
Masurile de relaxare fiscala propuse prin noul proiect de Cod Fiscal vor duce la neincasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei in patru ani, jumatate din suma fiind insa recuperata pe baza efectului pozitiv care va fi inregistrat in economie, potrivit estimarilor Guvernului. Care este impactul relaxarii fiscale propuse prin proiectul de Cod Fiscal si cat de plauzibile din punct de vedere economic sunt scenariile cu care a lucrat Guvernul? Isi permite Romania in actuala stare economica acest pachet de masuri? Este proiectul de Cod Fiscal o "bomba" pusa in bratele urmatorilor guvernanti? Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, va discuta online cu cititorii HotNews.ro luni de la ora 13 despre acest subiect.
Nota redactiei: - Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
Stimate Domnule ,
Daca doriti sa faceti ceva preluati sistemul de fiscalitate elvetian, declaratia de venituri generalizata, si veti avea intrari, dispare SPAGA, EVAZIUNEA, taxele si se creaza siguranta statului.
Intrebare ; Doriti ?
Merci
GENEVE
Care sunt reprosurile Dv la adresa proiectului de Cod Fiscal?
As spune ca punctul slab al propunerilor este legat de sustenabilitatea lor din perspectiva constrangerilor bugetare. Chiar si in situatia improbabila in care deficitul bugetar ar creste semnificativ, acest lucru ar conduce la o crestere a datoriei publice la peste 40% din PIB, nivel peste care analizele arata ca ajungem intr-o zona in care avem vulnerabilitati foarte mari. Nivelul de 60% din PIB al datoriei publice , conform criteriilor Maastricht, nu reprezinta un reper pentru Romania, dat fiind nivelul de dezvoltare al sectorului financiar si al economiei in ansamblu. Se poate discuta pe marginea acestui proiect si se pot pune in discutie si aspecte legate de secventialitatea masurilor. Ma refer la faptul ca se are in vedere in prima instanta o reducere majora a impozitelor indirecte (TVA, accize)si abia ulterior a CAS, ceea ce s-ar putea sa nu fie strategia optima. Este cunoscut din literatura de specialitate faptul ca impozitele indirecte au un impact mai degraba asupra cererii, iar CAS ar avea un impact mai degraba pe oferta. Cred ca am avea nevoie mai intai de
Puteti sa ne explicati daca si PFA-urile cu norma de venit sunt afectate de noile modificari si impozite?
Multumesc.
Ce anume ati retrage sau unde ati face adaugiri in actualul draft al CF?
Multumesc
Nu e paradoxal ca un guvern de stanga sa vina cu masuri fiscale de dreapta?
Care este de fapt impactul bugetar al CF?
Sunt corecte calculele guvernantilor?
Care e sentimentul pe care il aveti dupa 5 ani de activitate: au fost cu adevarat luate in seama Opiniile Consiliului Fiscal de catre guvernele Boc, MRU si respectiv Ponta? Care a fost cu adevarat un partener al Consiliului si care s-a dovedit a fi mai "rezilient"?
Ar fi nevoie de schimbari ale legii de functionare a Consiliului astfel incat Opiniile Dvs sa capete mai multa greutate?
Sunt PFA in sistem real, lucrez pana la 12 ore pe zi, 6 zile pe saptamana in doua domenii diferite si acum am aflat ca trebuie sa dau la stat 38.000 lei pe an. Practic trebuie sa muncesc cu 25% mai mult ca sa raman la acelasi profit sau sa cresc preturile, care automat ar duce la o scadere a clientilor.
Intrebarea este: Nu se poate limita aplicarea CAS-ului la 4 salarii medii brute (cum parca era si pana acuma limita daca doreai sa declari)?
Va multumesc
2. Care este impactul pe care il estimati privind masurile de imbunatatire a colectarii anul acesta (loteria fiscala, conectarea caselor de marcat la sistemul online etc). Credeti ca bugetul pe anul acesta ia in calcul deja efectele acestor masuri sau vor veni ca un surplus la buget si aceasta este cartea pe care mizeaza guvernul cand anunta masurile de relaxare pentru anul viitor?
3. In ce masura (valoare) si prin ce metode vedeti posibila imbunatatirea colectarii taxelor pentru urmatorii 2 ani? Scadere procentului taxelor aplicat ajuta (asa cum e prezentat de catre guvern) sau sunt necesare si alte masuri?
2. Cred ca astfel de instrumente sunt utile, insa cred ca marea problema este marea evaziune.
3. Cred ca imbunatatirea colectarii este fezabila dar nu este garantata.A se vedea experienta cu reducerea TVA la paine de la 24% la 9% care nu a determinat o reducere semnificativa a evaziunii fiscale din panificatie. In acest context, nu e suficient sa reduci taxele pentru a avea colectare mai buna si cred ca demersul trebuie insotit si de eficientizarea si transparentizarea cheltuielilor bugetare. Pana cand contribuabilul nu va vedea ca banii sai sunt cheltuiti corect, nu va avea motivatia de a-si plati corect taxele.
Taxele si impozitele stabilite pe autoturisme, terenuri si cladiri, ale persoane fizice si juridice ar fi cele pe care guvernul se bazeaza si prin urmare trebuie crescute.
TVA, impozit pe profit, cota unica etc sunt taxe pe care in primul rand persoanele juridice trebuie sa le declare si plateasca si, in caz contrar, ANAF-ul sa le poate recupera. Astea sunt cioara de pe gard pe care un guvern slab nu se poate baza.
Intrebarea mea este care este parerea dvs fata de cresterea de 15-20 de ori ale impozitelor pe cladiri nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, persoane care dand dovada corectitudine nu au dorit sa construiasca "pe firma" sa-si "ingroape" profitul pe urmatorii 20 de ani in constructia respectiva. Plus TVA de recuperat cateva zeci de mii de euro.
Sunt angajat, dar pe langa jobul principal, am si o firma in care lucrez singur (nu m-am angajat pe firma mea), pentru a-mi completa in mod legal veniturile. Activitatea este sporadica, desigur departe de a ma imbogati, dar ma ajuta. Sunt ani in care am avut profit, ani in care am fost pe pierdere, cand a fost forfetarul celalalt am platit si din buzunar, doar ca sa mentin firma. Cifra de afaceri este foarte mica, dar totusi si statul si eu ne alegem cu ceva din cand in cand. Plata a 1500 lei pe trimestru m-ar face sa o inchid si nu mai castiga nimeni. Nu e, ma scuzati, o tampenie ?
Totusi la fel de importanta este deductibilitatea pierderilor de capital inainte de taxarea castigurilor. Aveti un proiect in acest sens?
Metoda se va aplica doar pentru cei care au in dotare case de marcat fiscale cu transmisie online a bonului fiscal direct catre ANAF.
Firmele NU TREBUIE OBLIGATE sa se doteze cu asemenea case, dar prin faptul ca numai de la asemenea case se poate face deducerea clientul prin obtiunea lui de a cumpara de la asemenea comercianti va crea o presiune pe cei care nu au case sa se doateze cu asemenea case de marcat.
O data pe luna, sau la 3 luni ANAF pe baza CNP va returna TVA in anumite procente catre clientul al carui CNP se afla pe bon.
Deducerea se poate face astfel
Carne macra, paine, zahar, ulei, faina, oua, lapte (adica alimente de baza) deducerea se face 100%. Astfel clientul va dori sa aiba bon fiscal pentru deducere si va cere firmei sa emita bon fiscal. In acelasi timp clientul va cere ca pretul de vanzare a celor care nu emit bon fiscal sa fie mai mic cu valoarea deducerii, facand nerentabila vanzarea fara bon fiscal.
Pentru alteb erticole se poate face dedeucere in diverse procente.
Aceasta metoda de deducere poate duce la scaderea TVA in mod real fara sa creasca preturile (deducerea o da statul direct catre clientul final) si sa creasca puterea de cumparare.
Multumesc
Nu mi-ati raspuns la intrebarile adresate ..... Multumesc,
Ce intelegeti dvs din afirmatia ministrului Valcov si anume toate persoanele fizice autorizate vor beneficia de o crestere a veniturilor lunare??? Cum vi se pare intentia guvernului de a impozita persoanele fizice autorizate??? Ce credeti ca se va intampla cu persoanele ce realizeaza venituri din profesii liberale -practic vor trebui sa contribuie la stat cu aprox 47-48% din veniturile realizate!!!Multumesc
trimite
5yu (Luni, 23 februarie 2015, 13:17)
Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui ciprian
Apreciez ideea ca trebuie sa impozitam echitabil contribuabilii, indiferent de forma de venit pe care o realizeaza. Foarte multe venituri sub forma de drepturi de autor sau PFA mascau in multe cazuri venituri salariale, insa sarcina fiscala era mult diferita.
de ce nu se aplica o crestere a salariului minim s zicem undeva la 500 de euro. Ni se tot imputa faptul ca nu avem eficienta, eu lucrez intr-o companie multinationala si va asigur ca eficienta este relativ la acelasi nivel cu cel din Germania, Olanda prin urmare nu vad motivul pentru care avem aceasta diferenta de salarii
Pe de alta parte probabil in sistemul public avem deficiente dar de aia avem politicieni alesi ca sa le resolve.
Intrebarea este de ce nu putem ridica salariul minim la 500 de euro.
Considerati ca este normal ca un srl care realizeaza un venit anual in valoare de 20000 lei sau poate mai putin sa plateasca taxa de 1530 lei/trim?