Curtea Constitutionala: Hotararea Parlamentului privind numirea lui Marian Sarbu ca prim-vicepresedinte al ASF, neconstitutionala. Sesizarea Curtii a avut la baza un articol publicat de HotNews la scurt timp dupa ce acesta a fost numit in inalta functie

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 2 iulie 2014, 16:42 Economie | Finanţe & Bănci


Marian Sarbu
Foto: AGERPRES
Curtea Constitutionala a decis miercuri ca hotararea Parlamentului privind numirea lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara este neconstitutionala, transmite Agerpres. Sesizarea Curtii a avut la baza un articol publicat de HotNews la scurt timp dupa ce Parlamentul a decis numirea lui Sarbu in inalta functie.

CCR a discutat miercuri sesizarea PNL si PDL referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului privind numirea prim-vicepresedintelui, membru executiv, si a unui membru neexecutiv in Consiliul ASF.

'In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea formulata si a constatat ca Hotararea Parlamentului nr. 26 din 16 iunie 2014 este neconstitutionala in ceea ce priveste numirea lui Marian Sarbu in calitate de prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului', se arata intr-un comunicat al CCR.

Judecatorii au constatat ca Marian Sarbu nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a ocupa aceasta pozitie.

Marian Sarbu a fost validat pe 16 iunie de Parlament in pozitia de prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), pozitie care presupune o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor, potrivit Legii de functionare a institutiei.

Potrivit CV-ului sau, postat chiar pe site-ul Autoritatii, cariera lui Marian Sarbu nu s-a intersectat cu zona institutiilor de credit, cu cea a asigurarilor sau cu piata bursiera, asa incat era firesc sa intrebam ce competente are domnia sa pentru a fi numit omul numarul 2 al institutiei care supravegheaza pietele financiare din Romania (mai putin cea bancara). Cariera lui Sarbu a demarat in zona sindicala si a culminat cu functia de parlamentar si ministru.

Intrebat de cei 9 ani de experienta ceruti de lege, Sarbu a declarat atunci pentru HotNews.ro: "Am fost 13 ani ordonator de credite!"

In 18 iunie, deputatul PDL Tinel Gheorghe a declarat ca va ataca la CCR numirea lui Marian Sarbu in Consiliul ASF.

"Exista o similitudine perfecta intre dosarul lui Victor Ciorbea si CV-ul depus al lui Marian Sarbu. Nu exista un alt document din care sa rezulte ca Marian Sarbu indeplineste conditiile prevazute de Ordonanta 94/2012 privind ocuparea acestui post in cadrul ASF. Este clar ca este neconstitutional. Din punctul nostru de vedere, Marian Sarbu nu are ce cauta in acest post. Am considerat ca trebuie atacate la Curtea Constitutionala si ca trebuie depolitizate structuri care au un rol extraordinar in supravegherea pietelor financiare si de capital pentru ca e vorba de bani", a afirmat deputatul democrat-liberalCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8207 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  ups! (Miercuri, 2 iulie 2014, 16:44)

  corvus coraX [utilizator]

  mai trage odată...
 • +16 (18 voturi)    
  normal! (Miercuri, 2 iulie 2014, 16:47)

  ..13 [utilizator]

  Bye- Bye Marian Sarbu!

  Ce bine ca sunt prevederi legale clare referitoare la experienta si pregatirea necesara pentru a ocupa asemenea posturi.

  Cine o sa fie urmatorul?
  • +6 (8 voturi)    
   Nu neaparat (Miercuri, 2 iulie 2014, 21:27)

   CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   La cum schimba PSD-ul legile ca sa ramana aceeasi oameni s-ar putea sa ramane tot el. Doar legea sa se schimbe...
 • +24 (26 voturi)    
  Sobolanul animal de companie la PSD !!! (Miercuri, 2 iulie 2014, 16:59)

  andreesanu [utilizator]

  S-a tipat si cind a fost propus sobolanul la ASF,iar pe cei de la PSD i-a durut in cur de parerea romanilor.
  PSD merge pe ideea :ciocul mic ca noi furam (pardon ne facem ca guvernam )
  Ideea lui Sirbu ca a fost ordonator de credite e tot una cu experienta in institutii financiare este echivalenta cu
  lautaria -cintatul dupa ureche !!!.
  Dar adevarata activitate a lui Sirbu a fost mulsul la doua miini,a muls tot ce a prins pe linie de partid.
 • +20 (22 voturi)    
  Politrucii au dus de rapa Romania ! (Miercuri, 2 iulie 2014, 17:12)

  Plagarus [utilizator]

  Pricepeti, in sfarsit, ca Sistemul poate oferi detenta si putere de decizie oricarui zevzec pe care-l protejeaza? Eu l-as rezolva simplu pe acest Sarbu-ASF. L-as pune sa plimbe un carucior, timp de o saptamana, prin parcarea unui supermarket — „sa prospecteze piata”, ar zice el — si pe urma l-as obliga sa plateasca salariile angajatilor pe trei luni./....!!!!!....valabil si ptr. altii care nu au platit 2 salarii la altii in viata lor ..dar dau lectii...!!!!!!!!
  ASF-ul, care supravegheaza piete financiare estimate la 25 miliarde de euro, a incheiat anul 2013 cu un deficit de peste 9,7 milioane lei, pe fondul unor cheltuieli mai mari decat veniturile incasate, potrivit raportului anual publicat marti de autoritate. Cheltuielile de personal au depasit 121,4 milioane de lei, respectiv 81,17% din cheltuielile totale efectuate. La inceputul lunii mai 2013 cand a devenit functionala, ASF avea 718 posturi bugetate, din care numai 580 erau ocupate. In conditiile in care la data de 30 mai 2014, numarul total al angajatilor din cadrul ASF era de 597 de persoane, reiese ca ASF are in prezent mai multi angajati decat la infiintare.
  • +18 (20 voturi)    
   Ei nu "pricepe" nimic! (Miercuri, 2 iulie 2014, 17:48)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   La ei democratia suna cam asa: "Daca aia 7.4 milioane morti ne/au votat, facem ce vrea muschii nostri! Jos Basescu!"
   Ce competenta, ce experienta, ce... mama ma/sii, nu intelegeti, facem ce vrem noi!
   'ra/ri ai dreaq de basisti, chiar daca este vorba de Merkel, de Obama, de PPE, de...
   Ne doare in cur...sul saptamanii viitoare!
   Astia sunt laturile votate de latrinele tv!
 • -23 (27 voturi)    
  Sârbu nu are competenţă (Miercuri, 2 iulie 2014, 17:20)

  Sile_Creditoru [utilizator]

  Bun. Dar care-I, totusi, competenţa Curţii Constituţionale in acest subiect? Mai nou se pricepe la toate? Eu ştiu că bine ca p’aici, printre postaci, există curentul de opinie potrivit căruia singurele instituţii credibile din ţară sunt (in ordine): Băsescu, DNA, ANI, CCR-ul
  Desfiinţăm, deci, restul, aşa-i?
  • +17 (19 voturi)    
   pe bune? (Miercuri, 2 iulie 2014, 17:38)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Sile_Creditoru

   competenta CCR-ului este ca se aplica legea si nu se incalca constitutia. cum omul nu avea minimul necesar ca experienta sa ocupe asemenea pot, CCR-ul l-a respins. nu trebuie sa ai competenta in piata financiara ca sa poti aplica legea.
   nu desfintam restul de institutii, daor grajdanii care se ciuesc pe acolo. institutiile toate ar functiona bine daca la conduerea lor sunt propusi oameni competenti, nu olitruci carora trebuie sa le platesti ajutorul din campanie.
   si da, institutiile enumerate de tine sunt credibile pt ca isi fac datoria indiferent ce om politic sau formatiune politica ajunge la ei.
   ca psd-ul da numai cu bata-n balta este deja alta poveste si voi sunteti reponsabili ca i-ati cocotat acolo.
  • +17 (19 voturi)    
   domnu' sile (Miercuri, 2 iulie 2014, 17:38)

   be_real [utilizator] i-a raspuns lui Sile_Creditoru

   Faptul ca dvs nu aveti capacitatea de a rationa independent nu ne obliga pe noi sa explicam. Cand e vorba de LEGI contestate CC are competenta de a lamuri situatia si de aici nu aveti decat sa intelegeti ceea ce va dicteaza la Antena 3! Sanatate multa ca de indolenta si prostie vad ca nu duceti lipsa!
  • +12 (14 voturi)    
   aberezi (Miercuri, 2 iulie 2014, 17:48)

   Sword [utilizator] i-a raspuns lui Sile_Creditoru

   rolul CCR este sa se asigure ca tot ce voteaza parlamentarii este constitutional. in astfel de cazuri, nu se judeca daca x sau y este suficient de bine pregatit sa ocupe o anumita functie. s-a corectat doar acea aberatie votata de parlamentari, ignorandu-se in mod evident cerintele minime pentru acea functie.
   • -8 (12 voturi)    
    scurt pe 2 (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:50)

    Sile_Creditoru [utilizator] i-a raspuns lui Sword

    Înainte ca suficienţa băsistă pe care o etalaţi să vă impună a mai jigni gratuit pe alţii, luaţi aminte atribuţiile consfinţite prin lege ale CCR. Apoi exact cum spuneţi şi voi, consider inutile alte comentarii explicative, neargumentând ca să nu vă jignesc, la rându-mi...
    Reguli comune
    Controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare
    Verificarea constituţionalităţii iniţiativelor de revizuire a Constituţiei
    Controlul constituționalității tratatelor sau a altor acorduri internaţionale
    Controlul constituționalității regulamentelor parlamentului
    Soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate
    Soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice
    Respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor sufragiului
    Constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României
    Emiterea avizului pentru suspendarea din funcţie a Preşedintelui României
    Exercitarea atribuţiilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului şi la confirmarea rezultatelor acestuia
    Verificarea îndeplinirii condiţiilor pentru exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni
    Judecarea contestaţiilor care au ca obiect constituționalitatea unui partid politic
    Alte atribuţii prevăzute de legea organică a Curţii
    • +3 (3 voturi)    
     mai citeste ziaru' moncher (Joi, 3 iulie 2014, 15:03)

     Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Sile_Creditoru

     de vreo doi ani incoace, "din cauza" prostiei lu' Sova, controlul de constitutionalitate a fost extins si asupra HOTARARILOR pargliamentului.
     numirea lui M.Sarbu s-a facut printr-o hotarare a pargliamentului, care naturel a fost contestata.
     capisci?
  • +4 (4 voturi)    
   Astia cu desfintarea au cosmaruri (Miercuri, 2 iulie 2014, 23:43)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Sile_Creditoru

   tocmai cu Băsescu, DNA, ANI, CCR-ul.
 • +12 (14 voturi)    
  Ironia sortii (Miercuri, 2 iulie 2014, 17:58)

  airwave [utilizator]

  Stiti ce e distractiv? Prevederea legala care impune experienta de 9 ani este cea data cu dedicatie de gruparea Rusanu - Chitoiu (si pentru care ar putea intra la zdup).

  "Probele administrate au relevat ca, in calitate de ministru al Finantelor Publice, Chitoiu Daniel a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor".

  In alta ordine de idei, Sarbu asta e batut in cap rau de tot daca nu intelege diferenta intre "ordonator de credite" si "experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare". E ca si cum ai spune ca orice om care a zburat cu aviionul poate sa proiecteze nave spatiale, ca doar are experienta in utilizarea avioanelor.
  • +3 (3 voturi)    
   in cazul lui Sarbu (Joi, 3 iulie 2014, 15:08)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui airwave

   ironia e alta.
   pentru ca ordonanta nu a facut decat sa extinda experienta ceruta de la 5 (parca) la 9 ani.
   ori Sarbu avea FIX 0 ore 0 minute experienta in domeniu, deci pica si pe legea initiala.
   in schimb, pentru extinderea controlului de constitutionalitate asupra hotararilor parlamentului
   (numirea la ASF s-a facut printr-o astfel de hotarare),
   trebuie neaparat sa-i multumeasca amicului ... Sova.
 • -7 (15 voturi)    
  Rugaminte (Miercuri, 2 iulie 2014, 19:20)

  Gigi Kent [utilizator]

  Am rugamintea ca fanii celor care i-au pus pe:
  1.Miss Romania Anastase sef la Camera Deputatilor
  2. Dl Pogea si dl Ialomitianu la Ministerul Finantelor
  3. Saucy Udrea pe buget de 1mld Euro la Min Dezvoltarii
  4. Igas Branconaj la Ministerul de Interne
  5. Nepoatele si soferii lui Boc in diverse posturi
  etc.
  etc.
  etc.

  sa fie ultimii care se pronunta pe subiect. Accidentul "Marian Sarbu la ASF" ramane un accident palid in raport cu ce s-a intamplat sub guvernele Basescu.
  • +3 (9 voturi)    
   Diferenta este ca .. (Miercuri, 2 iulie 2014, 20:53)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   ..in cazurile enumerate de tine, conditiile minime ocuparii posturilor respective nu sunt reglementate printr-o lege.

   In cazul de fata, nu a fost respectata legea. Nu se spune ca Sarbu este prost, sau ca este mai destept decat Anastase, ci doar ca nu indeplineste conditiile cerute de lege.

   Faptul ca tu amesteci lucrurile si vrei ca totul sa para un "accident" si nu ceea ce este, adica o incalcare a legii, asta tine de bunul tau simt care nu exista. Si daca vrei sa compari numiri sub diferite guverne, este bine sa amintesti si de guvernul cel mai cinstit, plin de oameni cu CV-uri mincinoase, la fel ca si al mincinosului sef.

   Nepoatele si soferii lui Boc sunt una bucata nepoata si una bucata sofer. Minciunile tale sunt aceleasi: multe si maronii. Atata poti tu.
 • +3 (3 voturi)    
  ANALFABETII (Joi, 3 iulie 2014, 8:24)

  Leulroman [utilizator]

  Oricat ne-am munci noi in tara asta pentru a o face mai buna si mai dreapta,nu vom reusi nimic de vreme ce nu se va vedea vreoo schimbare,vreo performanta . Si nu sunt sperante de a se ameliora ceva atata timp cat oamenii care lucreaza in institutiile statului roman sunt aceiasi: clientela politica incompetenta, neamuri,prieteni,nepoti si nepoate, ochi frumosi,fuste scurte,smecherasi sau alte spete ale neputintei. Despre acest Sarbu eu am mai scris odata cand un anume partid politic incerca sa demonstreze ca "fara el nu are cine sa puna la punct sistemul de salarizare",si vedeti ce s-a facut. Acum vedeti ce zice individul "ca are experienta in domeniul financiar-bancar si de asigurari deoarece "a fost 13 ani ordonator de credite la sindicat"! Deci,in ignoranta lui absoluta,asta nu poate face distinctia intre CREDITELE BUGETARE(si primarul unei comune este odonator de credite) si CREDITELE BANCARE,unde problemele sunt cu totul altceva. Ce ma ingrijoreaza cel mai mult nu este Sarbu,pentru ca omul are tupeu, ci sefii care au apreciat de "bun"ceea ce a spus el ! Si din astia sunt pline toate varfurile institutionale din tara.
  03.07.2014 acad.Cm.
 • +2 (2 voturi)    
  Romania, o tara plina de talente (Joi, 3 iulie 2014, 9:52)

  GeorgePredescu [anonim]

  Il recomanda vocea si talentul. :)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by