Consiliul ASF a aprobat lansarea programului de evaluare a calitatii bilanturilor firmelor de asigurari si de realizare unui test de stres in piata asigurarilor, se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara. Proiectul AQR (Asset Quality Review) cuprinde evaluarea a peste 80% din activele de pe piata de asigurari si reprezinta in fapt auditul pietei nationale a asigurarilor. Evaluarea va include un test de stres pentru dimensionarea impactului socurilor din piata (scenarii adverse) asupra stabilitatii financiare a sectorul de asigurari din Romania. Pentru acest proiect ASF va selecta un al doilea consultant care nu va putea face parte dintre auditorii/consultantii societatilor de asigurare participante.

Misu NegritoiuFoto: Hotnews

Programul de evaluare este rezultatul unui demers comun tripartit (Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania, Comisia Europeana, Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocpuationale - EIOPA) si cuprinde:

1. Evaluarea portofoliului de asigurari detinut de societatile de asigurare participante la acest exercitiu (societatile vor fi selectate si in functie de cota de piata astfel incat sa asigure o reprezentativitate a pietei de peste 80%);

2. Evaluarea tuturor activelor/pasivelor societatilor de asigurare participante, cu referire la acele active care sunt luate in considererare pentru acoperirea obligatiilor asumate prin contractele de asigurare;

3. Efectuarea testului de stress.

In vederea coordonarii intregului exercitiu, ASF va selecta un consultant, care va avea rolul de manager de proiect si va constitui un Steering Comitee (un comitet care va fi responsabil cu stabilirea si implementarea agendei exercitiului). Comitetul va fi format din 9 membri (5 reprezentanti ai ASF, 2 ai Comisiei Europene si 2 din partea EIOPA).

In vederea efectuarii testului de stres, ASF va selecta un al doilea consultant. Acesta nu va putea face parte dintre auditorii/consultantii societatilor de asigurare participante.

Societatile de asigurare urmeaza sa contracteze consultanti/auditori in vederea realizarii activitatilor exercitiului. Consultantii/auditorii vor fi selectati dintr-o lista creata de catre ASF pe urmatoarele criterii:

  • sa nu aiba calitatea de auditor la societatea in cauza in momentul selectiei si pe perioada derularii contractului;
  • sa nu fi efectuat misiuni de audit statutar la societatea in cauza pentru anul 2013;
  • sa nu detina calitatea de administrator special la societatea in cauza;

Momentul estimat pentru inceperea exercitiului AQR este sfarsitul anului 2014 - inceputul anului 2015, urmand ca, pana la 31 mai 2015, proiectul sa fie finalizat printr-un raport al exercitiului. Acesta va include si rezultatele testelor de stres pentru fiecare societate selectata.

"Exercitiului AQR reprezinta o verificare complexa a starii de sanatate financiara a societatilor de asigurare din Romania si un pas important spre o mai mare transparenta a bilanturilor societatilor, in concordanta cu practicile de supraveghere ale pietelor financiare din Uniunea Europeana", a declarat Presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Autoritatea de Supraveghere Financiara va comunica societatile incluse in acest program si fazele de implementare ale exercitiului AQR. La finalul evaluarii ASF va comunica rezultele agregate ale exercitiului impreuna cu recomandarile prudentiale care se impun din analiza rezultatelor.