Ilie Carabulea a vandut 40.000 de actiuni pe care le detinea la Banca Carpatica, pretul obtinut fiind de 0,0623 lei/actiune, potrivit unui anunt transmis marti Bursei de Valori Bucuresti, unde banca e cotata sub simbolul BCC. Actionarii care detin pachetul majoritar la Banca Comerciala Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea si partile afiliate, anuntasera anterior decizia de a vinde participatiile.

Ilie Carabulea (foto arhiva)Foto: Hotnews

"Ne mentinem angajamentul de a incheia o tranzactie de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni conform unui scenariu accelerat pentru a asigura bancii platforma necesara pentru a spori baza de capital in vederea dezvoltarii viitoare", a declarat Oprea Carabulea, fiul lui Ilie Carabulea si reprezentantul actionarului majoritar, citat de Mediafax.

Nextebank a inaintat in luna noiembrie o oferta ferma revizuita pentru fuziunea prin absorbtie cu Banca Comerciala Carpatica (BCC). Actionarii BCC s-au reunit pe 19 decembrie pentru a discuta oferta primita si au respins fuziunea cu Nextebank, împuternicind totodata directoratul băncii să poată majora capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioadă de un an, prin emisiune de acţiuni legate de împrumuturi subordonate convertibile în acţiuni..

Nextebank este detinuta de Emerging Europe Accession Fund, fond de investitii administrat de Horia Manda prin Axxess Capital.

Mai multe surse au declarat pentru MEDIAFAX, la sfarsitul lunii august, ca fondul de investitii JC Flowers, infiintat de un fost partener si executiv la Goldman Sachs, concureaza cu AnaCap si Axxess Capital pentru a intra in actionariatul Bancii Comerciale Carpatica, al carei management opteaza pentru o fuziune cu alta institutie bancara.

Totodata, acestea au afirmat ca in camera de date ar fi cerut acces si investitori din Israel, iar o banca din Romania ar fi interesata sa inceapa discutiile cu managementul si actionarii Bancii Carpatica.

BCC mentioneaza, intr-un comunicat transmis joi, 11.12.2014 ca in lunile octombrie si noiembrie a decis sa majoreze provizioanele IFRS cu 177,76 milioane de lei pentru a le alinia la nivelul ajustarilor prudentiale de valoare, iar fondurile proprii au scazut de la 226,6 milioane de lei in septembrie la 188,3 milioane de lei in luna noiembrie.

La finele lunii noiembrie banca a inregistrat un profit operational de 39 milioane de lei, cu 1,2 milioane de lei sub valoarea bugetata pentru intregul an.

Emerging Europe Accession Fund a incheiat la sfarsitul lunii aprilie preluarea Nextebank de la banca ungara MKB Bank, in urma obtinerii aprobarii din partea BNR.

Tranzactia, care a vizat 98% din actiunile Nextebank, a fost anuntata la inceputul acestui an, dupa semnarea acordului intre MKB si EEAF la finele lui 2013, iar valoarea achizitiei nu a fost dezvaluita.

Printre investitorii institutionali in EEAF se numara Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), European Investment Fund (EIF), Black Sea Trade and Development Bank si fondul german DEG, subsidiar bancii de dezvoltare KfW.

Fondul EEAF, constituit in 2010, succede fondului de investitii Balkan Accession Fund si este cel de-al treilea fond de private equity administrat de Axxess Capital. Axxess Capital este un administrator de investitii prezent de 8 ani in Europa de Sud-Est, care a realizat peste 35 de tranzactii.