"Intentia noastra este sa avem o banca de dezvoltare si nu trebuie sa ne impiedicam de o persoana (banca vizata ar fi CEC Bank, al carei presedinte- Radu Ghetea- s-a opus constant acestui proiect-n.red). O asemenea actiune trebuie asumata indiferent de parerea unei persoane sau alta. Important e sa se faca aceasta banca!", a spus marti ministrul delegat pentru IMM-uri, in cadrul unei conferinte organizate de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei. Ministrul Jianu are programata o intalnire marti la sediul BNR pe tema transformarii CEC Bank in banca de investitii.

Florin Jianu Foto: © EU 2012Foto: Hotnews

Teoretic, Statul detine CEC Bank si Eximbank, una dintre ele urmand sa fie transformata in banca de dezvoltare dupa modelul Silicon Valley Bank, institutie axata pe finantarea companiilor orientate catre nanotehnologii si IT. Potrivit lui Jianu, primul demers al bancii de dezvoltare il reprezinta finantarea start-up-urilor si a microintreprinderilor, dificila in prezent. Totodata, aceasta trebuie sa asigure cofinantarea din fonduri europene, respectiv cofinantarea automata a celor care primesc prin program fonduri europene. "In acest moment, degeaba ai un proiect aprobat din fonduri europene care inseamna sute de milioane de euro, pentru ca banca iti impune noi reguli. Cred ca este absolut logic, normal ca atunci cand ai primit pe baza unui plan de afaceri foarte solid o finantare din fonduri europene automat planul tau de afaceri sa fie cofinantat", a spus Jianu.

Pozitia sefului CEC Bank pare insa inflexibila."CEC Bank este o bancă comercială universală, iar transformarea sa într-o bancă de investiții este ineficientă, mai ales în condițiile existenței unei rețele de unități teritoriale foarte dezvoltată, a declarat recent Radu Ghețea, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB).

Reamintim ca CEC Bank va trece la o formulă de conducere dualistă, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere şi Directorat.

La jumătatea lunii aprilie, premierul declara că o soluţie de înlocuire a lui Radu Gheţea la conducerea CEC poate fi găsită în acea săptămână, având în vedere că acesta are un contract care expiră abia la anul şi trebuie găsită o soluţie prin care banca să nu plătească aceste despăgubiri.

În urmă cu două luni, premierul Victor Ponta, atunci ministru interimar de Finanţe, a declarat că l-a propus pe secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru la conducerea CEC Bank, în locul lui Radu Gheţea.

El a precizat atunci că nu numeşte personal conducerea CEC, ci aprobă o procedură iniţiată de fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu.

În luna noiembrie, Chiţoiu a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC Bank, fără a motiva această intervenţie.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.