Ioana Petrescu nu stie ce se mai intampla in cazul Rompetrol care ar fi trebuit sa dea statului roman 200 de milioane de dolari si sa faca un fond de investitii de 1 miliard de dolari: La venituri stam foarte bine

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 30 septembrie 2014, 17:02 Economie | Finanţe & Bănci


Ioana Petrescu (foto arhiva)
Foto: HotNews / DP
Victor Ponta a insistat luni de zile sa fie aprobat un act normativ in urma caruia Rompetrol sa ofere statului roman 200 de milioane de euro si sa faca un fond de investitii de 1 miliard de dolari, in schimbul renuntarii Ministerului Finantelor la litigiile pe care le avea cu compania petroliera. Statul roman a renuntat la litigii, in schimb nu a primit nici cei 200 de milioane de dolari si nici fondul de investitii nu a fost infiintat. Intrebata ce se mai intampla cu acei bani care ar fi trebuit sa ajunga la statul roman, ministrul finantelor, Ioana Petrescu, nu a stiut ce sa raspunda. Dupa intrebare a facut o pauza de cateva secunde, dupa care a spus: Pe rectificare sunt întrebări? Jurnalistii au insistat spunand ca este vorba, totusi, de niste bani pe care statul roman ar trebui sa-i incaseze. Ioana Petrescu a raspus ca statul "sta foarte bine" in privinta veniturilor bugetare.

 • Guvernul Ponta s-a luptat aproape un an sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, "unui mare proiect de investitii". Chiar daca sustinea memorandumul la nivel de declaratii, la inceput a pasat Parlamentului responsabilitatea adoptarii unei legi, insa aceasta a fost declarata neconstitutionala. Guvernul nu a renuntat si, in ianuarie 2014, invocand necesitatea unor investitii de 1 miliard de euro, a aprobat renuntarea la creanta de 600 milioane de euro. De atunci au trecut 8 luni, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul a caror miza erau cele 600 milioane dolari. In rest, statul nu s-a ales cu nimic: nici cu cedarea unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici cu fond de investitii de 1 miliard de dolari. Dimpotriva, doar a pierdut sansa de a recupera, la un moment dat, 600 milioane dolari.

E adevarat ca memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile. Practic, statul poate astepta mult si bine ca Rompetrol sa plateasca 200 de milioane de dolari promisi contra ca 26,69% din actiuni, asa cum prevede memorandumul. Despre fondul de investitii nici nu se pune problema atata vreme cat nu s-a realizat acea tranzactie de 200 milioane de euro. Memorandumul prevedea ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Ar putea sa investeasca, la fel de bine cum ar putea sa nu investeasca.

Memorandumul prevedea cativa pasi. Doar primul a fost indeplinit: renuntarea din partea statului roman la toate litigiile pe care le are cu Rompetrol.

Al doilea pas era plata din partea Rompetrol a 200 de milioane de dolari contra a 26,69% din actiuni. Dupa vanzarea a 26,7% din actiuni, statul ar ramane cu 18%. Amintim ca statul, prin Departamentul pentru Energie, este detine 44,69% din actiunile Rompetrol Rafinare. Statul roman a ajuns sa detina aceste actiuni in 2010, in urma unei conversii in actiuni a unor obligatiuni in valoare de 600 milioane dolari pe care ar fi trebuit sa le rascumpere Rompetrol. A fost o actiune controversata, statul dovedindu-se neputincios in fata Rompetrol. Atunci au aparut si litigiile. In urma memorandumului aprobat in ianuarie, statul a renuntat la litigii, una dintre conditii fiind aceasta: Rompetrol sa rascumpere, totusi, 26,69% din actiuni. Insa, rascumpararea nu se putea face pur si simplu, ci printr-o procedura de privatizare. Compania petroliera ar avea  Gabriel Dumitrascu, director de privatizare in cadrul Departamentului pentru Energie, spunea in ianuarie ca prin luna iulie va fi demarata procedura. Pana acum, nu s-a intamplat nimic.

Ar fi de comentat si despre valoarea de 200 milioane dolari cu care va fi rascumparat pachetul de 26,69%, acesta in cazul in care procedura chiar va avea loc vreodata. 200 milioane dolari ar fi peste valoarea actuala de piata in conditiile in care o actiune se tranzactioneaza cu 0,04 lei, in medie, in timp ce valoarea nominala este de 0,1000 lei. Pe de alta parte, este mult sub valoarea obligatiunilor pe care Rompetrol nu le rascumparase si care au fost transformate intr-un pachet de actiuni de 44,69% cu care statul roman s-a vazut nevoit sa intre in actionariatul Rompetrol. Culmea este ca pana si autoritatile statului recunosc ca tranzactia nu este certa, folosind expresii precum "in cazul in care". "Esenta tranzactiei complexe dintre statul romnan si Rompetrol Group este ca, in cazul in care actiunile sunt achizitionate de catre acesta din urma, atat statul roman cat si Rompetrol Group sa actioneze pentru urmatorii ani intr-un parteneriat efectiv si eficient, caracterizat prin mentinerea de catre statul roman a unei participatii reziduale nediluate de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare si constituirea si operarea Fondului", se arata intr-o expunere de motive a proiectului de lege privind memorandumului care s-a aflat in 2013 in Parlament.

Un alt pas este infiintarea unui un fond de investitii. In fondul de investitii va avea o participatie de 20% si statul roman, adica Departamentul pentru Energie, printr-o societate nou creata. Restul va fi detinut de Rompetrol Group. Deocamdata, societatea nu exista. Dupa ce va fi infiintat fondul, statul roman nu va avea niciun cuvant de spus, totul va fi decis de Rompetrol Group. In aceste conditii, o alta prevedere din memorandum care ramane sub semnul intrebarii este cea referitoare la realizarea unei investitii de pana intr-un miliard de dolari intr-o perioada de 7 ani. In primul rand, nu este precizat niciun termen pentru demararea acestor investitii, iar in al doilea rand Rompetrol Group este cel care decide cum si unde se vor face investitiile. In al treilea rand, Rompetrol are planuri de afaceri pe cinci ani realizate inca din 2012 pentru perioada 2013-2017 in care sunt incluse investitii in alte state (Moldova, Turcia).

Premierul Victor Ponta a promis de nenumarate ori in numele Rompetrol ca va fi investit un miliard de dolari. Argumentul acesta a fost folosit ori de cate ori a avut ocazia si mai ales atunci cand si-a manifestat nemultumirea fata de decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitionala legea prin care fusese aprobat initial memorandumul.


In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman a devenit in 2010 actionar al companiei  Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%. Potrivit memorandumului, Rompetrol Group ar cumpara de la stat 26,69% din actiuni, in schimbul a 200 de milioane de dolari. Practic, in contul datoriei de 600 milioane dolari, Rompetrol ar plati, daca va plati, doar 200 milioane dolari. In acest fel, Rompetrol se alege si cu actiuni si cu dreptul de a adopta orice decizie in legatura cu Rompetrol Rafinare. Adica, rolul statului in adoptarea deciziilor va fi lipsit de orice importanta. Dupa tranzactie, statul se obliga sa nu instraineze restul de actiuni, adica 18%, pe o perioada de trei ani.

Memorandumul cu Rompetrol a fost semnat de statul roman si grupul Rompetrol inca de pe 15 februarie 2013. In forma convenita, a fost criticat pentru ca nu prevedea existenta unor instrumente prin care statul roman sa se asigure ca Rompetrol face investitia de 1 miliard de dolari. In 2013, Guvernul a incercat sa paseze responsabilitatea la Parlament pentru adoptarea prin lege a memorandumului. Insa Curtea Constitutionala a decis la sfarsitul lui 2013 ca este neconstitutionala adoptarea prin lege a unui memorandum care priveste o companie, aratand ca acest lucru este in atributia Guvernului.

Victor Ponta a acceptat greu infrangerea in fata Curtii Constitutionale, sustinand initial ca nu agreeaza ideea aprobarii memorandumului prin Hotarare de Guvern. De altfel, intrebat in luna decembrie de jurnalisti de ce nu ia in calcul aceasta posibilitate, Ponta a raspuns: Noi luam decizii, dupa aceea noi raspundem pentru ele, ceea ce dvs aveti marele beneficiu ca nu raspundeti pentru asta si am facut un proiect de lege care a fost aprobat de parlament.

Hotararea de Guvern prevede mandatarea ministerului finantelor sa indeplineasca toate procedurule pentru stingerea, prin renuntarea la judecata, a tuturor litigiilor aflate pe rol cu Rompetrol. Altfel spus, renunta la toate procesele prin care statul roman cerea companiei petroliere plata unei datorii de 600 milioane de dolari.

Teoretic, actul normativ ar fi trebuit sa impuna garantii si termene pentru demararea investitiei de 1 miliard de dolari promisa de premierul Victor Ponta in nenumarate randuri. Hotararea de Guvern nu prevede nimic in acest sens. Exista doar un articol care spune ca in cazul in care, dupa stingerea tuturor litigiilor, Rompetrol Group nu indeplineste angajamentele prevazute in memorandum referitoare la un fond de investitii, Ministerul Finantelor este mandatat sa "efectueze toate demersurile prevazute de lege pentru instituirea unor masuri asiguratorii/executorii, respectiv prin promovarea unor actiuni judiciare/arbitrale".

Motivul incheierii acestui memorandum este ca "partile doresc solutionarea pe cale amiabila a litigiului existent in prezent intre statul roman si  Rompetrol Rafinare". In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman a devenit in 2010 actionar al companiei  Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%. In 2003, statul a subscris obligatiuni emise de Rompetrol Rafinare in valoare totala de 2.177.699.871,86 lei  (circa 660 milioane dolari), prin anularea obligatiilor bugetare reprezentand TVA, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si  majorari de intarziere, dobanzi datorii si neachitate de catre societate. Scadenta pentru rascumpararea obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010. Insa,  Adunarea Generala a Actionarilor a decis atunci  majorarea capitalului societatii cu 1,971 miliarde de lei. Astfel, Statul a devenit actionar in urma unei  majorari de capital realizate de companie in contul datoriei. In 2011, Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol  Rafinare, iar in 2012, actiunile au fost transferate la Ministerul Economiei.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5734 vizualizari

 • +17 (21 voturi)    
  banii sunt la Adelu nastase offshore (Marţi, 30 septembrie 2014, 17:04)

  un domn [utilizator]

  limited..aceeasi casutza postala cu Crescent
  • +8 (8 voturi)    
   O parte vin din offshore pt campanie ... (Marţi, 30 septembrie 2014, 18:50)

   Luke1 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Nu trebuie si pesedeul sa dea romanului imparial o tzuica si o sarma - cum sa mearga la vot pe burta goala asa ?

   Plus primarii care trebuie rasplatiti c-au migrat la pesede ..

   Restul mai au si dansii nevoie : o masina (ca aia veche nu mai e buna - are deja 20.000 de km) , o casa noua , in fine, maruntisuri de-astea ...
 • +20 (24 voturi)    
  picata din luna (Marţi, 30 septembrie 2014, 17:06)

  fit [utilizator]

  Fata asta picata din luna nu stie nici pe ce lume traieste. Eu ma uita la ea si ma intreb ccum dumnezeu a facut Harvard-ul???!!!???!!!
  • +6 (8 voturi)    
   ponta stie ,el o vizita in state (Marţi, 30 septembrie 2014, 19:41)

   englez [anonim] i-a raspuns lui fit

   sa se asigure ca are doctorat ca al lui
  • -1 (3 voturi)    
   Te pomenesti.... (Miercuri, 1 octombrie 2014, 8:33)

   jaffu [utilizator] i-a raspuns lui fit

   ....ca maine-poimaine vei vrea s-o compari cu coana Nutzi sau cu Roberta!!! Tocmai aici e baiul:cei ca tine in veci nu vor intelege un absolvent de scoala adevarata!!!
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 octombrie 2014, 11:51)

    [anonim] i-a raspuns lui jaffu

 • +16 (18 voturi)    
  A sti sau a nu sti... (Marţi, 30 septembrie 2014, 17:07)

  Xerses [utilizator]

  Ioana Petrescu stie ceva?
  La multe probleme fiul meu de 2 ani ar putea sa dea raspunsuri mai competente.. :)
 • +16 (18 voturi)    
  ce atitudine!!! (Marţi, 30 septembrie 2014, 17:18)

  codo [utilizator]

  Ma tot intrebam ce cauta o persoana scolita langa pontache, cand colo e din acelasi aluat cu seful. Nu degeaba se spune cine se aseamana se aduna. Individa asta chiar crede ca are drepturi absolute asupra finantelor si ca ea decide ce e suficient si ce nu in bugetul tarii? Sa i se arate si ei haznalele din scoli in care mor copii. Vizita ghidata in scolile de la tara URGENT!
 • +16 (18 voturi)    
  Singura realizare a tinerei (Marţi, 30 septembrie 2014, 17:27)

  ouyang [utilizator]

  este un articol de clasa a doua cum cumpara ea ceapa de la babute pe strada, semnat Ioana de la Harvard. Articolasul ala penibil a propulsat-o ministrul finantelor. Intrebati-o daca mai cumpara ceapa babei, ca la altceva nu se prea pricepe sa raspunda.
 • +14 (16 voturi)    
  Inalta tradare. (Marţi, 30 septembrie 2014, 17:36)

  Da_Doamne_mintea_de_pe_urma [utilizator]

  Ar trebui judecat Ponta impreuna cu ministri care au aprobat acest memorandum pentru Inalta tradare (impotriva intereselor statului).
  Cat despre ministresa finantelor, cum poate sa fie atat de habarnista?
 • +11 (13 voturi)    
  Degeaba (Marţi, 30 septembrie 2014, 17:41)

  gigifisiune [utilizator]

  va luati de ea. E prea mica pentru a se putea interesa si a putea pune intrebari atat de mari.

  Ea e de fatada si face doar ce este lasata. Eu ma intreb de ce nu-si da demisia daca tot isi bat joc de ea. Probabil ca da bine la CV, cand o pleca sa munceasca pe afara.
 • +11 (13 voturi)    
  Puscaria il mananca.... (Marţi, 30 septembrie 2014, 17:45)

  Keyser Soze [anonim]

  Ii rog pe cititorii mai specialisti sa imi spuna cateva capete de acuzare.
  Eu as zice ca intra la subminarea economiei nationale.... poate gresesc?
  • +6 (8 voturi)    
   ti-am dat un minus... (Marţi, 30 septembrie 2014, 18:21)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Keyser Soze

   ... nu pentru ca, de principiu, n-ai avea dreptate (adica, da! ESTE "subminare a economiei nationale"!!) ci pentru ca... "subminarea economiei nationale" a fost SCOASA din Codul Penal; acum ar mai ramane doar "exercitarea cu rea-credinta a functiei" sau "abuz in serviciu", cu o pedeapsa MULT mai mica :(
 • +7 (11 voturi)    
  Ha! Ha! Ha! (Marţi, 30 septembrie 2014, 17:48)

  pathfinder [utilizator]

  Si cand am spus ca e frumoasa si desteapta s-a suparat lumea...
  • -4 (10 voturi)    
   avem o singura "drumoasa si desteapta" >:) (Marţi, 30 septembrie 2014, 18:21)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   pe Woodrea :P
   • -8 (10 voturi)    
    Ba NU! (Marţi, 30 septembrie 2014, 18:54)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Domna Nutzi spaima ... :) (cui o fi)
    are doar bidoane.
    Nu a afirmat nimeni ca ar fi desteapta.
    Nici macar cel mai mare sustinator al ei.
    Singura calitate vazuta ar fi: "are o rezistenta fizica incredibila".
    Stie el ce stie... ;)

    Acuma vorbind serios, eu unul cred ca Basescu pariaza pe un cal mort tocmai ca sa nu se faca nici o asociere intre numele lui si al lui Iohannis.
    Spre binele celui de-al doilea...
   • -2 (2 voturi)    
    Hmmm.. (Miercuri, 1 octombrie 2014, 9:32)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Se pare ca Nutzi are multi admiratori.
    O fi de la geanta aia Vuitton?!?
 • +14 (16 voturi)    
  Hargard (Marţi, 30 septembrie 2014, 18:04)

  verid [utilizator]

  Nu o mai intrebati nimic pe fata asta,pentru ca oricum nu stie mimic.Mananca si ea o paine.
  • +10 (10 voturi)    
   Curios lucru... (Marţi, 30 septembrie 2014, 18:41)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui verid

   O fi buna painea aia de-o mananca pe nervii si banii nostri?
   Nu-i sta in gat?!?

   Pe de alta parte trebuie sa recunoastem ca e de o naivitate cum nu prea mai vezi...
  • +6 (6 voturi)    
   Harvarză (Marţi, 30 septembrie 2014, 18:46)

   corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui verid

   ....
 • +13 (15 voturi)    
  Ca e prosta stim (Marţi, 30 septembrie 2014, 18:09)

  dadan [utilizator]

  Dar aici e vorba de neglijenta in serviciu si sifonare de bani publici, fapte grave ce se pedepsesc cu ani grei de puscarie... atata grija are cucoana sa vegheze la buna colectare si cheltuire a banului public - si ea ce face? are grija de pushculitza PSD in rest dispret total... atatea milioane facute cadou e un gest total mirsav cand pentru investitii nu aloca ticalosii nici acei 15% pentru cofinantarea proiectelor europene... ca sa putem beneficia de ai 85% care stau necheltuiti din cauza ticalosilor care s-au cocotat la guvern si distrug tara...
  • +7 (7 voturi)    
   E simplu. (Marţi, 30 septembrie 2014, 18:44)

   DumitruCiobotaru [anonim] i-a raspuns lui dadan

   Ponta-i recupereaza dela noi ca de,suntem supusii faraonului.In strada fratilor.
 • +8 (8 voturi)    
  la Harvard... (Marţi, 30 septembrie 2014, 19:02)

  timp tamp [utilizator]

  La Harvard se se formează specialiști în habar n'am, iar la București plagiatori.
  Împreună cei doi
  vor duce țara la gunoi.
 • +5 (5 voturi)    
  1.000.000 locuri de munca de la "doctorul"Viorel (Marţi, 30 septembrie 2014, 21:02)

  Plagarus [utilizator]

  Fond de investitii kazaho-gorjeno de 1.000.000.000 $ ?
  Sauat Mynbayev & Azamat Zangulov. cand vin la DNA? (prietenii stiu de ce)
  Ponta a negociat plata a numai 200 milioane de dolari din cei 570 milioane de euro datorati de kazah !!!!!!!!!!!!
  KazMunayGas Trading a pierdut procesul cu OMV şi este responsabil de întreaga sumă stabilită de Fisc la sesizarea OLAF pentru importuri de biodiesel din Canada, dar de provenienţă SUA, de peste 70 de milioane de dolari, adica mai mult de o treime din cât va plăti grupul kazah pe acţiunile Rompetrol.!!!!
  Legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată neconstituţională.
  Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare, arătând că premierul Victor Viorel Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern, "dacă simte nevoia".!!
 • +5 (5 voturi)    
  "Ioana Petrescu nu stie..." (Marţi, 30 septembrie 2014, 21:04)

  ofCAER [utilizator]

  Scuze, HotNews, dar asta nu poate fi o "stire"; e ca si cind ne-ati informa ca "Ioana Petrescu respira". O adevarata stire va fi atunci cind Ioana Petrescu "va sti" ceva, orice... Aceea chiar va fi o stire-bomba!
 • +2 (2 voturi)    
  Teoria ca teoria,dar practica ii rupe gitul Ioanei (Miercuri, 1 octombrie 2014, 11:26)

  andreesanu [utilizator]

  Teorie,teorie ,dar practica ti-a rupt gitul Ioano !!!.
  Cit priveste asumarea raspunderi guvernamentale de catre guvernele de doi bani si hahalerele aferente guvernelor Ponta este apa de ploaie,cine a raspuns de 25 de ani de prostiile si hotiile facute ???,cine a rasuns de distrugerea economiei ???,cine rasunde de insecuritatea economica ???,Cine rasunde de gradul de indatorare a Romaniei ???.
  Toti de la A-Z politicieni ,guvernanti trebuie incolonati la DNA programate procese la 2-3 termene si deschise lucrarile la canalul Siret -Baragan cit mai repede.
  Abia atunci veti vedea guverne responsabile in Romania !!!
 • 0 (0 voturi)    
  sunt cash, la loc sigur langa contr. Bechtel :) (Miercuri, 1 octombrie 2014, 22:02)

  liviusmaximus [utilizator]

  banii sunt la loc sigur. i-a pus SOVA in raftul cu contractul anulat/sau nu, cu Bechtel. Intre dosarele "marilor proiecte", imediat in stanga celui cu masterplanul pt 2000 de km de autostrada. Apropos, s-a reziliat cu Bechtel ? s-au platit bani pt reziliere sau nu ? ce ziceti dl. Ponta, ca Sova s-a extras din poveste ?
 • 0 (0 voturi)    
  tuta la Harvard (Joi, 2 octombrie 2014, 14:00)

  krampus [utilizator]

  Poti sa duci tuta la Harvard, tuta ramane tot tuta, Harvardul tot Harvard, nu se amesteca, nu se schimba, fiecare ramane ceea ce este. S-a intors tuta de la Harvard si ne miram ca e tot tuta; Harvard e o universitate, ca sa se schibe tuta ar fi nevoie de o minune - pentru asta ar fi trebuit trimisa la o manastire, nu la Harvard.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by