Leul a ramas luni la cotatia BNR din zilele anterioare (4,39/eur) in fata monedei unice europene, pe o piata calma, fara volume ridicate tranzactionate. "Condus de aceleasi forte care i-au determinat evolutia la sfarsitul saptamanii trecute (asteptarile ca BCE va prezenta in aceasta saptamana un pachet de masuri de relaxare a politicii monetare si sperantele ca anunturile privind economia americana vor fi pozitive) EURUSD se tranzactioneaza in jurul valorii de 1.3600. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat mixt in cursul diminetii. Leul a deschis in scadere la 4.3975/EUR si a castigat ceva teren in fata euro pana la nivelul de 4.3905/EUR. Ne asteptam ca RON sa inchida ziua aproape neschimbat", se arata intr-un raport al Piraeus Bank.

Ministerul Finantelor intentioneaza sa vanda azi doua sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate reziduala de treisprezece ani si sase sute milioane in obligatiuni cu maturitatea de cinci ani. Ne asteptam ca randamentele sa se situeze in jur de 5.05% pentru titlurile de treisprezece ani si in preajma a 3.93% pentru titlurile de cinci ani.

Activitatea manufacturiera a scazut in mai in zona euro mai mult decat se asteptau analistii intarind asteptarile ca Banca Centrala Europeana va lua masuri de relaxare a politicii monetare in aceasta saptamana. Indicele PMI a atins un minim al ultimilor sase luni la 52.2 puncte in mai, coborand de la 53.4 puncte in aprilie. In Franta PMI a ajuns din nou sub nivelul de 50 puncte care constituie granita dintre crestere a sectorului si restrangere in timp ce in Germania activitatea manufacturiera a continuat expansiunea dar cu un pas mai redus decat in aprilie.

Investitorii asteapta anunturile privind indicele PMI calculat de ISM si evolutia cheltuielilor in constructie in aprilie, ambele in SUA.

Metale Pretioase

Pretul aurului a scazut luni dimineata pentru a cincea zi consecutiva atingand un nou minim al ultimelor patru luni la 1,240.69 dolari pe uncie afectat de tendinta investitorilor de a se indrepta cu predilectie spre active cu un grad sporit de risc si de vanzarile modeste de aur fizic in Asia. Argintul a urmat tendinta metalului galben coborand la 18.68 dolari pe uncie iar pretul platinei a scazut pana la 1,435.40 dolari pe uncie; paladiul s-a mentinut la 831.00 dolari pe uncie sustinut de temerile privind oferta.