Certificarea declaratiilor fiscale ar putea deveni optionala de la 1 martie, si nu de la 1 iunie cum se anuntase initial, potrivit unui proiect modificat de Ordonanta de Urgenta (OUG) pe care Ministerul Finantelor Publice (MFP) l-a republicat pe site-ul propriu, scrie Avocatnet.ro. Acest lucru ar permite firmelor sa depuna declaratii de impozit pe profit pentru anul trecut fara certificare. Totusi, conform noilor reglementari propuse de Finante, contribuabilii care vor alege sa-si certifice declaratiile ar putea sa aiba parte de mai putine controale fiscale fata de cei care nu o fac. Vezi in atasament Proiectul de Ordonanta.

De la 1 martie, contribuabilii ar putea opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a celor rectificative, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, publicat vineri pe site-ul MFP.

Aceasta certificare se va face anterior depunerii declaratiilor la organul fiscal, se subliniaza in proiectul de OUG. Mai exact, contribuabilii vor putea opta sa-si certifice declaratiile la Fisc, dupa ce le depun online.

Totusi, desi este optionala, certificarea declaratiilor fiscale va reprezenta un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de organul fiscal in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala, efectul fiind micsorarea nivelului riscului, potrivit proiectului de act normativ.

Astfel, contribuabilii cu declaratii fiscale certificate vor fi considerati mai putin riscanti si vor avea parte de mai putine controale facute de Fisc decat cei care nu-si certifica declaratiile.

Citeste intregul articol de pe Avocatnet.ro.