"Este adevarat ca dl. Dragos Bilteanu a fost unul dintre partenerii mei de afaceri, exclusiv in sectorul imobiliar. Tranzactiile principale in care ambii am fost implicati se leaga de achizitia si dezvoltarea Proiectului Upground Estates, situat in zona Dimitrie Pompeiu, si proiectul Tower Center International ("Proiectul TCI") , spune Ioannis Papalekas intr-un mesaj transmis HotNews.ro. Papalekas, 38 de ani, este fondatorul companiei Globalworth şi unul dintre cei mai discreţi si mai influenti investitori din piaţa imobiliară locală. El a fost acuzat ca ar fi contribuit la delapidarea fondurilor SIF Banat Crisana si SIF Muntenia, impreuna cu Dragos Bilteanu.

Redam mai jos textul scrisorii lui Papalekas

"Incerc totodata sa pun capat nelinistilor cu care se confrunta acum toti investitorii nostri, numerosii nostri angajati, directori si asociati, precum si numerosii nostri furnizori si parteneri de afaceri. Sunt extrem de mandru de faptul ca toate societatile cu care am fost asociat, inclusiv Globalworth, si-au condus mereu afacerile cu cea mai inalta integritate si in conformitate cu cele mai bune standarde si practici in afaceri, recunoscute la nivel international.

In ce priveste faptele, este adevarat ca dl. Dragos Bilteanu a fost unul dintre partenerii mei de afaceri, exclusiv in sectorul imobiliar. Tranzactiile principale in care ambii am fost implicati se leaga de achizitia si dezvoltarea Proiectului Upground Estates, situat in zona Dimitrie Pompeiu, si proiectul Tower Center International ("Proiectul TCI"), la acesta din urma presa facand numeroase referiri. Legaturile mele profesionale cu dl. Bilteanu s-au redus semnificativ pe parcursul anilor si, din anul 2008, singurul nostru proiect de afaceri comun a fost cel care a implicat Proiectul TCI, in care eu am dobandit de la dansul o participatie de 50% in anul 2012. Circumstantele realizarii acelui proiect au fost raportate in mod public atat de catre mine, cat si de catre Globalworth in nenumarate ocazii in trecut. Dl. Bilteanu si cu mine (fiecare in calitate de proprietari ai unei cote de 50% din Proiectul TCI) am incheiat in luna iulie a anului 2013 un contract prin care am convenit vanzarea proiectului catre Globalworth. Acest aspect a fost in mod complet si public dezvaluit ca parte a ofertei publice a Globalworth, vanzarea fiind agreata sub conditia unei evaluari independente, asa cum a fost cazul in toate tranzactiile similare in care eu personal sau o entitate asociata mie a fost implicata. Intotdeauna am cautat sa ofer maximum de transparenta in tot ceea ce priveste aceste aspecte.

Achizitia proiectului TCI de catre Globalworth s-a finalizat in luna februarie a anului 2014. A fost de fapt ultimul proiect care a fost transferat catre Globalworth din Portofoliul Initial si achizitia sa a fost finantata prin fonduri bancare puse la dispozitie de catre banca elvetiana UBS. Tin sa precizez ca achizitia acestui proiect nu a fost facuta din fonduri stranse in urma listarii. Acele fonduri au fost folosite pentru achizitia altor proprietati.

Globalworth a urmat intotdeauna o serie de conditii si proceduri speciale la incheierea oricarui tip de contract in care eu personal sau un asociat al meu este parte contractanta si toate aceste conditii si proceduri speciale sunt respectate in toate cazurile: (i) o evaluare independenta, (ii) contractarea la valoarea pietii (arm¬s length) si (iii) luarea deciziei de cumparare de catre directorii non-executivi, deci fara participarea mea. Toate aceste proceduri au fost urmate (si raportate public) in legatura cu tranzactia TCI, astfel cum s-a intamplat de altfel in toate tranzactiile Globalworth in care eu personal am avut un interes.

Unele dintre articolele aparute in presa fac referire la un numar de alte persoane acuzate de a fi fost implicate in activitati ilegale impreuna cu dl. Dragos Bilteanu. Eu nu am intalnit niciodata pe niciuna dintre aceste persoane acuzate si nu m-am implicat in nicio afacere sau alta relatie cu acestia. Pot sa confirm ca nici eu si nicio alta societate asociata cu mine nu am intreprins vreodata vreun tip de afacere cu SIF Banat sau cu oricare dintre angajatii acesteia, administratorii sau actionarii acesteia. De altfel si SIF Banat a confirmat recent ca nu a investit niciodata in Globalworth si a negat ca ar fi tranzactionat actiuni ale Globalworth, contrar informatiilor vehiculate in unele articole de presa. SIF Muntenia a facut intr-adevar o investitie cu ocazia listarii Globalworth, cand a achizitionat un numar de 200.000 de actiuni la pretul de 5 euro pe actiune, pentru o valoare totala de 1.000.000 euro. Nu stiu daca SIF Muntenia continua sa detina actiuni in Globalworth, dar pot sa confirm ca valoarea actiunilor in societate a ramas la un nivel superior pretului pe care acestea l-au avut la data listarii.

Pot sa confirm ca nici eu personal si nici societatea al carei asociat sunt nu am achizitionat niciun fel de drept in SIF Banat sau SIF Muntenia si nici nu am incheiat vreo tranzactie cu vreuna din aceste entitati intrucat de la venirea mea in Romania in anul 2000 am luat decizia de a nu ma implica in tranzactionarea de actiuni si obligatiuni pe bursele din Romania.

Traiesc in Romania inca din anul 2000 si consider ca am contribuit semnificativ la modernizarea Bucurestiului prin proiectele rezidentiale, comerciale si de uz mixt derulate.

Impreuna cu echipa excelenta pe care o am in Bucuresti continui sa fac acest lucru si sa dedic toata energia mea in aceasta directie. In ultima perioada, toate investitiile mele in Romania au fost directionate prin intermediul Globalworth, care numai in ultimele 18 luni a facut investitii in proiecte romanesti ce s-au ridicat la valoarea de aproximativ 700 de milioane de euro. In pofida informatiilor false si daunatoare care au fost publicate recent in presa vom continua eforturile pentru a dezvolta o afacere de succes, in beneficiul tuturor.

In cele din urma, ma voi reintoarce la fapte. Intr-adevar, la inceputul acestei saptamani am avut o intrevedere cu procurorul care se ocupa de caz, la cererea acestuia, si in scopul de a-mi manifesta sprijinul fata de solicitarile sale. Avand in vedere ca acum are cunostinta deplina asupra faptelor, sunt increzator ca va ajunge rapid la concluzia ca nu ma fac vinovat de niciuna din prezumtivele acuzatii care mi s-au adus si ca va lua toate masurile ce se impun astfel incat sa fiu exclus din orice viitoare investigatie"