • +2 (2 voturi)    
   vrea si USL-ul? (Vineri, 8 noiembrie 2013, 16:37)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Imi pare ca nu prea vrea ceea ce propuneti Dvs. ca solutie...

   De aceea o sa avem noi taxe si impozite ca sa isi multumeasca asistatii - dar chestiunea asta nu tine prea mult!
 • 0 (0 voturi)    
  Si domnul Mugur Isarescu (Sâmbătă, 9 noiembrie 2013, 8:43)

  GRANDFATHER [anonim]

  Este un "constatator", care se da "fata mare si nestiutoare"! Oare exista in tara asta o "personalitate", care sa le spuna romanilor adevarul. sa le puna oglinda in fata, sa le spuna ce si cine sunt si ce (mai) au de facut, daca se mai poate ceva! Daca nu, sa emigram cu totii, iar ultimul sa stinga lumina!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by