Cu ce schimbari ale Codului Fiscal intram in 2015: O acciza de 2 lei/litrul de benzina fara plumb, modificari la regimul TVA si al impozitelor celor care desfasoara activitati independente sau profesii liberale

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 15 decembrie 2014, 7:58 Economie | Finanţe & Bănci


bani
Foto: http://www.freeimages.com
In Monitorul oficial de vineri, 12 decembrie 2014, Guvernul a publicat o Ordonanta de Urgenta care aduce modificari importante Codului Fiscal, acestea intrand in vigoare la 1 ianuarie 2015.Schimbarile vizeaza atat modul de calcul al accizelor, introduce noi registre pentru persoanele fizice autorizate, iar pentru taxa pe valoarea adaugata se adopta noi restrictii. Documentul mai precizeaza ultima zi a anului 2014 in care se pot depune declaratii si se pot efectua plati catre buget. Vezi in text cele mai importante schimbari.

Principalele puncte cuprinse in OUG:
 • Fata de termenele pe care unele mijloace media le-au difuzat ca fiind data finala privind plata impozitelor si depunerea declaratiilor, ordonanta stabileste data de 22 decembrie 2014 (lunea urmatoare) ca fiind ultima zi in care contribuabilii pot efectua plati catre buget si pot depune in termen declaratiile fiscale.
 •  Din punctul de vedere al accizelor, ordonanta aduce o modificare punctuala, stabilind cursul de schimb la care se calculeaza acciza in anul 2015, dar si o modificare structurala privind modul de calcul al accizelor in anii urmatori. Iin anul 2015, accizele se calculeaza la acelasi curs valabil si in anul 2014, respectiv la cursul de 1 euro = 4,7380 lei.
 • Modificarea majora consta in faptul ca accizele sunt transformate direct in lei de catre legiuitor, iar in Anexele 1 si 2 la Codul fiscal, regasim valoarea accizelor in lei, atat pentru produsele accizabile supuse accizelor armonizate, cat si pentru cele supuse accizelor nearmonizate. De exemplu, pentru benzina fara plumb, acciza este de 2.035,40 lei/1.000 litri, ceea ce inseamna ca vom plati acciza in suma de 2,04 lei pentru fiecare litru de benzina fara plumb. Pentru bijuteriile din aur de pana la 14k, acciza este de 4,74 lei/gram, iar pentru cele de peste 18k, acciza este de 9,48 lei/gram. Se pastreaza scutirea de acciza pentru verighete. Pentru operatorii economici ce desfasoara activitati in sfera produselor accizabile, pentru care autoritatile fiscale solicita garantii, transformarea in lei a garantiilor exprimate in euro se va efectua utlizand cursul de schimb de 1 euro = 4,7380 lei.
 • Pentru anii urmatori, acciza se determina actualizand valorile deja exprimate in lei, cu indicele preturilor de consum existent la data de 30 septembrie a anului precedent, avand in vedere ultimele 12 luni anterioare acestei date.
 • Institutul National de Statistica va comunica valoarea indicelui de consum pana pe data de 15 octombrie, iar pana pe data de 20 octombrie, autoritatile calculeaza valoarea in lei a accizelor ce vor fi valabile in anul urmator, afisandu-le pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
 • Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, sunt mai multe reglementari punctuale, una dintre reglementari detaliind notiunea de servicii furnizate pe cale electronica.
 • Amintim faptul ca de la 01 ianuarie 2015, prevederile privind modul de determinare a locului prestarii de servicii pentru serviciile prestate pe cale electronica, serviciile de telecomunicatii si televiziune, sufera modificari, iar noua prevedere normativa are urmatorul continut, aplicabil prestarilor de servicii catre persoanele impozabile: “h) locul unde beneficiarul este stabilit, işi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuita, in cazul urmatoarelor servicii prestate catre o persoana neimpozabila: (…) serviciile furnizate pe cale electronica.”
 • Din analiza acestui temei normativ, observam ca locul prestarii de servicii in favoarea persoanelor neimpozabile din punctul de vedere al TVA, va fi locul unde persoana neimpozabila isi are domiciliul.

 • De exemplu, o societate din Romania persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, presteaza servicii furnizate pe cale electronica, in favoarea unei persoane fizice neimpozabile din Bulgaria. in aceasta situatie, nu va colecta TVA cu procentul din Romania, deoarece locul prestarii de servicii este considerat in Bulgaria. Noutatea majora consta in faptul ca aceasta societate are obligatia sa colecteze TVA pentru Bulgaria, utilizand procentele de TVA existente in legislatia Bulgariei. Desigur, va avea si obligatia platii TVA-ului catre bugetul din Bulgaria. In acest sens, societatea din Romania fie va depune direct catre autoritatile din Bulgaria decontul de TVA aferent acestei tranzactii, fie va utiliza un decont special depus prin Ghiseul unic privind TVA.
 Practic, aceasta societate va cumula toate prestarile de servicii transmise electronic catre clienti persoane neimpozabile situate in alte state membre, va raporta aceste sume intr-un decont de TVA aplicabil numai la aceste situatii si il va depune in Romania, platind catre bugetul din Romania taxa pe valoarea adaugata.

 • Prin ordonanta, s-a stabilit ca autoritatile romane retin din acest TVA, un procent de:
a) 30% pentru perioada 01 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2016;
b) 15% pentru perioada 01 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018.

     Pentru persoanele interesate, autoritatile comunitare au elaborat un Ghid de aplicare a noilor proceduri privind TVA la aceste tipuri de servicii, ghid ce poate fi consultat in limba romana accesand urmatorul link:
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/infotva/Ghid%20M1SSromana.pdf

     Alte situatii privind TVA prevazute de ordonanta:
 • Se redefinesc procedurile privind reinregistrarea in scopuri de TVA pentru o persoana impozabila a carui cod de TVA a fost invalidat din oficiu de catre autoritati sau se redefinesc criteriile cand un contribuabil ar fi trebuit sa se inscrie in scopuri de TVA, iar acesta nu si-a indeplinit obligatia, iar autoritatile fiscale il vor inregistra din oficiu in scopuri de TVA.
 •  Ordonanta stabileste ca aceste criterii se aproba prin Ordin al presedintelui ANAF. in principiu, nu este nimic nou, insa ne putem astepta la inasprirea conditiilor. Este o tendinta de a elimina din categoria platitorilor de TVA, persoanele inactive economic.
 • In acest sens, ordonanta stabileste imperativ ca nu vor fi inregistrati in scopuri de TVA, contribuabilii ce nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica.
 •  Se reformuleaza prevederea ca se va anula inregistrarea in scopuri de TVA a societatilor infiintate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile, in sensul ca pentru societatile pe actiuni, atunci cand administratorii au inregistrate in cazier infractiuni economice. Noutatea consta in faptul ca legiuitorul enumera expres aplicarea acestei prevederi si pentru societatile in comandita pe actiuni. (Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta- Bentaconsult sau "Prietenii Contabilitatii"))

     Pentru societatile cu raspundere limitata (SRL), anularea inregistrarii in scopuri de TVA se va face atat in cazul in care administratorii, dar si asociatii majoritari au inscrise in cazier infractiuni economice.

     Tot din punctul de vedere al TVA, se reformuleaza usor notiunea de comerciant pentru aplicarea masurii de taxare inversa aferenta livrarilor de energie electrica.

     Desigur, se pastreaza masura de taxare inversa, cand energia electrica este livrata cate un cumparator revanzator, la care consumul propriu de energie electrica este mai mic de 1%.

     Acesta trebuie sa detina autorizatie de comert cu energie electrica.

     Pentru persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere, leguitorul adopta doua masuri relativ contradictorii, astfel:
a) se introduce Registrul de evidenta fiscala pentru evidenta veniturilor, cheltuielilor si altor sume ce influenteaza impozitul pe venit;
b) se scutesc la obligatia de tinere a contabilitatii unele categorii de contribuabili, cum sunt cei supusi impozitarii prin norme de venit.

     Desigur, chiar daca nu scrie in ordonanta, acestia trebuie sa tina evidenta vanzarilor, deoarece ar putea intra in sfera TVA. in acest sens, acesti contribuabili au obligatia sa completeze numai partea de venituri din Registrul de evidenta fiscala.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32084 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  reglementari europene (Luni, 15 decembrie 2014, 9:35)

  unAlterEgo [utilizator]

  Din cate stiu, noile norme sunt reglementate la nivel european, nu doar ptr Romania. Am fost instiintat de niste site-uri de pe care cumpar templateuri de site, ca din 2015 se plateste tva ptr produsele electronice vandute catre persoane din EU
 • +1 (3 voturi)    
  AlterEgo (Luni, 15 decembrie 2014, 9:42)

  Autor [utilizator]

  asa este, s-a mai scris aici:
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17333391-tva-2015-mai-mult-decat-problema-fiscala.htm
 • +1 (3 voturi)    
  PFA - contradictoriu? (Luni, 15 decembrie 2014, 9:50)

  goguleana lugojana [utilizator]

  Mentionati in articol ca informatiile pentur PFA cu privire la registre sunt contradictorii. Nu sunt deloc, insa din articol nu se intelege diferenta intre vechi si nou. Personal mi se pare ca nu s-a schimbat nimic. Poate ne lamuriti cu un raspuns.
  In momentul de fata PFA cu venit real tine contabilitate simpla printr-un jurnal de incasari si plati. Asta pentru ca impozitul se plateste pe baza profitului declarat.
  Cei ce au norma de venit (programatorii de exemplu) doar evidenta incasarilor. Asta pentru ca sanatatea se plateste pe baza venitului, fara sa mai conteze cheltuielile, in timp ce impozitul se plateste pentru norma.

  Copy/paste chior face pana si si Ponta!!!
  • +2 (2 voturi)    
   PFA (Luni, 15 decembrie 2014, 10:03)

   JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   PFA cu norma de venit plateste sanatatea tot raportat la norma. In rest, nici nu nu imi dau seama ce s-a schimbat.
  • +1 (1 vot)    
   The Great Cornholio (Luni, 15 decembrie 2014, 10:26)

   Autor [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   ontradictia consta in faptul ca se introduce un registru nou, registrul de evidenta fiscala, iar prin forma actului normativ registrul este obligatoriu pentru toate PFA -urile, inclusiv pentru persoanele impozitate prin norma de venit, situatie ce inseamna totusi o activitate contabila.

   In acelasi timp se scuteste de la tinerea contabilitatii PFA impozitata prin norme de venit, insa se var completa in registru numai partea de venituri similar procedurii deja existente.


   Astfel pentru PFA impozitata in regim real se complica contabilitatea printr-un nou registru, iar pentru PFA cu norma de venit se schimba numai registrele intre acestea, mentionandu-se expres ca sunt scutiti de conducerea altor evidente contabile. Notiunea de " nu au obligatii privind contabilitatea" apare ostentativ de vreo 5-6 ori, de parca asta ar fi esenta modificarii.

   Esenta modificarii pentru PFA este introducerea unui nou registru contabil.
 • 0 (0 voturi)    
  acciza ? (Luni, 15 decembrie 2014, 10:11)

  altRoman [utilizator]

  "ceea ce inseamna ca vom plati acciza in suma de 2,04 lei pentru fiecare litru de benzina fara plumb."

  E corecta fraza din articol sau nu vad eu bine ??
  • +8 (8 voturi)    
   Ieftin Mama Soacra ! (Luni, 15 decembrie 2014, 10:39)

   kreatorxxxx [utilizator] i-a raspuns lui altRoman

   Din pacate e corect.

   Draga fraire contributor atata acciza lasi la pompa (tonta) daca picuri un litru de benzina.

   Acciza asta strica gustul benzine ! Si ce gust dulce avea cand pretul a fost de 3 lei/litru cu tot cu acciza si TVA !!!
   • 0 (0 voturi)    
    Chestie de perceptie (Marţi, 16 decembrie 2014, 10:52)

    aglaia_48 [utilizator] i-a raspuns lui kreatorxxxx

    Ce aveti, frate, de va umflati asa? Si pentru anul asta a fost aceeasi acciza, doar ca era mentionata in euro (429,59 euro/1.000 litri) si se transforma in lei la cursul deja mentionat in articol (1 euro=4.7380 lei).
    Matematicienilor, ia faceti calculul si o sa ajungeti tot la 2035 lei/1000 litri !!!
    • 0 (0 voturi)    
     Nu stiam (Marţi, 16 decembrie 2014, 11:11)

     altRoman [utilizator] i-a raspuns lui aglaia_48

     deloc de existenta ei..Fie ca era in euro fie ca era in lei.
     • 0 (0 voturi)    
      Foarte rau, (Marţi, 16 decembrie 2014, 17:27)

      aglaia_48 [utilizator] i-a raspuns lui altRoman

      e de pe vremea mult preaiubitului Boc si de la el incoace accizele au fost publicate ca o completare la Codul Fiscal.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by