Patru banci au imprumutat miercuri 627.2 milioane lei pentru o saptamana in cadrul operatiunii repo organizata de banca centrala, in incercarea de a asigura o lichiditate confortabila in piata. Intr-o operatiune repo, BNR cumpara de la banci active eligibile pentru tranzactionare (de regula titluri de stat), cu angajamentul acestora de a le rascumpara la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei.

"Calendarul indicatorilor economici de astazi contine numeroase anunturi atat pentru zona euro cat si pentru SUA. Punctele de interes maxim ale sesiunii sunt sedinta de politica monetara a FOMC in SUA si estimarile de inflatie in zona euro pentru luna aprilie, publicate de Eurostat; Rata inflatiei a crescut la 0.7%YoY, versus o crestere de 0.5%YoY inregistrata in luna anterioara, si usor mai jos decat asteptarile analistilor, care s-au situat la 0.8%YoY. Publicarea inflatiei pentru zona euro vine inaintea sedintei de politica monetara a BCE, de saptamana viitoare si pune presiune in continuare pe banca centrala sa actioneze, desi conform comentariilor recente ale Presedintelui BCE Draghi un program de relaxare QE -nu este iminent. In ceea ce priveste sedinta de politica monetara a Fed, asteptarile din piete sunt pentru o noua scadere de 10 mld USD a programului lunar QE, cu influenta minora in evolutia pietelor de astazi.

PIATA VALUTARA

Perechea EUR/USD a urcat din nou in jurul nivelului 1.3820, in urma publicarii inflatiei in zona euro. Valutele CEE4 se tranzactioneaza mixt astazi, inregistrand schimbari nesemnificative in cursul sesiunii, pietele regionale fiind in asteptarea zile libere de 1 Mai. De altfel, si alte piete europene si cea din China vor fi inchise maine cu aceeasi ocazie. Leul a deschis la 4.4460/EUR si a continuat sa fluctueze in jurul acestui nivel in timpul sesiunii.

PIATA TITLURILOR

Ministerul Finantelor a publicat miercuri programul licitatiilor din mai. Guvernul intentioneaza sa imprumute trei miliarde o suta milioane lei din care opt sute milioane in certificate de trezorerie cu maturitate de un an si doua milarde trei sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitati reziduale cuprinse intre trei si noua ani.

METALE PRETIOASE

Aurul se tranzactioneaza mai jos in sesiunea de miercuri in asteptarea sedintei de politica monetara din SUA. La momentul editiei aurul fluctueaza in jurul nivelului de USD 1,290/oz, argintul usor sub USD 19.40/oz, platina se tranzactioneaza la USD 1,420/oz iar paladiul

fluctueaza in jurul USD 800/oz", se arata intr-o nota remisa miercuri de economistii Piraeus Bank..