Deficit bugetar de 0,28% din PIB dupa patru luni. Cheltuielile au scazut cu 4%
Cresteri fata de primele patru luni din 2013 au fost inregistrate la incasarile din accize (+1 miliard de lei), impozitul de profit (+647,8 milioane de lei), contributiile de asigurari sociale (+582,4 milioane de lei) si TVA (+428,6 milioane de lei).
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate, cu 5,6%, taxe pe utilizarea bunurilor - 4,1% si venituri nefiscale - 4,5%.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 69,73 miliarde lei, au scazut in termeni nominali cu 3,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, respectiv cu 1 punct procentual ca pondere in PIB.
Cheltuielile de personal au scazut cu 4,4%m ca urmare a faptului ca in luna aprilie 2013 au fost acordate plati anticipate aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariati din sectorul public care ar fi trebuit platite in luna mai, dar ca urmare a sarbatorilor pascale au fost acordate in avans.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au urcat cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se la fondul national de asigurari sociale de sanatate datorita platii arieratelor catre furnizorii de medicamente.
Cheltuielile cu dobanzile s-au redus cu 3,1%, ca urmare a scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 5,9 miliarde lei, respectiv 0,9% din PIB.
Romania s-a angajat prin acordurile cu institutiile financiare internationale ca deficitul bugetar din acest an sa nu treaca de 2,2% din PIB.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
http://www.mfinante.ro/execbug.html?pagina=buletin
sinteza lunara.
Daca e sa comparam Martie cu Aprilie, pe partea de cheltuieli, la cheltuieli de personal, pina in martie aveam +300 mil fara de anul trecut, pina in aprilie avem -700 mil. In total, in aprilie s-a economisit 1 mld lei fata de aprilie anul trecut. adica in aprilie 2013 s-au cheltuit 5 mld pe salarii iar in aprilie 2014 4 mld. Asta in conditiile in care salariile au cam ramas nemodificate. Care ar putea fi explicatia?!?
In rest, a crecut nitel asistenta sociala si cheltuielile de capital si au scazut pina la zero investitiile, in special alea cu fonduri europene.
"Cheltuielile de personal au scazut cu 4,4%m ca urmare a faptului ca in luna aprilie 2013 au fost acordate plati anticipate aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariati din sectorul public care ar fi trebuit platite in luna mai, dar ca urmare a sarbatorilor pascale au fost acordate in avans."