Din cele 600.000 de firme active ne-intrate in insolventa, doar 3% sunt considerate mari. Cele 3% au cifra de afaceri cumulata mai mare decat PIB-ul Romaniei si ofera un job unei treimi din populatia angajata (studiu)

de DP     HotNews.ro
Joi, 24 aprilie 2014, 12:03 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(24 Apr 2014) PDF, 4MB
Din totalul celor aproximativ 700.000 de companii inregistrate la Registrul Comertului, aproximativ 600.000 nu se aflau in procedura de insolventa la 1 martie 2014. Cea mai mare parte a companiilor, peste 580.000, este formata din companii mici si mijlocii, cu active sub un milion de euro. De asemenea, au fost identicate doar 19.832 de companii mari, cu impact. Practic piata este formata dintr-un numar foarte mare de companii mici si un numar mic de companii mari, se arata intr-un studiu al Casei de Insolventa Transilvania. Vezi in atasament studiul integral.

Dar desi aceste companii mari reprezinta mai putin de 3% din totalul companiilor active, acestea au cifra de afaceri cumulata mai mare decat PIB-ul Romaniei, iar numarul angajatilor depaseste o treime din populatia angajata la nivel national.

Cele mai importante elemente ale studiului CITR:
 • Din experienta practica am constatat ca societatile intra in procedura de insolventa la aproximativ 18 luni dupa aparitia efectiva a starii de insolventa. Astfel, concluziile pe care acest studiu le prezinta referitor la societatile cu impact sunt valabile si in prezent, situatia fiind foarte probabil similara sau din pacate deteriorata.
 • In timp ce indicatorii celor sanatoase se imbunatatesc, problemele celor cu pierdere se acutizeaza. De la an la an, decalajul intre cele doua categorii se mareste.
 • Companiile care au generat profit in 2010 sunt in numar de 12.332 iar profitul acestora a fost de 5,88 mld eur. Desi numarul celor care produc pierdere reprezinta aproximativ jumatate din numarul celor care au generat profit, valoarea pierderii produse este de 73% din totalul profitului aferent celor 12.332
 • In anul 2012, din totalul de 19.832 companii analizate, 12.169 companii au generat profit iar 6.663 companii au realizat pierdere. Cifra de afaceri realizata de companiile care produc pierdere a reprezentat 27% din totalul cifrei de afaceri realizata de companiile care produc profit.
 • 90% dintre societatile care au generat profit in 2012 au o profitabilitate redusa intre 0% si 25%, iar 56% au marja sub 5%. De remarcat si scaderea de la an la an a marjelor de profit. Numarul companiilor care au avut o profitabilitate de peste 25% in 2012 este de 1.396.
 • 22% din companiile care genereaza pierdere au indicatorul de pierdere/cifra de afaceri mai mic de -75%. 34% din companiile care genereaza pierdere au indicatorul de pierdere/cifra de afaceri intre -1% si 0%.
 • In mod similar extremele sunt reprezentate de numarul cel mai mare de companii: 2.276 cu pierderile cele mai mici si 1.454 cu pierderile cele mai mari. Cei mai multi angajati se regasesc in intervalul 1%-5%, atat la profit, cat si la pierderi. Cand valoarea pierderii raportata la cifra de afaceri depaseste procentul de 25%, probleme societatii respective legate de profitabilitate sunt semnificative. In aceasta situatie se regasesc 2.287 de companii dintre cele analizate.

Gradul de indatorare evidentiaza limita pana la care societatea isi finanteaza activitatea din alte surse decat cele proprii (credite, datorii la stat si furnizori). In conditii normale de activitate gradul de indatorare trebuie sa se situeze in jur de 50%. O limita sub 30% indica o rezerva in apelarea la credite si imprumuturi iar peste 80% o dependenta de credite, situatie alarmanta. In prezentul studiu am considerat alarmant un nivel peste 100%, adica datorii mai mari decat activele.Gradul de indatorare a fost analizat separat pentru societatile care au
realizat profit si cele care au realizat pierdere, rezultatele astfel obtinute prezentand doua diagnostice diferite: gradul de indatorare mediu al societatilor care realizeaza profit este in limita recomandata (50%), dar gradul de indatorare mediu al societatilor care realizeaza pierdere in 2012 este de 84%.

"Intr-un context economic in care bancile isi propun sa restructureze companiile cu probleme in afara procedurii de insolventa, iar statul, prin modificarea legii, inaspreste conditiile privind reorganizarea judiciara, prin prezenta analiza incercam sa prezentam cat mai obiectiv starea de fapt a companiilor din Romania, precum si perspectivele reale de redresare", scriu autorii studiului citat.

De 5 ani suntem simpli spectatori ai unui cerc vicios: restrangerea brusca a creditarii (mult prea comerciale pana atunci) a dus la o scadere imediata a consumului. Vorbim de corectii de pana la 60%. In contextul unor cheltuieli neelastice, veniturile au coborat sub punctul de echilibru, ducand la pierderi operationale. In scurt timp au aparut deficite de lichiditati. Intarzierile platilor au generat datorii suplimentare. Pe fondul cresterii generalizate a gradului
de indatorare s-a restrans cercul de companii finantabile, ceea ce a dus la o restrangere si mai severa a creditarii. Tratarea situatiei se poate face prin rezolvarea cauzei intiale si a daunelor acumultate pe parcurs: adica cash si equity. Companiile nu vor putea depasi singure aceasta
stare. Nici bancile. Este nevoie de o interventie complexa care sa trateze atat cauzele cat si prejudiciile ulterioare. Solutia implica o actiune complementara din partea tuturor partilor implicate.

Trebuie insa acceptat ca indiferent cat de eficient ar fi un "program de salvare" vor exista si pierderi. Nu toate companiile vor fi salvate si nu toti creditorii vor recupera integral. Insa reperul care trebuie avut in vedere este comparatia obiectiva cu scenariul alternativ in care
aceasta interventie nu ar avea loc. In caz contrar, consecintele iminente ale scenariului alternativ, "doing nothing strategy" pot fi usor estimate pe baza datelor prezentate in prezentul raport. In mod concret, datoriile unor companii sunt active pentru alte companii.
Iar daca acestea ajung sa nu mai poata sa fie platite, avem de-a face cu o spirala a mortii. Este adevarat ca analiza prezinta o serie de neajunsuri, in primul capitol, insa relevanta informatiilor este certa. Asadar, Studiul privind solvabilitatea companiilor din Romania incearca sa prezinte o radiografie obiectiva, dar si un indemn la actiune, inspirate de starea generala dificila in care se afla companiile si de experienta acumulata a unor specialisti ce au studiat fenomenul depresiunilor si al stabilizarilor economiilor in criza", noteaza autorii studiului.
Vezi in atasament studiul integral.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4380 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  '' Doctorul " este in pneumatica esecurilor repeta (Joi, 24 aprilie 2014, 12:25)

  Plagarus [utilizator]

  Bugetul de stat poate pierde circa 35 de miliarde de lei din cauza insolventelor companiilor, spune intr-un interviu acordat HotNews.ro Gelu Stefan Daconu, presedintele ANAF. Mai mult, din cauza ca aceste sume sunt incluse in prognoza privind veniturile bugetare, ele fiind nerecuperate aproape in totalitate, si colectarea este sub prognoze, chiar daca in termeni reali ea a crescut cu cca 5%. Anul trecut, din 12.900 de firme in insolventa, aproape 10.000 au dat faliment, bugetul ne-mai-alegandu-se cu mare lucru. Altfel spus, ne chinuim sa gasim un spatiu fiscal de 3 miliarde de lei (cat ar fi impactul reducerii CAS cu 5 pp), dar din cauza unui cadrului legal deficitar privind insolventa renuntam la 35 de miliarde de lei. Vestea si mai proasta este s-a votat noul cod al insolventei !
  Un ultim ex. : Firma de asigurari Grawe Romania a introdus miercuri o cerere la Tribunalul Bucuresti prin care solicita intrarea in insolventa
  Falimentul poate interveni atunci cand nu mai poti plati prima factura (daca romania a implementat aquisul european, atunci ar trebui ceruta insolventa) sau cand nu ti-ai mai platit muncitorii de o jumatate de an. poate interveni pentru ca ai un singur client semnificativ (multe IMM-uri romanesti au problema asta) care nu are chef sa plateasca sau pentru ca ai dat jumatate din activele firmei ca imprumut sotiei, fara dobanda. Sunt multe aspecte de considerat si nu se inventeaza in Romania roata, raspunderea administratorilor in caz de faliment samd
  Blocajul produs in economie de firmele intrate in insolventa este estimat la 25 miliarde euro, cu o pondere de aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, de circa 140 miliarde euro.
  Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a precizat ca, din cele 25 de miliarde euro, 5,4 miliarde euro revin creditorilor bancari, zece miliarde euro statului, iar restul altor companii din economie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by