Guvernul impune "penalitatea de nedeclarare" a taxelor, in pofida criticilor investitorilor

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 30 iulie 2014, 16:26 Economie | Finanţe & Bănci


Persoanele fizice si firmele care nu isi declara impozitele datorate statului, obligatii care sunt insa descoperite de Fisc in cuantum mai mare de 50 lei, vor fi obligate sa achite o "penalitate de nedeclarare" de minimum 10% din suma, care va fi majorata la 100% daca datoria rezulta din evaziune, scrie Mediafax. Persoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi insa scutite de achitarea celorlalte plati, reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere, aferente datoriilor.

Noua penalitate a fost introdusa in ultima forma a proiectului noului Cod de Procedura Fiscala, retras de pe site-ul Ministerului Finantelor si obtinut de Mediafax, desi la inceputul anului a fost puternic contestata de catre mediul de afaceri.

Documentul releva intentia Guvernului de a introduce o astfel de "penalitate de nedeclarare" pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabili/platitori si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere.

Contribuabilii carora le va fi impusa o astfel de penalitate sunt definiti in acelasi document ca fiind orice persoana fizica, juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica ce datoreaza impozite, taxe si contributii sociale, iar penalitate de nedeclarare este definita drept acea obligatie fiscala "accesorie" reprezentand sanctiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, in declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale.

Astfel, pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere, contribuabilii/platitorii vor datora o penalitate de nedeclarare de 10% din aceste obligatii nedeclarate, daca suma stabilita nu depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata intr-o perioada fiscala, si de 25% din obligatii, daca suma stabilita depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata.

Cuantumul penalitatii va avea insa si o limita maxima, respectiv va fi de 100.000 lei ori de cate ori, prin aplicarea procentelor, aceasta depaseste 100.000 lei.

Aceasta limita maxima nu va fi insa valabila in cazul in care datoria fata de stat este generata de un act de evaziune fiscala. In acest caz, penalitatea de nedeclarare va fi majorata la 100%, conditia fiind insa ca actul de evaziune sa fie constatat de organele judiciare.

Daca datoria este stinsa prin plata sau compensare ori este esalonata la plata, cuantumul penalitatii va fi redus, la cerere, cu 75%.

Persoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi insa scutite de achitarea celorlalte plati, reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere, aferente datoriilor.

"Aplicarea penalitatii de nedeclarare nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor si penalitatilor de intarziere", este avertismentul din document.

Organul fiscal nu va impune penalitatea de nedeclarare daca suma de plata este mai mica de 50 lei.

De asemenea, penalitatea de nedeclarare nu va fi aplicata daca obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil/platitor si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale, potrivit interpretarii administratiei fiscale cuprinsa in norme, instructiuni, circulare sau opinii.

Guvernul a intentionat si la inceputul acestui an se introduca aceasta penalitate, dar a renuntat dupa ce reprezentantii mediului de afaceri reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei au contestat faptul ca penalitatea este stabilita doar prin decizie de impunere, nu in urma unei inspectii fiscale, si ca actul de evaziune este constatat doar de catre autoritatea fiscala, fara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Aceste probleme au fost reglementate acum de Ministerul Finantelor, in proiectul noului Cod de Procedura Fiscala.

La acel moment, insa, reprezentantii mediului de afaceri au mai reclamat ca aceasta penalitate de nedeclarare urmeaza sa fie introdusa doar cu scopul de a compensa eventualele pierderi bugetare generate de reducerea dobanzii de intarziere la 0,02%.

"Astfel, reducerea dobanzii de intarziere, in conditiile introducerii penalitatii de nedeclarare, avantajeaza doar bugetul de stat, care va plati o dobanda mai mica atunci cand nu-si onoreaza obligatiile fata de contribuabili, in timp ce contribuabilii vor plati, pe langa dobanda si penalitatile de intarziere, si aceasta penalitate de nedeclarare. Introducerea penalitatii de nedeclarare genereaza o diferenta si mai mare intre tratamentul aplicat contribuabililor in caz ca nu-si indeplinesc obligatiile fiscale si cel aplicat statului atunci cand nu-si indeplineste obligatiile de rambursare a sumelor datorate contribuabililor", au atentionat acestia, intr-un comunicat.

Ei au reclamat faptul ca un contribuabil va risca sa achite penalitati de intarziere, dobanzi de intarziere, dar si penalitatea de nedeclarare, care poate ajunge pana la 100% din suma nedeclarata in caz de evaziune fiscala si au cerut ca aceasta penalitate de nedeclarare sa fie eliminata in totalitate din proiect.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4044 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  nu e corect! (Miercuri, 30 iulie 2014, 18:22)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Cine a facut aceste reguli? Pai bine desteptilor da' TVA-ul si acciza cind se calculeaza la aceasta taxa? Daca nu ati gindit.... mai faceati un ban...... Si nu e rea nici o taxa de 50 de bani la fiecare leu datorat. Sa stim de ce traim! Bineinteles, banii vor fi folositi pentru nevoile tarii!

  Ce se intimpla cind statul datoreaza ceva contribuabilului si nu are de gind sa plateasca? Mai ales ca legea interzice contribuabilului sa mearga in justitie pare-mi-se pina la 150000 Euro.
  Pha Ioano, poti mai mult de atit........
 • +4 (4 voturi)    
  fumarit (Miercuri, 30 iulie 2014, 18:50)

  giigi [utilizator]

  o sa ajungem datori vanduti la stat, mai rau decat la camatari, numai pentru ca ne-am nascut aici..
  iobagie marca ponta..
  • +3 (3 voturi)    
   cind te gindesti.... (Miercuri, 30 iulie 2014, 22:03)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui giigi

   ca revoltele taranesti au pornit cind se lua zeciuiala - a 10-a parte din recolta. Azi isntem priviti cu totii ca fiind criminali si platim 35% impozit direct. Plus alte accize si taxe ascunse. Mai mult de 50 % din veniturile individuale se duc pe taxe. La firme e si mai rau. 65% si peste. Plus taxe de protectie...
 • +4 (4 voturi)    
  Sa-i indestulam pe bugetari ? (Joi, 31 iulie 2014, 7:49)

  Plagarus [utilizator]

  Anul acesta, bugetarii români au oficial 12 zile libere.
  Bugetarii s-ar putea bucura de încă trei zile libere, dacă Ziua Bunicilor, Ziua Egalităţii salariale, dar şi cea a Egalităţii între femei şi bărbaţi ar deveni nelucrătoare.
 • +1 (1 vot)    
  sa`i indestulam... (Joi, 31 iulie 2014, 13:47)

  Capatu` satului [utilizator]

  da nu pe toti;

  bujetu` nu`i o camara sau un dulap din care tot se scot bani; deficitu` este foarte mare si se acopera de unde se poate - la acest moment nu exista o perspectiva in viitoru` apropiat de reducere a datoriei publice ci doar de crestere a ei; cine stiev daca continuam asa s`ar putea ca mostenitorii nostrii sa decida ca este mai usor sa ne elimine decat sa plateasca contributii pt. noi;

  o tara si un sistem fiscal se mentine prin taxe;
  lipsa investitiilor si reducerea majora a lor sunt de natura sa duca pe viitor la o reducere si mai mare a gradului de incasare procnozat;
  imi pare rau ca guvernu` a impus doar o penalitate de 100 % pt. evaziune (pt. necunoscatori care au postat mai sus fapta este infractiune) io cred ca trebuia pus 1000 % si inchisoare de minim 10 ani pana la pe viata - asa au ajuns US si Germania unde sunt astazi prin pedepsirea drastica a infractiunilor economice;
  noi n`am avut noroku` asta atata timp cat l`am avut pe predoiu` ministru al justitiei iar acesta candid ne`a spus ca dupa aparitia crizei guvernu` impreuna cu majoritatea palavramentara s`au gandit si au redus pedepsele pt. infractiunile economice in Noul Cod Penal: curat democratie, curat progres... sau o fi de fapt un regres, dar atata timp cat palavramentaru` are fotoliu cald ce mai conteaza;

  toata lumea stie ca grosu` smenului se introduce in conturili din strainatate, asa ca ca sa prinzi evazionistu` trebuie sa`i vezi venitu`, mai greu la noi.
  • +2 (2 voturi)    
   Viorel mitomanul idiocrat, are un program beton ! (Joi, 31 iulie 2014, 15:24)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Capatu` satului

   '' Doctorul " l'u Adelu sustine ca ar trebui pana in 2016 mai intai infiintate 1.000.000 locuri de munca , 1000 Km . autostrazi , reducerea cu 50% a pretului la gaze , energie si combustibil , celelalt considera ca prioritar este sa finalizam sistemele de irigatii pentru 1.000.000 ha.teren agricol , sa majoreze salariile si pensiile cu 50% si sa reduca evaziunea cu 50% ?!
   ' Merg " spitalele, scolile? sunt bani de pensii? colectarea veniturilor la buget s-a rezolvat? evaziunea s-a diminuat? am scapat de datoriile externe? avem autostrazi in lung si in lat?
   In lipsa unei strategii de tara careia sa i se circumscrie, sistemul fiscal romanesc, in loc sa se modernizeze prin mecanisme eficiente si echitabile in sprijinul dezvoltarii tarii si al eforturilor mediului de afaceri in conditiile actuale grele de piata, este in pericol sa devina un factor de obstructie insurmontabil, mai ales sub distorsiunile cauzate de coruptie, evaziune fiscala si cresterea comertului ilicit cu produse accizabile.
   : Intrebat pe vremea cand se afla in Opozitie cum va face rost de bani pentru bugetul tarii, Victor Ponta ne spunea zambind ca va eradica o buna parte a economie negre, iar evaziunea fiscala aproape ca nici nu va mai exista. N-a gasit acesti bani, dar i-a gasit la FMI. Un organism care nu-ti da cash daca nu-i aduci ceva garantii. Sa ai bani care sa acopere deficitul bugetar, sa te incadrezi intr-o anumita limita de cheltuieli si investitii. Nu pare ca FMI sau Comisia Europeana ar fi interesate de modul in care Ponta face rost de bani. Bani s-aduca.!
   Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual in UE prin evaziune si frauda fiscala. Aceasta suma nu este doar o pierdere scandaloasa de venituri foarte necesare, ci si o amenintare la adresa impozitarii corecte. In timp ce statele membre trebuie sa inaspreasca masurile nationale de combatere a evaziunii fiscale, doar aplicarea de solutii unilaterale nu va da rezultate.In cadrul unei piete unice, intr-o economie globalizata, neco
  • +1 (1 vot)    
   Evaziunea cu voie de la " cinstitii " l'u Viorel (Joi, 31 iulie 2014, 16:04)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Capatu` satului

   Daca evaziunea micilor companii ar fi redusa la jumatate, economia romaneasca ar ramine numai in Vodafoane, medicamente, Petroame si Transelectrici.
   Nici mall-urile nu ar supravietzui.
   50% dintre romani traiesc cu mai putin de 100 eur/luna, zice statistica.
   Daca evaziunea e 30% , atunci putem corecta si presupune ca 50% dintre romani traiesc cu aproximativ 150 eur/luna (3 eur/zi).
   Firmele private cauta tot felul de subterfugii pt o impozitare minima - incasarile la buget scad iar evaziunea nu poate fi contracarata deocamdata - stim cu totii de ce
 • 0 (0 voturi)    
  e simplu (Joi, 31 iulie 2014, 23:50)

  livian [utilizator]

  ce este mai simplu....taxa..... taxa ...taxa ....complicat e sa intorci taxa in interesul national ...asa ca semnezi niste contracte ....rezultatele se vad


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by