Promisiunile lui Klaus Iohannis:
ECONOMIE:
- Restrangerea prezentei statului in economie si intarirea rolului de garant al drepturilor constitutionale si al bunei functionari a economiei de piata.
- Aderarea la euro trebuie sa fie, in viziunea lui Klaus Iohannis, "o adevarata ancora pentru disciplinarea politicilor economice, pentru predictibilitate si accelerarea cresterii economice".
- Proaspatul presedinte pledeaza pentru dezvoltarea pietei de capital.
- Iohannis intentioneaza sa mentina cota unica de impozitare, pe care o considera "o solutie corecta".
- El anunta ca revenirea la TVA de 19% este "o prioritate absoluta".
- Strategie fiscala: Descentralizare fiscala, punand capat presiunilor la care primariile sunt adesea supuse de catre Guvern. Structurile de control vor trebui adaptate si ele, astfel incat si la nivel local sa existe un control adecvat al coruptiei, in care cetatenii sa aiba un rol direct si mult mai mare asupra prioritatilor si calitatii cheltuirii fondurilor publice.
- Obiective de infrastructura: Iohanis sustine elaborarea unui Plan de Dezvoltare Durabila pentru urmatorii 10 ani, care sa cuprinda atat obiectivele acoperite prin fonduri europene prin Acordul de Parteneriat, cat si pe cele care urmeaza a fi acoperite din bugetul de stat.
- Fonduri UE: Candidatul ACL sustine restructurarea sistemului de gestionare a fondurilor europene, prin crearea unui corp de functionari de elita care sa monitorizeze si sa implementeze programele cu finantare UE, remunerati competitiv in functie de gradul de absorbtie a fondurilor
POLITICA EXTERNA:
- Aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, prin cresterea rolului, a greutatii Romaniei in NATO si, mai ales, in UE, prin eforturile de a intari, pe zona noastra, institutiile cu semnificatie de securitate nationala, un buget mai consistent al apararii, o armata mai puternica, servicii speciale cat se poate de puternice, pe deplin scoase din jocul politic partizan. Politica externa a Romaniei urmareste atingerea intereselor noastre nationale prin intermediul NATO si UE. Sustin neconditionat dezvoltarile de securitate si politico-militare din cadrul NATO si sunt adeptul unei Politici Externe si de Securitate Comune in cadrul UE. Cred cu tarie ca parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alaturi de calitatea de membru al NATO si al UE, reprezinta, pentru Romania, elementul fundamental al politicii noastre externe si al strategiei nationale in domeniul securitatii
DIASPORA:
- Una dintre primele masuri pe care le voi adopta in calitate de Presedinte al Romaniei va fi crearea unui Consiliu Consultativ format din reprezentantii comunitatilor de romani de peste granita. Acest Consiliu va trebui sa constituie cadrul in care vor fi dezbatute temele ce preocupa romanii din afara granitelor si armonizate pozitiile institutiilor.
POLITICA INTERNA:
- In plan politic, Iohannis anunta o reforma de fond a legislatiei electorale, respectiv a sistemului de alegere a Camerei Deputatilor, Senatului, presedintilor de Consilii Judetene si primarilor, dar si modificarea legislatiei partidelor politice, atat in privinta conditiilor de infiintare a unor noi formatiuni, cat si a finantarii acestora.
- Politica de aparare: In calitate de Presedinte al Romaniei, voi propune tuturor partidelor politice un acord pentru asigurarea constanta a unei finantari anuale de 2% din PIB pentru aparare.
- Despre amnistiere: Nu voi gratia persoane condamnate pentru infractiunea de coruptie
- DNA: Voi incuraja dezvoltarea capacitatii procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie si imbunatatirea performantei la nivel local, in paralel cu cea foarte buna de la nivel national.
- ANI: Voi sustine imbunatatirea capacitatii Agentiei Nationale de Integritate care are un rol vital in prevenirea faptelor de coruptie. Din pozitia de Presedinte al Romaniei, voi sprijini elaborarea unui Cod al Incompatibilitatilor si Conflictelor de Interese, care sa unifice legislatia disparata in materie.
- Despre anticoruptie: Voi pleda pentru crearea, la nivelul Presedintiei, a unei platforme permanente de dialog si cooperare intre toate partidele politice reprezentative, societatea civila si institutiile statului pe tema coruptiei
- Iohannis promite si o schimbare a filosofiei serviciilor de informatii: Voi milita pentru schimbarea etapizata a conceptiei de securitate nationala, de la o abordare specifica actualei etape, de contracarare a riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii, catre una puternic axata pe prevenire, care reprezinta, in sine, o schimbare de paradigma necesara trecerii la o etapa noua in devenirea statului roman.
- Sanatate: Iohanis propune, pe termen lung, un buget de 6% din PIB pentru Sanatate.
Momentele cheie ale fostilor presedinti romani:
Mandatul 1990-1992-1996, Ion Iliescu
- Presedintele american, Bill Clinton, a promulgat legea privind acordarea Clauzei natiunii celei mai favorizate cu caracter permanent pentru Romania
- Se incearca mentinerea monopolurilor de stat, evitandu-se privatizarile sub presiunile in genul "Nu ne vindem tara!"
- Apar, infloresc si apoi se prabusesc jocurile piramidale de tip Caritas (care a functionat intre 1992 si 1994, romanii investind acolo circa 5 miliarde de dolari)
- Are loc vria sistemului bancar, mai multe banci incepandu-si declinul in perioada 1997-2000. Dacia Felix, Columna si Credit Bank dau startul unui lant de falimente bancare care a slabit atat sistemul bancar cat si economia
- Infloreste contrabanda cu tigari si petrol
- In 1994, Regele Mihai este intors de pe Aeroport, refuzandu-i-se intrarea pe teritoriul fostei sale tari
- Dependenta de FMI si inghetarea relatiilor cu Fondul din cauza neindeplinirii de catre Romania a unor criterii structurale, legate de restructurarea companiilor mamut controlate de stat
Mandatul 1996-2000 al lui Emil Constantinescu
- Are loc accelerarea privatizarii si restructurarea industriei de stat.
- S-au adoptat legea de restituire a terenurilor agricole si padurilor confiscate de regimul comunist, legea de acces la dosarele intocmite de politia politica a fostului Departament de Securitate, legile de combatere a coruptiei si a spalarii banilor.
- Presedintele Constantinescu a lansat mari proiecte de dezvoltare a infrastructurii "Romania la Rascruce", a promovat sistemul de transport al petrolului si gazelor din Asia Centrala in Europa Centrala (conducta Constanta-Trieste).
- A reusit sa medieze si sa obtina semnarea Strategiei nationale de dezvoltare economica pe termen mediu de catre toate partidele parlamentare. A decis sa-si asume costul politic al nerealizarilor administratiei in directia cresterii nivelului de trai al populatiei si a combaterii coruptiei, propunand coalitiei guvernamentale sa sustina candidatura independenta la Presedintie a unui tehnocrat, primul ministru al guvernului in functie care realiza in acelasi an prima crestere sanatoasa si durabila a economiei romanesti.
- Unul din ultimele gesturi facute in calitate de presedinte al Romaniei a fost gratierea lui Ion Coman, cel care condusese reprimarea revolutiei din 1989 la Timisoara (73 morti)
Mandatul 2000-2004 al lui Ion Iliescu
- Are loc reconcilierea cu regele Mihai
- Dupa indelungi dezbateri, are loc revizuirea Constitutiei
- Au loc primele mari privatizari: Sidex, Petrom, se inchide din robinetul ajutoarelor de stat
- Marile scandaluri de coruptie (Bivolaru, Puwak, dosarul RAFO s.a.). "Lipsa de independenta politica si profesionala a procurorilor, in absenta unei reforme profunde a Parchetului, care sa nu mai permita imixtiunea politica intr-un dosar prin intermediul controlului ierarhic. E limpede ca in 2004 PNA a tratat ca invulnerabile multe persoane publice care ar fi trebuit de fapt anchetate", se arata intr-un Raport pe aceasta tema.
- Consolidarea puterii baronilor locali
- Are loc Aderarea Romaniei la NATO
Mandatele 2004-2009 si 2009-2014 ale lui Traian Basescu
- Primul mandat de 5 ani al unui nou presedinte
- Au loc ample reforme fiscale (se inlocuieste impozitul progresiv cu cota unica)
- Se produce aderarea la Uniunea Europeana
- Se petrece Condamnarea comunismului
- Are loc suspendarea de catre Parlament a Presedintelui
- Se produce schimbarea sistemului de vot
- Privatizarea BCR
- Ruperea acordului cu FMI de catre guvernul liberal, incheierea unuia nou de catre guvernul PD-L-PSD
- Criza financiara internationala este dublata de o criza economica interna
- Se iau masuri nepotrivite (taieri de pensii, de salarii, cresterea TVA la 24%), guvernantii acuzand presiuni ale FMI
- Se pune in miscare Justitia independenta
Dar nu de Parlament, ci de o adunare constituanta diferita, decca 300 de persoane din care minim 1-2 juristi de judet alesi si ei prin vot, cu un mandat fix de 12 luni sau 18 luni, cu un calendar precis: 4 luni elaborare, apoi 6 luni dezbatere publica articol cu articol, apoi maxim 3 luni de rescriere si votare in adunare si apoi referendum.
Una din conditiile primordiale ca cineva sa fie un presedinte bun de tara este ca acela sa fie patriot.
In conditiile in care KJ a ramas in tara, desi mai toti ai lui au plecat deja demult spre alte zari, singurul motiv pentru care cineva ar face asta este patriotismul.
Eu cred ca va face treaba buna, este el cam mut de felul lui, insa treaba va face, vorba romaneasca: "vorba multa - saracia omului" si comparand orasul Constanta(orasul in care traiesc) cu Sibiul nu pot sa nu observ o diferenta uriasa.
Eu unul am incredere in neamtul nostru.
Sa ne ajute Dumnezeu!
2 Dizolvarea Parlamentului de Penali si alegerea unui parlament in conformitate cu Proclamatia de la Timisoara http://www.petitieonline.net/petitie/petitie_pentru_dizolvarea_parlamentului_romaniei-p10022136.html
3 SCOATREA IN AFARA LEGII a PSD !
4 Recuperarea banilor de la Crescent
5 Condamnarea Comulismului Text de lege
6 Condamnarea BAronilor P$D si COnfiscarea extinsa pana la rude de gradul IV
N-am cum sa uit asta...
Da' cand se striga: "Noi muncim, nu gandim!" pe asta ai uitat-o ?
Si nici pana astazi nu s-a indraznit acuzarea tov. Iliescu...
Dar astazi, dupa rezultatele de la alegeri, nu ma poate supara nimeni.
Respect.
- intrarea in anonimat a unuia din partidele istorice (PNT-CD)
- ultima mineriada
- eforturile si lobby-ul international pentru integrarea romaniei in nato si UE
si sunt sigur ca ar mai fi sunt si altele
Vad ca a fost actualizat articolul.
In anii 1996-2000 s-a consfintit adrearea la NATO si s-a u inceput negocierile pentru aderarea la UE.
Si multe alte reforme economice dureroase si necesare.S-au oprit subventiile la o sumedenie de industrii neperformante.
In ultimul an a fost prim ministru Isarescu care a reusit stabilizarea finaciara a tarii.Asta i-a permis lui Bombonel sa se laude cum duduie economia: greul reformelor a fost facut in anii guvernarilor de drepata 1996-2000
Despre aspectele negative las altii sa comenteze ;-)
poate, în schimb, să pătreze justiţia liberă, să aibă o colaborare onestă cu serviciile secrete şi cu presa.
nu e vorba atât de reducerea la 19% a TVA, cât de colectarea lui de la cei care îl reţin pentru ei.
Voi sustine prin votul meu la referendum, proiectul de lege ce se (vrea) demareaza de catre Monica Macovei pentru introducerea votului electronic. Gata cu listele suplimentare , voturi prepregatite in saci de plastic, gata cu cozile interminabile de la ambasade , stampile furate, etc. Electronic sa poata fie gasit in timp real persoana care incearca sa voteze de mai multe ori. Pentru asta va fi nevoie de un card special, odata ce ai votat va fi bifat cipul si nu mai e nevoie de "stickere" de hartie pe buletin/CI care se pot dezlipi intentionat .
formularul de vot pe care l-am facut este unul simplist, insa care ofera masuri de siguranta sporita deoarece:
1. verifica validitatea unui CNP
2. nu permite vot multiplu
3. CNP-ul nu este stocat in baza de date, ci doar un one-way hash (SHA56 cu SALT) care ascunde identitatea alegatorului.
formularul poate fi vizualizat la: https://www.faraipocrizie.ro/voteaza-presedintele-2014/
codul formularului poate fi downloadat de la: https://www.faraipocrizie.ro/voteaza-presedintele-2014/vote.txt
Sper ca de data asta hotnews sa permita publicarea linkului catre formular, pentru ca oricum s-a terminat votul.
Am anuntat si rezultatele: https://www.facebook.com/faraipocrizie
Multumesc
Mai cititi!
Si adaugati la Basescu : propagarea Consitutiei ca instrument de invatare a civismului maselor.
Iar punerea in miscare a justitiei independente a implica efortul de legiferare si constructie institutionala pe fondul unui retard anticoruptie.... profund....
Emil Constantinescu a facut mai nimic.
Macar Iliescu a fost el insusi si a crezut in ce a facut chiar daca nu ne-a placut.
???!!!