"Aplicarea accizei de 7 centi va avea un efect distrugator pentru transportatorii din Romania la modul general. Faptul ca se pregateste un act legislativ care sa limiteze efectul devastator prin returnarea a 4 centi este de salutat dar insuficient. Cei 3 centi plus diferenta pentru costurile legate de returnare ar trebui sa se regaseasca de IMEDIAT in preturile catre calatori, respectiv marfa pentru transportatori. Acest lucru nu va fi integral posibil pentru ca, de exemplu, la transportul international de persoane avem concurenta in zboruri. Ori kerosenul nu are nici macar TVA, ce sa mai vorbim de acciza. Prin urmare avem aici o problema concurentiala", a explicat pentru HotNews.ro Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines Romania si unul dintre cei mai importanti transportatori rutieri de persoane.

Dragos AnastasiuFoto: Hotnews

"Daca nu se va reusi trecerea catre clientul final a intregii accize transportatorii romani, si asa chinuiti de ani de zile printr-o infrastructura inacceptabila ( viteza de deplasare redusa, reparatii imense, accidente etc. ) o vor suporta din asa-zis-ul profit. Care, in mare parte, nu exista. Alternativele vor fi falimentul sau evaziunea fiscala. Singura varianta de a limita sau elimina acest efect ar fi fost returnarea catre transportatorii licentiati a INTREGII ACCIZE intr-un mod simplu, nebirocratic si intr-un termen foarte scurt", mai spune Anastasiu.

Reamintim faptul ca Guvernul va inapoia transportatorilor 4 centi din cei 7 centi reprezentand acciza la carburant care va fi introdusa din aprilie, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, declara, saptamana trecuta, premierul Ponta.

De asemenea, Ponta spunea ca acciza la carburanti va fi aplicata din luna aprilie, iar Guvernul va introduce si un set de masuri fiscale care sa permita transportatorilor corecti, neimplicati in acte de evaziune fiscala, sa recupereze o parte importanta din suma aferenta acestei accize.

Recuperarea unui procent din acciza pentru carburanti platita de transportatori trebuie sa se faca intr-un mod simplu si eficient, urmarind modelul taxei pe valoarea adaugata (TVA), se arata intr-un comunicat al Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).

Ordonanta de Urgenta prin care transportatorii rutieri isi vor recupera cei 4 centi platiti la acciza pe carburant va fi aprobata "cel mai probabil" miercuri, in sedinta de guvern, a declarat luni premierul Victor Ponta, el precizand ca banii vor fi recuperati doar in baza facturilor. "Sigur ca da, vom da Ordonanta de Urgenta. Asteptam ultimele discutii azi si cu uniunile de transportatori, si cu Comisia Europeana si probabil ca miercuri luam decizia", a spus Ponta.