Marile companii renunta la modelul patentat in ultimii ani - solutia individuala in negocierea cu statul, si descopera forta pe care i-o confera vocea comuna. Unirea mediului de afaceri este evenimentul major al anului, iar acest gen de presiune ar putea cantari mult in redefinirea modului de a face politica in Romania.
- Nu intamplator, reactiile iritate ale premierului Victor Ponta demonstreaza substratul populist al masurilor, prin incercarea deloc subtila de antagonizare a capitalului strain cu electoratul romanesc: "Eu tin foarte mult cont si am un foarte mare interes ca mediul de afaceri sa aiba in Romania un mediu competitiv. Pe de alta parte, eu sunt ales de romani. Si trebuie sa-mi fac datoria fata de romani in primul si in primul rand".
Tot premierul Ponta a aruncat in lupta retorica un argument pe jumatate fals, spunand ca "in Romania toate taxele sunt mai mici si decat in SUA si decat in majoritatea covarsitoare a tarilor europene, cu exceptia Bulgariei". Argumentul e valail in privinta taxei pe profit si a taxei pe venit, dar in privinta taxarii muncii Romania ocupa un loc fruntas in lume.
Contextul in care se poarta dialogul mediu de afaceri - premier
- Romania pierde 30 de miliarde de euro pe an din cauza evaziunii (raport al Bancii Mondiale). Urmarea: o reforma a ANAF care a dus la scaderea gradului de colectare
- Modificarile la Codul Fiscal nu au fost puse in dezbatere publica nici o zi, companiile afland din media surprizele rezervate de Guvern. Modificarile fiscale au loc in perioada in care se construiesc bugetele pentru 2014 ale companiilor, iar calculele trebuie refacute astfel incat sa tina cont de noile taxe sau de impozitele majorate. In plus, nici macar acum nu este cunoscut cuantumul impozitului pe constructiile speciale care urmeaza sa fie perceput companiilor incepand din 2014, ceea ce induce imposibilitatea incheierii bugetelor pentru anul viitor.
- Creditarea mediului privat este extrem de greoaie (vezi scrisoarea de intentie cu FMI si rapoartele BNR), fapt ce duce la probleme de cash-flow si afecteaza competitivitatea multor companii din piata interna. Cresterea taxelor si impozitelor e vazuta ca o lovitura exact pentru acei contribuabili care se luptau din greu sa-si plateasca darile catre stat la timp
- Masurile fiscale anuntate de Guvern au impact major pe mediul de business (cresterea salariului minim, acciza speciala de 0,07 euro pe litrul de carburant, impozit pe constructiile speciale), in contrast cu masurile luate in anii anteriori de guvernele Boc si Tariceanu, care au evitat pe cat posibil suprataxarea mediului privat.
- Coruptia afecteaza profund competitivitatea companiilor din mediul privat. Exemplele ultimelor luni, in care spaga e ceruta de la obraz de inalti functionari de stat (vezi cazul Hidroelectrica sau cazul APIA), arata ca fenomenele de coruptie au ajuns pana la nivelul Guvernului, iar reactia premierului e descurajanta: continua atacurile la procurori si judecatori si isi apara colegii anchetati
- Populismul in actul de guvernare atinge cote alarmante, odata cu apropierea anului electoral, si e dublat de un nationalism abia stapanit. Raspunsul premierului la comunicatul AmCham e elocvent: "Eu tin foarte mult cont si am un foarte mare interes ca mediul de afaceri sa aiba in Romania un mediu competitiv. Pe de alta parte, eu sunt ales de romani. Si trebuie sa-mi fac datoria fata de romani in primul si in primul rand.
- Esecul in atragerea fondurilor europene (esec comun al tuturor guvernelor post-aderarea la UE).
- Competitivitatea Romaniei in regiune scade usor, dupa cum arata ultimul raport Doing Business al Bancii Mondiale
- Consiliul Investitorilor Straini (FIC): absenta totala a procesului consultativ si posibila implementare in forma actuala a impozitului pe constructii speciale vor avea un impact devastator
Introducerea unui impozit pe constructiile speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura va afecta platitorul direct, dar si consumatorul final, si de asemenea, ar putea duce la esecul privatizarilor, apreciaza Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
Membrii Consiliului semnaleaza ca lipsa de consultare in ceea ce priveste adoptarea unor noi taxe va conduce in mod cert la mentinerea opiniei conform careia mediul fiscal romanesc este dominat de o lipsa acuta de predictibilitate atat de necesara proceselor de planificare investitionala pe termen mediu si lung, generand mai departe o reconsiderare a pozitiei pe piata autohtona din partea investitorilor, in sensul redirectionarii investitiilor prezente si viitoare in jurisdictii care ofera o anumita stabilitate fiscala, cel putin pe termen scurt si mediu.
"Mai mult, semnalele negative in ceea ce priveste instabilitatea fiscala pot afecta intr-un mod nedorit procesele de privatizare si/sau listare la bursa a companiilor de stat, initiate de catre Guvern, prin reducerea beneficiilor obtinute de catre statul roman, blocarea sau chiar esecul proceselor in sine. Dorim sa atragem atentia ca absenta totala a procesului consultativ si posibila implementare in forma actuala a impozitului pe constructii speciale vor genera un efect de bumerang cu impact devastator asupra credibilitatii procesului politic decizional", spun membrii FIC (Consiliul Investitorilor Straini)
- AOAR: O dovada directa in acest sens o constituie profitabilitatea in scadere a afacerilor, scadere evidentiata de scaderea veniturilor bugetare avand ca sursa impozitul pe profit
AOAR arata ca sunt greu de inteles masuri precum cresterea accizei pe combustibili, pentru finantarea lucrarilor de infrastructura, in conditiile in care Guvernul nu utilizeaza banii europeni disponibili pentru acest sector.
"Alocarea acestor fonduri in lipsa unui Master Plan pentru infrastructura de transport rutier a Romaniei, document ce ar fi trebuit aprobat prin lege de catre Parlament, propunere facuta public de catre AOAR inca din anul 2009 si refuzata sistematic de toate guvernele, ca si cheltuielile constant neclare efectuate de CNADNR, reprezinta tot atatea semne de neincredere in politica fiscala si de investitii anuntata de Guvern", se mentioneaza in comunicat.
- Camera de Comert Americana in Romania: Noile masuri fiscale determina o agravare fara precedent a poverii fiscale a contribuabililor
Totodata, investitorii arata ca lipsa de coerenta si consistenta in adoptarea de masuri cu caracter fiscal, precum si interventiile frecvente si imprevizibile ale Guvernului in economie provoaca distorsiuni in mecanismele pietei, dificultati in planificarea afacerilor, cu consecinte deosebit de grave pentru mediul de afaceri romanesc, atractivitatea investitionala si competitivitatea economica a Romaniei.
"In lipsa unei strategii de tara careia sa i se circumscrie, sistemul fiscal romanesc, in loc sa se modernizeze prin mecanisme eficiente si echitabile in sprijinul dezvoltarii tarii si al eforturilor mediului de afaceri in conditiile actuale grele de piata, este in pericol sa devina un factor de obstructie insurmontabil, mai ales sub distorsiunile cauzate de coruptie, evaziune fiscala si cresterea comertului ilicit cu produse accizabile", a adaugat sursa citata.
Investitorii atrag atentia in mod special asupra efectelor negative semnificative pe care le vor genera propunerile de accizare suplimentara a produselor petroliere, de modificare a metodologiei de calcul a accizelor si instituirea noului impozit aplicat asupra valorii contabile a constructiilor speciale.
- RBL: "Ei bine, nu sunteti un locatar obisnuit, domnule prim-ministru. Sunteti administrator. Iar blocul e o tara. Romania"
"Imaginati-va ca locuiti intr-un bloc obisnuit, cu vecini obisnuiti. Va platiti regulat datoriile, nu murdariti peretii, nu faceti galagie dupa lasarea serii. Destul de des, fara sa fi aflat din timp, vi se intrerupe apa. Sau vine plina de rugina", spune mesajul, care continua cu o insiruire de probleme de zi cu zi. "Din cand in cand, mergeti la administratorul de bloc si-i explicati, pe un ton politicos, ca situatia este intolerabila. Si ca ce se intampla nu e bine pentru nimeni din bloc", mai spune mesajul.
Mesajul prezinta in final si legatura dintre administrator si seful guvernului. "Ei bine, nu sunteti un locatar obisnuit, domnule prim-ministru. Sunteti administrator. Iar blocul e o tara. Romania"
- Ce raspunde premierul: Noi nu putem fi aici El Dorado pentru toata lumea.
"Intreb inca o data: TVA stiu ca nu s-a modificat, ba chiar l-am scazut, cota unica nu s-a modificat. Eu tin foarte mult cont si am un foarte mare interes ca mediul de afaceri sa aiba in Romania un mediu competitiv. Pe de alta parte, eu sunt ales de romani. Si trebuie sa-mi fac datoria fata de romani in primul si in primul rand", a spus Ponta.
El a precizat ca taxele in Romania sunt, in acest moment, mai mici decat in SUA si in tarile europene, cu exceptia Bulgariei.
"Si sunt convins ca in Romania in acest moment toate taxele sunt mai mici si decat in SUA si decat in majoritatea covarsitoare a tarilor europene, cu exceptia Bulgariei, daca nu ma insel", a adaugat Ponta.
"E vreo taxa care nu exista in America sau in Europa? Avem cea mai mica taxare, cu exceptia Bulgariei. Iertati-ma, dar noi avem o responsabilitate fata de cetatenii acestei tari. Ce sa fac? Sa le tai pensiile si salariile? Sa inchid spitalele in continuare, cum s-a facut in 2010? Cred ca e gresit", a spus Ponta.
El a precizat ca atat Consiliul Investitorilor Straini, cat si Camera de Comert Romano-Americana au pledat pentru ca Romania sa aiba un acord cu FMI si Comisia Europeana.
"Aceste masuri le-am negociat in primul si in primul rand cu Comisia Europeana si FMI. Banuiesc ca tot Consiliul Investitorilor Straini si AmCham au spus ca e bine sa avem un acord cu Comisia Europeana si FMI. Deci, nu se poate si cu basca si fara basca. E greu", a mai spus premierul.
Asadar, dl Ponta este conducatorul perfect pt. USL, cu marele sau gol din cutia craniana avnd grija sa umple buzunarele celor ce au pompat in campania electorala.
Ei trebue sa fie intransigenti, sa demonteze complet mistificarile guvernului USL, privind situatia actuala a economiei, falsele masuri de redresare.
Amenintarea cu relocarea productiei nu tine pentru ca ar creste randurile asistatilor, deci exact categoria care-i voteaza pe idioti la conducere.
Chiar nu invata nimic din cazul Nokia? dar Kandia? dar Pepsi?
Iar mutarea sediului administrativ la Ruse/Szeged dar cu pastrarea favricilor in RO, schimba imediat locul de plata al taxelor.
1. Iliescu avea o directie, era un marsav inteligent cu sustinere. Pe scurt un ticalos care a distrus Romania.
2. Ponta n-are directie, este un pierdut care nu stie de cine sa asculte, ascunde nestiinta si lipsa raspunsurilor in spatele "glumitelor" adolescentine.
Eu personal am fost uimit cat de bine a primit mediul de afaceri rezultatele alegerilor din 2012.
Era vorba de doi indivizi pusi la conducerea unei tari, indivizi fara nici o experienta anterioara confirmata...si mediul de afaceri i-a primit bine!
Cum dracq nu le era clar ca avem de-a face cu o gasca de interlopi?
Intre timp avem doua gasti de infractori care se cearta intre ei.
Nici el n ici cei care-l inconjoara nu sunt in stare sa gandeasca o economie de piata.
Simplismul gandirii lui se reduce la a lua de la cei care au si a da celor care-l voteaza.
Pastrand o tara saraca isi conserva totodata si bazinul electoral alcatuit in special de asistatii sociali.
Interesul lui este contarar capitalismului. El ne-ar duce alaturi de Cuba daca ar putea acest lucru
El ia de la bogati ca sa dea la clientela lui.
Aia cu-adevarat bogati au suficiente "optimizari" fiscale.
Cum spuneai si tu...cand 7,4 milioane de votanti iti spune ca esti beat, nu te urci la volan.
E greu cu guvernarea...nu? Pai cum sa fie altfel cand i-ai pus ministri pe cei care erau vuvuzelele primadone la suspendare.
Sunt uimit sa constat ca micul titulescu nu va creste mare daca-si compromite viitorul politic prin tot felul de aberatii.
Grija mare ca erorile de acum nu o sa poti sa le mai pui in carca lui Basescu. Deja ai flotant de ceva timp la palatul Victoria...iar Base...cred si ca numai din dorinta de a va irita...va ,mai sta in politica.
Stai sa-i iasa faza cu aratul ecologic si sa vezi hai cu ministrii vostri. Ce o sa mai radem cand o sa va dea peste nas capitanul pe tractor.
Daca nu ma crezi arunca o privire in Brazilia, acolo unde minoritatea germana se ocupa de agricultura.
Fa un copy-paste la asta si tot romanul o sa fie fericit!
Imi si aduc aminte de capitolul din Groapa cind le facea biserica in Cutarida. "O sa va ramiie gura strimba, pacatosilor. Suparati pe Dumnezeu." Pare-se ca nu s-a schimbat mare lucru.
Eu zic ca aceasta fraza rezuma cam tot ceea ce inseamna guvernarea Ponta/USL.
Adica unu la mana nu fac absolut nimic, doi la mana si cand fac atunci strica.
Inca nu va e dor de ceilalti?
pafaristule.....
comunistule......
xeroxistule.....
Crezi ca s-ar mai rezema in bere ?
Noooo !
S-ar repezi mintenas sa puna de-o afacere sa devina si el capitalist !
Cam asta e Natura Umana: e insetata de Actiune !
Gigeii nostri stau cu berea-n mana pentru ca Guvernantii celor 24 de ani au vrut asta.
Chestia e ca acesti guvernanti n-au facut nici ei vreo branza cu miliardele pe care le-au furat de la Gigeii nostri !
Si pentru ca prostul trebuie sa fie si fudul vedem cum Guvernescu de Dambovita se stropseste la cei care asigura Romaniei peste jumatate din PIB dar folosind capital strain.
Vorba ta, ne aflam in plin Socialism de Cumetrie. Iar dupa ce investitorii astia vor ajunge aproape de fundul sacului isi vor strange jucarelele si se vor muta pe alte meridiane.
Cam pe atunci i se va termina si lui Gigel berea si daca nu va fi cazut la pamand de beat sau de foame va ridica ochii si-l va vedea pe Guvernescu zambind larg, fericit ca "si-a facut datoria fata de romani in primul si in primul rand".
Am un deja vu, tipic PSD. Astia nu au niciun plan de lunga durata. Mizeaza totul pe perioada imediat urmatoare, in care gurile asistatilor trebuiesc umplute. Dupa 4 ani de guvernare nu vor mai avea bani pt asistati, care vor vota alt partid. Asa intra PSD in opozitie, unde se descurca de minune. Partidul nou intrat la guvernare va incerca sa gandeasca pe lunga durata dar gargara PSDului are succes si uite asa se repeta istoria.
Votantu' are memorie scurta, dovada sta in toata perioada post-decembrista, unde PSD a guvernat numai cu pauze, dar suficient sa distruga economia de fiecare data.
eu cred ca ponta o sa realizeze in 1 maxim 2 ani de zile ceea ce a realizat pdl in vreo 8 ani (sa scada vreo 30 de procente in alegeri)
cel mai trist e ca, pelanga asta o sa scada multe altele (nivelul de trai, mediul de afaceri etc)
care ies la vot , probabil, in proportie de 90%
asa ca daca vreti schimbarea, iesiti la vot ca s ale batem procentele !
Cine sperie acum companiile straine sa investeasca in Romania? Prin fiscalitate ridicata si predictibilitate scazuta?