Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, daca nu se imbunatateste colectarea incasarilor, in conditiile in care in primul trimestru nerealizarile la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe si impozite, a spus si Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
De cealalta parte, nimeni nu contesta ca taxarea muncii este foarte ridicata in Romania, iar nevoia unei relaxari se simtea. Dealtfel, chiar si nota de fundamentare a proiectului vorbeste despre "existenta pe piata muncii a unei mari presiuni fiscale asociata nivelului ridicat al contributiilor de asigurari sociale (...) care determina necesitatea diminuarii sarcinii fiscale suportate de angajator, luand in considerare faptul ca doua treimi din contributia datorata la sistemul de pensii reprezinta contributia angajatorului. Astfel, Romania se confrunta cu o rata scazuta a participarii pe piata muncii cu forme legale, iar costul ridicat al muncii pentru angajator, determina o cerere redusa de forta de munca".

Regresia sistemului romanesc de impozitare a muncii generata de nivelul cotelor contributiilor sociale, care actioneaza ca un factor descurajator pentru ocuparea fortei de munca si pentru stimularea mediului de afaceri si a investitiilor. In plus fata de aparitia unei poveri fiscale crescute asupra fortei de munca, sistemul asigurarilor sociale sufera distorsiuni care reduc baza impozabila pentru contributiile la pensii, dar si pentru asigurarile de sanatate.
Impactul negativ generat de aceasta masura va fi compensat pe anul 2014, din veniturile incasate suplimentar din impozitul pe constructii, fata de sumele proiectate in Legea bugetului de stat. Astfel, impozitul pe constructii proiectat pentru anul 2014 in valoare de 488 mil. lei, a fost declarat in valoare de 1449 mil. lei si incasat la primul termen de plata in suma de 710,4 mil lei.
In anul 2015, impactul negativ va fi compensat prin:
- cresterea veniturilor bugetare incasate ca urmare a implementarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a masurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare si de crestere a gradului de conformare voluntara, atat la declarare cat si la plata. In acest context, se incadreaza masurile destinate cresterii volumului incasarilor la bugetul general consolidat, intreprinse de ANAF privind :
- proiectul destinat prevenirii si combaterii muncii nedeclarate si/sau subdeclarate, in scopul sprijinirii concurentei loiale in mediul de afaceri si a protejarii angajatilor prin cresterea nivelului de securitate sociala;
- modificarile survenite asupra Legii insolventei nr. 85/2006 vor permite recuperarea debitelor curente si diminuarea volumului arieratelor;
- finalizarea demersurilor necesare organizarii activitatii Directiei Generale Antifrauda Fiscala, asigurandu-se operationalizarea completa a acestei structuri;
- dezvoltarea analizei de risc generalizata la nivelul intregii activitati de administrare fiscala, in baza informatiilor de natura fiscala despre contribuabili, precum si dezvoltarea aplicatiilor informatice in vederea efectuarii de analize ale rezultatelor actiunilor de inspectie fiscala, in scopul confirmarii criteriilor de risc si a furnizarii de informatii pentru analizele de risc viitoare;
- intensificarea verificarilor la persoanele fizice cu averi mari conform Codului de procedura fiscala si relansarea campaniei de notificare prin transmiterea de scrisori catre contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaratiei de venit din strainatate;
- intarirea controlului vamal;
- continuarea simplificarii accesului contribuabilului la propriul dosar fiscal prin crearea posibilitatii de accesare a informatiilor privind propriile obligatii fiscale (S.M.S., e-mail) si a platii electronice a acestora ( card, S.M.S.) catre Trezorerie;
- continuarea simplificarii declaratiilor fiscale precum si dezvoltarea declararii electronice;
- implementarea procedurilor si dezvoltarea unui sistem informatic pentru realizarea schimbului automat de informatii cu statele membre UE incepand cu anul 2015 in conformitate cu prevederile Directivei 2011/16/UE.
- cresterea pe termen mediu a obligatiilor la bugetul general consolidat ca urmare a efectelor de multiplicare economica determinate de aceasta masura, ce decurg din cresterea investitiilor si crearea de noi locuri de munca.
- Cresterea fondurilor ramase la dispozitia angajatorului, surse care pot fi folosite pentru crearea de noi locuri de munca, contribuind astfel la cresterea bazei de calcul a contributiilor sociale.
- Cresterea numarului de contribuabili, implicit eficientizarea raportului contributii/beneficiari si a masei de impunere, respectiv cresterea veniturilor asupra caruia se aplica contributia.
- Stimularea mediului de afaceri si reducerea ratei efective de taxare a muncii.
- Crearea de noi locuri de munca, diminuarea fenomenului muncii neformalizate si implicit asigurarea prestatiilor acordate din sistemele de asigurari sociale (servicii medicale, indemnizatii pentru boala si maternitate, indemnizatii de somaj, pensii).
Nimic mai neadevarat!. Propaganda basista!.
Pai, de ce avem noi fondurile de la UE? Nu ca sa umplem goluri de-astea - de campanie electorala?
Sa nu se mai amestece UE in treburile noastre interne, Sa nu ne dea ei lectii cum sa cheltuim banii pe care ni i-au imprumutat, fiindca ei nu ne conosc specificul, interesele.
Ei s-o stearga la ei acasa, sa ne lase in pace, ca sa asiguram, in liniste, victoria in alegeri, a celor 7,4 milioane de prostovani, purtatori cuminti ai belciugului, in nas.
Cu ce bani acopera gaura, caci fondul de pensii este pe deficit ,nu pe excedent ? ( poate crescand pensia sociala ??!!)
Guvernul ventrilocilor PSD, a pus taxa pe stilp ca sa poata obtine acordul FMI pentru reducerea CAS ?
Scade CAS de la 1 octombrie. Asta inseamna ca va candida la presedentie sPONTAnul !
Cirese negre de pe tortul electoral WP : Ponta a anunţat, luni 16/06/14, că pensiile şi salariile vor creşte de anul viitor. Este vorba despre o indexare cu 4,5% a pensiilor, potrivit Agerpres. În ceea ce priveşte salariile, acestea nu vor creşte uniform, ci vor fi ţintite anumite categorii unde decalajele sunt foarte mari., dar si in functie de voturile exprimate in judetzele si-n cimitirele patriei !!!
Un simplu exemplu: orice ban in plus in buzunarul consumatorului final poarta 24% TVA (venit potential pentru acelasi buget de stat), materializat la fiecare achizitie interna suplimentara...
Nu crezi ca ai trecut de perioada Petre Ispirescu?!
Voi nu vedeti ce cacalau de bani trebuie sa acopar daca m-a luat gura pe dinainte !!!.
Tre sa intelegeti si voi ca am chiulit de la scoala si n-am cum sa stiu de toate.
Puneti-va si voi pofta-n cui ,nici asta nu mi-a iesit ,dar eu credeam.............ca-i apa de ploaie.
IDEEA ca aceasta masura ii va determina pe angajtori sa renunte la angajatii "negrii" este o iluzie frumoasa! Ce mai conteaza ca bugetul va mai avea o gaura de un miliard de euro, ca doar si asa am "planificat" sa ne imprumutam in 2014 cu 12,7 miliarde de euro, ca sa avem cu ce plati salariile, pensiile, dobanzile si sa "rostogolim" datoriile scadente! Pomenile electorale de anul acesta ale guvernului Ponta3 se vor "razbuna" la anul si la multi-multi ani! Oare de ce o fi plecat atat de intempestiv Frau Schaechter si echpa sa de negociatori de la Bucuresti?! Ce ne poate spune Doamna Ioana Petrescu(harvardista de la Finante) despre "exercitiul" rambursarii datoriei externe a Romaniei, care se ridica la cca. 100 de miliarde de euro?! Ce impact va avea asupra economiei si populatiei criza gazelor rusesti?! Si cate "accize" si "taxe pe stalp" va mai "inventa" guvernul ca sa ne poata "mari" salariile si pensiile cu 4,5% la anu' ?!
Voi, mandrilor romani, stiti ceva?!
Se pare ca este cam greu pentru oameni care se considera de dreapta sa accepte o masura de dreapta a unui socialist.
Nu inteleg de ce mai multi bani lasati in economie este o veste proasta.
https://www.youtube.com/watch?v=gG3AKoL0vEs
Din pacate, nici guvernantii nu au inteles si nici tu, se pare, nu ai inteles "teoria" lui John Maynard Keynes! Acesta a pledat pentru o politică activă în favoarea sectorului public în economie, realizat nu numai prin acțiuni de tip monetarist ale băncilor naționale, dar și printr-o politică fiscală energică -- ambele măsuri fiind menite să reprezinte o contrapondere la ceea ce el considera ineficiența relativă a sistemului economic privat, și a ciclurilor economice generate de acesta. Cum in economia Romaniei "sectorul public" e aproape inexistent, raman la parerea ca miliardul "lasat" in economie nu va avea nici un efect, dar aceasta "gaura" va fi preluata la datoria publica, adica va fi platita de anonimii platitori de impozite, accize si "taxe pe stalp"! Asa cum am mai spus e un altfel de "electorata"!
1. De ce nu s-a intamplat asta si dupa 2004 cand taxele au scazut cu mult mai mult decat cei 5% de acum?
2. In Romania statul cheltuie cam 30% din PIB. Cred ca si John Maynard Keynes si-ar face cruce (in anii '30 USA cheltuia cam 10% din PIB).
3. Sunt de acord cu cheltuielile guvernamentale. Mai mult, munca este taxata excesiv in Romania.
3. Nu sunt un beneficiar al "noii" electorate.