In perioada ianuarie - martie 2014 contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 261 milioane euro, comparativ cu un excedent de 6 milioane euro in aceeasi perioada din anul 2013, deficit datorat balantei veniturilor (aceasta inregistrand un deficit de 717 milioane euro), a transmis joi Banca Centrala. Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania (date estimate) au totalizat 570 milioane euro (in crestere cu 30,1% fata de perioada ianuarie-martie 2013), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au insumat 514 milioane euro, iar creditele intragrup 56 milioane euro.

Datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 75,308 miliarde euro la 31 martie 2014 (80,8 % din total datorie externa), in scadere cu 2,1% fata de 31 decembrie 2013.

Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 31 martie 2014 nivelul de 17,93 miliarde euro (19,2% din total datorie externa), in scadere cu 6,4% fata de 31 decembrie 2013.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost 34,5% in perioada ianuarie - martie 2014, comparativ cu 41,9% in anul 2013. Gradul de acoperire la 31 martie 2014 s-a mentinut la nivelul inregistrat la 31 decembrie 2013, respectiv 7 luni de importuri de bunuri si servicii.

Balanta de plati prezinta intr-o forma scurta tranzactiile finalizate intre rezidentii unei tari si cei din restul lumii in timpul unui an.

Toate aceste tranzactii determina doua pozitii in balanta, una in coloana veniturilor si una in cea a platilor, una pentru valoarea marfurilor, serviciilor si titlurilor de credit care s-au dat, alta pentru contrapartida in bani, in credite sau in bunuri sau servicii.

De aceea suma celor doua coloane ale balantei este intotdeauna aceeasi, soldul Balantei de Plati este intotdeauna nul, balanta este intotdeauna in echilibru. Cand se vorbeste de deficit si excedent in Balanta de Plati se face referire numai la unele din conturile sale sau la sub-balante.

Contul curent se divide in patru balante de baza: bunuri, servicii, venituri si transferuri. Importurile din Balanta de Plati trebuie sa apara cu valoare FOB in loc de CIF, dupa cum le elaboreaza autoritatile vamale. Balanta serviciilor include urmatoarele concepte: turism si calatorii, transporturi, comunicatii, constructii, asigurari, servicii financiare, informatice, culturale si recreative inchiriate companiilor, persoanelor, guvernului si veniturilor proprietatii imateriale.

In contul de venituri, intrarile sunt veniturile percepute de proprietarii factorilor (munca sau capital) angajati in exterior, in timp ce platile sunt veniturile trimise proprietarilor straini de factori de productie (munca sau capital) angajati in tara noastra. Veniturile din munca sunt remuneratiile lucratorilor frontalieri, sezonieri sau temporari. Este o rubrica in care informatia ce se obtine nu va fi niciodata foarte precisa, si pentru ca multe venituri mici nu se declara, o parte din totalul veniturilor se va cheltui in tara de origine.