Alte state care au manifestat indoieli cu privire la existenta aurului:
- Indoieli cu privire la existenta aurului monetar depozitat in strainatate au avut si germanii, Banca Centrala a acestei tari intentionand sa isi repatrieze majoritatea rezervelor de aur pana in 2020. O cantitate de 37 de tone de aur a ajuns deja la Frankfurt: 32 de tone de la Paris si 5 tone din New York. Banca mentioneaza intr-un comunicat ca a primit inapoi lingourile de aur fara niciun fel de nereguli in privinta puritatii si a greutatii acestora. Bundesbank va stoca jumatate din rezervele de aur ale Germaniei in propriile seifuri, incepand din 2020. O cantitate de 300 de tone de aur va fi repatriata treptat din New York City si 374 de tone de aur din Paris.
- De asemenea, autoritatile din Venezuela au finalizat operatiunea de repatriere a rezervelor de aur in tara, depozitate in bancile americane si europene, potrivit Associated Press. Din noiembrie 2011, in tara au fost aduse 176 tone de aur, acesta fiind plasat in seifurile Bancii Centrale. Venezuela a lasat in strainatate aproximativ 15% din rezervele sale de aur (50 de tone) pentru tranzactiile financiare.
- Finlanda are o rezerva de 49,1 tone de aur, cea mai mare parte fiind stocata la Banca Angliei. In Finlanda s-a constituit chiar o miscare populara care sustine demersul de repatriere a rezervei de aur si cere insistent guvernului actiuni sustinute de finalizare a acestuia.
- Initiative similare au avut loc in Polonia, Ecuador, Mexic, Elvetia.
Sursa: http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ce-sanse-mai-are-romania-sa-isi-recupereze-tezaurul-pozitia-rusiei-acea
Mai lasa pro-rusismul asta orb.
Desigur ca protectia lui este importanta si creste costurile legate de administrarea rezervei, dar Ro este fericita ca are AU care nu are inca nevoie de o protectie - natura protejeaza aceea avere.
se pare ca tarile vestice inteleg valoarea reala a resurselor de subsol.