Firmele din cadrul distributiei au generat in 2012 o cifra de afaceri totala de 100 miliarde de lei RON si 120.784 de locuri de munca, detinand astfel circa 10% din cifra de afaceri si 3% din efectivul de salariati al tuturor firmelor considerate active la nivelul intregii economii, se arata intr-o analiza Coface facuta pe un esantion de peste 27.000 de companii, ce activeaza in comertul cu ridicata de produse alimentare, bauturi si tutun, produse agricole, plante si in comertul cu ridicata nespecializat. „Profitul net total a scazut cu 33%, in special din cauza evolutiei total nefavorabile a profitului net obtinut de distribuitorii de produse alimentare, bauturi si tutun (-37%) si de produse diverse (-43%). Este clar ca nivelul consumului este inca redus, ceea ce impune o presiune asupra preturilor si profitabilitatii distribuitorilor”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

8 din 10 companii de distributie au un flux de numerar negativ sau insuficient, fata de datoriile pe termen scurt, se mai arata in analiza Coface.

Pentru companiile din domeniile analizate, o pierdere operationala este echivalenta, in proportie de 90%, cu aparitia unor probleme de lichiditate, in timp ce raportarea unor profituri nu ar trebui sa fie suficienta pentru garantarea unor credite comerciale sau expuneri de risc, deoarece in proportie de 80% aceste profituri sunt doar pe hartie.

Concluzii similare se obtin si prin corelatia dintre dinamica volumului de vanzari si indicatorii de lichiditate efectiva, in sensul ca 80% din totalul firmelor de distributie analizate care au raportat o cifra de afaceri in crestere, intampina in realitate probleme de lichiditate.

Corelarea evolutiei cifrei de afaceri si a profiturilor nete cu gradul de lichiditate si fluxul de numerar al companiilor de distributie si intermedieri in vanzarea produselor alimentare, agricole si diverse arata ca dezvoltarea lor nu a fost una calitativa.

  • Doar 10% din totalul companiilor celor trei domenii ale comertului cu ridicata, care au pierderi, au prezentat o lichiditate suficienta pentru acoperirea datoriilor curente.
  • Deteriorarea indicatorilor de echilibru financiar s-a manifestat la nivel generalizat, aceasta dinamica negativa fiind mai pregnanta in cazul distribuitorilor de produse alimentare, bauturi si tutun (care inregistreaza cel mai ridicat grad de indatorare - 82% si cea mai redusa capitalizare - 16%) si produse diverse (care au cea mai mare durata de incasare a creantelor - 124 de zile), unicul indicator cu evolutie pozitiva fiind rata profitului net obtinuta de distribuitorii de produse agricole, care a crescut de la 0,75% in 2011 la 0,87% in 2012).
  • Un risc suplimentar al companiilor din acest sector este reprezentat de gradul mare de concentrare in distributia vanzarilor si creantelor. Cand acesta este suprapus cu pierderea unor contracte care asigurau rulaje importante sau intrarea in insolventa a unor clienti esentiali, repercursiunile asupra firmei subiect sunt imediate si semnificative. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este intrarea in insolventa a distribuitorului de bunuri de larg consum Top Brands Distribution.
  • 6.143 dintre cele 27.645 de firme considerate active (22% din total) au iesit din functiune pe parcursul anului 2013, aflandu-se fie in diferite stadii ale procedurior de insolventa, lichidare sau dizolvare, fie in intrerupere temporara de activitate.
  • Numarul si calibrul firmelor care si-au incetat activitatea a fost mai mare decat al companiilor nou infiintate in perioada 2011 - 2012 (5.126 de firme), astfel ca la nivelul intregului segment de distribuitori considerat, au fost pierdute 1.137 de locuri de munca si 5,8 MIL RON cifra de afaceri.
  • Dezechilibrul aparut prin iesirea din functiune a unui numar relevant de firme a fost generat in mare parte de distribuitorii produselor alimentare si diverse. La nivelul acestora, dinamica iesiri - intrari de companii s-a soldat cu un rezultat puternic negativ (pierderi de 1.890 de locuri de munca in segmentul alimentar, bauturi si tutun si respectiv 2,1 MLD RON cifra de afaceri in segmentul diverse), in timp ce distribuitorii produselor agricole au avut o contributie pozitiva la regenerarea sectorului (firmele nou infiintate aducand un excedent de 243 de locuri de munca si peste 1,7 MLD RON cifra de afaceri).
  • 22% dintre companiile de distributie care au fost verificate de Coface Romania (711 din 3.164) apar inregistrate la Centrala Incidentelor de Plati a BNR (CIP) cu cel putin un incident de plata in perioada 2006 - 2013, generand astfel 26.729 de incidente (CEC-uri si bilete la ordin refuzate la plata), cu o valoare totala a sumei refuzate de 848,4 MIL RON.