M-a sunat dl deputat Cseke acu jumatate de ceas. Am vorbit mult cu domnia sa, probabil vom face si un interviu saptamana viitoare pe temapropunerii sale legislative privind convertirea in lei a creditelor in valuta, la cursul din momentul incheierii creditului. Discutia a fost cam asa: Dl deputat a tinut sa-mi spuna ca ii displace ideea pomenilor electorale si ca propunerea lui nu se incadreaza in aceasta categorie intrucat e gandita de anul trecut, nu acum, in campanie. Notez si promit sa fac precizarea. BNR vorbeste prostii in raspunsul pe care vi l-a dat, mai zice dl deputat, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

"E un non-sens ce spun ei. Acea Directiva nu se aplica contractelor de credit incheiate inainte de 2016, scrie clar in art. 43, alineatul 1. Dumneavoastra va intrebati daca am consultat BNR. Nu am consultat Banca pentru ca, din cate stiu, ei citesc reglementarile care apar si au posibilitatea de a-si exprima un punct de vedere", mai spune dl. Cseke. Notam si asta.

Intreb daca a facut vreun studiu de impact. Nu i-ar spune chiar studiu de impact, zice dl. Cseke, dar in primavara a facut un calcul pe cateva credite. N-am inteles foarte exact care e rezultatul acestor calcule (e ceva cu 40% din profitul bancii creditoare) asa ca ma feresc sa avansez cifrele domnului deputat.

Ce ramane neclar in propunerea d-lui Cseke:

  • Cum facem in mod practic? Presupunem ca am luat un credit in 2007, la un curs euro de 3,13 lei/eur (mediu in iulie 2007). Azi, ma uit pe pagina BNR si vad ca un euro e cotat la 4,40 lei. Ma duc la banca la care am creditul si le spun: conform legii, va rog sa-mi transformati creditul meu cu dobanda variabila in euro intr-un credit in lei cu dobanda fixa, la cursul de 3,13 lei. Transformarea asta inseamna sa mi se modifice toate taxele si comisioanele aferente imprumutului in valuta cu cele corespunzatoare la lei, pentru ca nu nu pot rambursa un credit in lei cu speze aferente creditului in valuta. Toate raportarile bancii privind structura creditelor acordate (atat catre BNR cat si bancii mama) se pot schimba din ora in ora. Sunt chestiuni mici, detalii, foarte greu de aplicat.
  • Ce se intampla daca leul se apreciaza in 2015 (inainte de implementarea Directivei) la un curs de 3 lei/euro? Imi va mai conveni sa platesc creditul la cursul din momentul incheierii contractului?
  • L-am intrebat pe dl Cseke de ce s-a limitat doar la banci cu aceasta propunere si nu a inclus si companiile de telefonie? Vreau sa fiu tarifat la telefon tot la cursul din momentul incheierii abonamentului!

Dl Cseke e un tip la locul lui, fara discutie. Elegant in exprimare, placut in discutie si un bun politician. Dar cu acest proiect nu m-a convins. E lipsit de un studiu de impact, e incomplet si , orice-am spune, va fi discutat de forul decizional cu o luna-doua inainte de alegeri. Discutand la rece, e nevoie de un text legislativ mult mai bine inchegat. Deocamdata e o banala káposzta.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro