"Sa spunem lucrurilor pe nume: comisioanele intre banci sunt facute prin intelegere si prin posibile carteluri. Spun posibile pentru ca ele trebuie demonstrate", a declarat joi Georgeta Fotino, directorul Directiei Servicii din cadrul Consiliului Concurentei. Fotino participa la dezbaterea publica organizata la sediul Finantelor pe marginea proiectului care vizeaza reducerea platilor in numerar.

Imagine din dezbaterea de joiFoto: Hotnews

Asculta aici fragmentul din declaratia directorului din Consiliul Concurentei:

Descarca fisierul audio in format MP3

"Am inceput experienta cu bancile prin amenintari. Dar iata ca implicarea Consiliului Concurentei a dus si la lucruri bune: a dat posibilitatea clientilor sa se mute de la o banca la alta. Poate ca ar fi bine sa nu mai existe atata rigiditate pentru ca este clar ca niciodata n-o sa stim noi cum functioneaza mecanismul bancar decat dansii", a mai spus Fotino.

Descarca fisierul audio in format MP3

Bancile nu sunt de acord cu reducerea comisioanelor, consuderand ca le sunt suficienti doi ani de pierdere. "Bancile trebuie efectuata o analiza a nivelului de acceptare a platii cu cardul si a gradului de utilizare coroborate cu costurile de dezvoltare, in ceea ce priveste limitarea comisioanelor interbancare, a declarat pentru Mediafax presedintele executiv al ARB, Florin Danescu. De asemenea, institutiile de credit considera ca este necesara o perioada de consultare pentru analiza impactului costurilor asupra utilizatorilor.

Prezent la dezbaterea publica organizata de Finante, Mihai Bogza (Bancpost) a protestat spunand ca reprezentantii Consiliului Concurentei nu trebuie sa faca asemenea afirmatii fara dovezi. "Dovezile sunt insasi acordul dintre banci si Dv ar trebui sa stiti", i-a replicat Fotino.

Asculta mai jos argumentele lui Mihai Bogza:

Descarca fisierul audio in format MP3

"Proiectul de ordonanta pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar care vizeza inclusiv limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si credit, se afla in analiza institutiilor de credit, opinia comunitatii bancare urmand sa fie remisa MFP pana la incheierea perioadei oficiale de consultare publica", a mai spus presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit.

Ministerul Finantelor aminteste ca la nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede ca, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

"In cazul Romaniei, in concordanta cu regulile celor doua sisteme de carduri, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piata nationala a platilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral intre bancile care detineau circa 98% din piata interna a cardurilor, si prezinta urmatoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile ATM, in care comisionul este platit de banca emitenta bancii achizitoare (proprietara ATM-ului), si 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzactiile POS, in care comisionul este platit de banca achizitoare bancii emitente)", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Reprezentantii MasterCard considera ca reducerea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile impusa de legislatie poate conduce la cresterea costurilor de utilizare pentru detinatorii de carduri si la investitii mai mici din partea institutiilor financiare in dezvoltarea infrastructurii de plati, potrivit MasterCard.

"Salutam initiativa autoritatilor de a stimula cresterea utilizarii mijloacelor de plata electronice in Romania, insa preocuparea noastra este sa evitam transferul unor costuri la posesorii de carduri. Din experienta de pe alte piete, comerciantii nu transfera beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic catre consumatorul final, prin preturi mai scazute la produse, in schimb exista pericolul real ca acelasi consumator sa plateasca mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plata electronice", a declarat intr-un comunicat Cosmin Vladimirescu, directorul general al MasterCard pentru Romania si Moldova.

In plus, afirma Vladimirescu, diminuarea veniturilor pentru institutiile financiare va avea ca efect direct incetinirea ritmului de investitii in infrastructura, impiedicand dezvoltarea sistemului de plati electronice in Romania, care acopera in jur de 5% din totalul platilor.