"Este clar ca in mediul post-criza, practicile de afaceri obisnuite nu mai sunt o strategie sanatoasa de crestere pentru bancile romanesti care trebuie sa-si ajusteze guvernanta corporativa, practicile de vanzari si de afaceri, precum si sa-si redimensioneze echipele si sa le redefineasca functiunile pentru a se adapta noii realitati economice. De vreme ce bancile romanesti au trecut prin procese ample, si uneori dureroase, de reorganizare in ultimii ani, bancherii sunt preocupati de eficienta managementului schimbarii si de impactul pe care aceste schimbari il vor avea asupra organizatiilor lor in viitor", a adaugat Diana Coroaba, Partener, liderul echipei de servicii de consultanta fiscala pentru sectorul financiar, PwC Romani cu ocazia lansarii sondajului Banana Skins 2014.

Paul Facer si Diana CoroabaFoto: Hotnews

Reorientarea bancilor catre alt model de business a fost sugerata inca de anul trecut atat de Guvernatorul BNR cat si de alti reprezentanti ai bancii centrale.

Riscul de credit pare sa fie fiind principala amenintare pentru sistemul bancar autohton de catre bancherii romani, potrivit editiei de anul acesta a sondajului PwC si CSFI Romania Banking Banana Skins. Riscul macro-economic si cel al instrumentelor financiare derivate sunt de alte riscuri importante aflate pe agenda ingrijorarilor bancherilor romani. Pe masura ce rata creditelor neperformante continua sa creasca, ajungand la peste 22% in primul trimestru din 2014, multi bancheri romani sunt preocupati de calitatea portofoliului lor de credite, precum si de disponibilitatea capitalului, de vreme ce institutiile de credit pot fi nevoite sa ceara actionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudentiale ale Bancii Nationale a Romaniei", a declarat Paul Facer, Partener, liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar, PwC Romania.

Pe de alta parte, spre deosebire de editia precedenta a sondajului (2012), in care riscul de lichiditate era vazut ca una dintre principalele amenintari pentru sistemul bancar din Romania, acest risc se pare ca s-a estompat pe masura ce bancherii locali au vazut ca Banca Nationala a furnizat suficienta lichiditate in piata si a micsorat treptat rezervele minime obligatorii.

La nivel global, supra-reglementarea si riscul ingerintei politice sunt pe primele locuri in topul riscurilor percepute de catre bancheri.

Sondajul global Banking Banana Skins a aratat un mesaj clar din partea respondentilor: povara noilor reglementari devine excesiva, ceea ce poate dauna redresarii si cresterii economice.

Ingerinta politica a fost de asemenea mentionata de catre respondenti ca generand mai multe costuri si constrangeri pentru sectorul bancar. Cel mai ridicat nivel de ingrijorare privind ingerinta politica este inregistrat in Europa, acolo unde au fost propuse si adoptate mai multe masuri, atat la nivel comunitar, cat si national, pentru a face bancile mai sigure.

Cu toate acestea, sondajul global arata si ca perceptia generala privind riscurile pentru sectorul bancar a inceput sa scada, pentru prima data dupa sapte ani, ceea ce sugereaza ca perspectivele sectorului se imbunatatesc.

Sondajul global arata ca preocuparile majore exprimate in editiile precedente privind disponibilitatea capitalului, lichiditate, calitatea portofoliilor de credite si instrumentele financiare exotice au inceput sa se diminueze. Desi increderea in perspectivele macro-economice a inceput sa creasca, sondajul a aratat si ca raman ingrijorari privind stabilitatea din Zona Euro, precum si temeri in cresteri privind pietele emergente, indeosebi China, acolo unde sectorul bancar este vazut ca fiind sub presiune. Procesul de diminuare a infuziilor de capital injectate de bancile centrale prin procesul de relaxare cantitativa este vazut drept crucial pentru perspectivele economice globale.

O diferenta notabila intre sondajul din Romania si cel global a fost nivelul redus de preocupare al bancherilor locali cu privire la riscurile tehnologice si criminalitatea informatica. In timp ce la nivel global acestea sunt printre primele 10 riscuri mentionate, bancherii romani le mentioneaza in mult mai mica masura.

Seria de rapoarte "Banana Skins" a CSFI include analize periodice a peisajului de risc in sectorul financiar. In afara de raportul referitor la sectorul bancar, CSFI deruleaza sondaje cu privire la perceptia asupra riscurilor in sectorul asigurarilor si in cel de microfinantare.

Sondajul se bazeaza pe raspunsurile a peste 650 de bancheri, reprezentanti ai autoritatilor de reglementare si observatori ai sectorului bancar din 59 de tari, dintre care 10 respondenti din Romania.

Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSFI), a fost fondat in 1993 si este un think-tank independent, non-profit, cu sediul la Londra, care incearca sa identifice viitoarele tendinte de dezvoltare ale serviciilor financiare. Centrul CSFI, care are o institutie afiliata la New York emite rapoartele "Banana Skins" din 1995