​Leul inchide saptamana la o cotatie BNR de 4,45/eur, usor mai apreciat decat cotatia din debutul saptamanii (4,46/eur). De asemenea, moneda nationala a castigat un ban si in fata dolarului american, cotatia de vineri fiind de 3,21/usd. Evolutia leului a fost contrara tendintei regionale. "Leul, spre deosebire de celelalte monede din regiune este cotat in intervalul 4.4475 – 4.4565/EUR si ne asteptam ca sa inchida sesiunea in aceeasi zona azi", scriu economistii Piraeus Bank intr-o nota transmisa vineri.

Piata Valutara

"Vineri dimineata euro a continuat sa recupereze din pierderea fata de dolar de dupa discursul de ieri al presedintelui BCE cand moneda unica a atins un minim de USD 1.379/eur. In momentul redactarii perechea se tranzactioneaza in jur de 1.3840. Valutele Europei emergente au ramas pe trendul descendent pe care s-au plasat in aceasta saptamana. Zlotul a atins un minim de cinci saptamani la 4.2088/EUR iar forintul un minim al ultimelor patru saptamani la 309.980/EUR. Leul, spre deosebire de celelalte monede din regiune este cotat in intervalul 4.4475 – 4.4565/EUR si ne asteptam ca sa inchida sesiunea in aceeasi zona azi", scriu economistii Piraeus Bank intr-o nota transmisa vineri.

"Leul s-a impotrivit tendintei regionale si joi, incheind sedinta cu un avans de circa 0,5% la cel mai apreciat nivel al anului de 4,4450/EUR, impulsionat de tranzactii realizate seara, scriu si economistii ING Bank. "Neobisnuit de puternica apreciere a leului este similara cu evolutia pozitiva a titlurilor de stat ieri, neexplicata de date publice. Cu toate acestea, tonul precaut din pietele globale pe fondul unei posibile escaladari a tensiunilor din Ucraina ar putea afecta leul astazi, moneda locala oglindind deja usoara depreciere regionala in aceasta dimineata. Mai mult, credem si ca avansurile leului dincolo de 4,45/EUR vor fi limitate in perioada urmatoare, intrucat banca centrala ar putea beneficia de aceasta oportunitate pentru a recladi rezervele valutare dupa interventiile semnificative din ianuarie-februarie. Ne asteptam asadar ca leul sa nu aiba o directie precisa in urmatoarele zile", conchis economistii ING.

Metale Pretioase

Pretul aurului a atins joi un minim al ultimelor doua luni si jumatate la 1,268.24 dolari pe uncie, mai ales din motive de analiza tehnica revenindu-si catre sfarsitul zilei. Vineri dimineata metalul galben a deschis constant si s-a tranzactionat in jurul valorii de 1,295.00 dolari pe uncie. Argintul stationeaza la 19.65 dolari pe uncie, platina este cotata la 1,409.50 dolari pe uncie in vreme ce paladiul s-a mentinut la 801.50 dolari pe uncie sustinut de tensiunile din Ucraina.

Vineri nefiind programate anunturi economice importante investitorii au timp sa cantareasca cu mai mare atentie discursul tinut de presedintele BCE ieri la Amsterdam si sa isi revizuiasca riscurile propriilor portofolii in lumina noilor evenimente survenite in criza ucrainiana. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama va vorbi astazi cu lideri ai unor tari europene pentru a-i convinge sa se alature SUA inimpunerea unor noi sanctiuni Rusiei.