Ministrul delegat pentru IMM-uri si mediul de afaceri, Florin Jianu, vrea sa faca o cercetare in randul firmelor care s-au inchis in ultima perioada, pentru a determina factorii care au dus la aceasta situatie, in conditiile in care in numarul de firme desfiintate se mentine la niveluri ridicate, scrie Mediafax. "In primele doua trimestre, numarul de agenti economici a crescut cu 12.152, adica numarul firmelor care s-au infiintat a fost mai mare decat numarul radierilor. S-au inscris un numar de 48.200 de firme si s-au radiat 36.000 de firme. Este bine ca avem un spor pozitiv in randul IMM-urilor. Ma ingrijoreaza insa si numarul mare de radieri si de inchideri de firme, care a ramas usor constant in ultima perioada. Am cerut colegilor mei sa facem o cercetare in randul celor care au inchis firmele, sa vedem care sunt problemele, sa incercam sa raspundem prin politici acestor probleme. Acesta este rolul ministerului nostru: sa vada unde sunt problemele si sa ia masuri pentru a imbunatati mediul de afaceri", a declarat, vineri, Jianu, la conferinta Mediafax talks About SMEs.

El a aratat ca infiintarea de noi firme este sustinuta prin mai multe programe derulate de Departamentul pentru IMM-uri, cel mai de succes si cu rezultatele cele mai bune fiind programul SRL-D, prin care in ultimii trei ani au fost infiintate 14.000 de noi firme si 26.000 de noi locuri de munca, cu un buget de 15 milioane de euro.

Citeste si "Cine sunt noii intreprinzatori? Majoritatea IMM-urilor nou infiintate au zero angajati, cu sediul acasa la patron. Cele mai frecvente dificultati invocate in business: lipsa de resurse, fara clienti sau plata intarziata, acces limitat la credite, concurenta mare si clienti cu fonduri reduse"

"Eficienta acestei masuri arata ca nu trebuie sa pui bani multi intr-un singur loc, ci sa avem masuri eficiente", a adaugat Jianu.