
"Din executia bugetara pe primul trimestru al anului 2014 rezulta ca se continua procesul de reducere a deficitului bugetar, acesta fiind de 0,14% din PIB fata de 0,67% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent. La sfarsitul trimestrului I a.c. se inregistreaza un sold primar pozitiv 0,23% din PIB fata de un sold primar negativ de 0,18% din PIB aferent trimestrului I 2013 (soldul primar al bugetului general consolidat reprezinta soldul bugetului general consolidat din care au fost deduse platile de dobanzi aferente datoriei publice). Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului ne asigura incadrarea in tintele agreate cu organismele financiare internationale" se arata intr-un comunicat al Ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Autoritatile romane au negociat cu FMI in luna noiembrie 2013 o noua tinta de deficit pentru acest an, in crestere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenta care sa se reflecte exclusiv in cheltuieli suplimentare pentru co-finantarea proiectelor realizate din fonduri europene.
Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, dupa ce initial tinta a fost fixata precaut la 1,6%.
Mai spune si cat a imprumutat statul roman de la banci private anul trecut....cam 20 miliarde.
Si mai spune cel mai trist lucru, adevarul....cat de trist e sa "te califici" pt imprumuturi, adica sa iti recunosti propria neputinta si de a da tara pe mana camatarilor.
Nici reprezentanti ai unor banci cu capital romanesc nu sunt mai entuziasti. "Firesc ar fi fost ca la nivelul BNR si ARB sa ni se fi spus ce urmeaza, sa vada si ei ce reactii are comunitatea bancara. Dar a fost tacere pe linie, semn ca totul sta sub semnul Politicului. Pacat ca BNR intra in jocuri care pe termen mediu ii pot afecta imagine", spune un alt bancher care nu a dorit sa isi faca public numele.
Reamintim ca "rata lui Ponta" a starnit ample discutii in mediul bancar, pornind de la problema etica (legata de cat de moral e ca cei care isi achita la zi ratele cu mari eforturi sa ii sustina prin creditul fiscal oferit de Stat pe rau-platnici) si terminand cu problema legata de cine anume e la baza acestei idei: Florin Georgescu (adica BNR) sau Liviu Voinea (adica PSD).
Decalogul Chomsky :
1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, p
Sunt mii de pagubiti, unii cu sentinte de 2-3 ani.