Vestea buna e ca salariul mediu a crescut cu 98 de lei in martie. Cea proasta este ca a crescut ponderea lucratorilor slab calificati

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 7 mai 2015, 10:18 Economie | Finanţe & Bănci


Ponderea lucratorilor slab calificati
Foto: Hotnews
In luna martie 2015, salariul mediu brut a fost de 2.529 lei,iar cel net a fost de 1.829 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 98 lei, arata datele transmise joi de Statistica. Salariile cele mai mari s-au castigat in domeniul fabrigarii tigaretelor (5.799 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (995 lei). Sa ne uitam insa si la un alt aspect legat de salarii. Cat de calificati sunt lucratorii romani si cum au evoluat din 1991 incoace ponderea lucratorilor slab, mediu si cu inalta calificare?

Inainte de asta, aveti mai jos un grafic cu evolutia salariului mediu in lei si euro din februarie 2007 pana in februarie 2015. Calculul in euro s-a facut la cursul mediu comunicat de BNR pentru fiecare luna in parte (nu cursul de la sfarsitul lunii, deci).
Si acum sa ne uitam la calificarile lucratorilor romani. Datele pentru 2015 le aveti mai jos, sunt luate de pe ilo.org. Acest grafic nu ne spune mare lucru decat daca ne uitam putin comparativ. Unde eram in 1991 si unde suntem acumIn 1991, situatia statea ca mai jos:
Observam ca ponderea lucratorilor cu slaba calificare a crescut cu viteza mai mare decat a crescut ponderea celor cu calificari inalte. Pentru a putea face o comparatie cu alte tari, ganditi-va ca ponderea lucratorilor inalt calificati atinge 60% in Luxemburg (se apropie si Singapore de aceasta cifra), urmate de Elvetia si de Israelcu jumatate dintre lucratori fiind inalti calificati.
Ca idee, in toata aceasta perioada (1991-2015), lucrurile au evoluat ca mai jos:


Si acum, sa revenim la salarii:
Martie 2015 comparativ cu Martie 2014
Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. Indicele castigului salarial real  fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,4%.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 •  19,8% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
 •  intre 12,0% si 16,0% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, industria metalurgica, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din tutun, activitati de editare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a;
 •  intre 8,0% si 11,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;    intre 6,5% si 8,0% in comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea bauturilor, activitati de posta si de curier.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna februarie 2015 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale in luna anterioara, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi au fost inregistrate in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (-8,6%), in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite) (-4,3%), respectiv telecomunicatii (-4,0%).
In sectorul bugetar  s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (6,1%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale din actele normative in vigoare , precum si ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat si in sanatate si asistenta sociala (1,7%), respectiv in administratia publica (1,4%).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4813 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 mai 2015, 10:44)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Adică (Joi, 7 mai 2015, 11:37)

   RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui

   4 000 - 5 000 net?
   • +2 (2 voturi)    
    Mai mult (Joi, 7 mai 2015, 13:47)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

    In IT exista facilitati fiscale deci net e in jur de 6.000
  • +3 (3 voturi)    
   corect, dar (Joi, 7 mai 2015, 12:12)

   alex [anonim] i-a raspuns lui

   1) IT-ul e bagat in aceeasi oala cu telecom-ul, adica impreuna cu cohortele de operatori de call center-uri, care de regula sunt platiti prost.
   2) e vorba de angajati, iar multi din IT-istii care castiga bine sunt platiti in continuare total sau partial pe firma sau pfa iar castigurile lor nu sunt luate in calcul in cifrele prezentate. tot din acest motiv mult personal cu studii superioare nu e luat in calcul in categoria high skilled.

   in general datele pt romania sunt distorsionate semnificativ de treaba asta cu pfa si srl, insa da, din pacate tara te vrea prost (a se citi "guvernantii ne vor prosti"). cu cat sunt mai multi dorei / doreli, cu atat guvernantii sunt mai fericiti.
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 mai 2015, 17:57)

    [anonim] i-a raspuns lui alex

    • +1 (1 vot)    
     o picatura intr-un ocean (Vineri, 8 mai 2015, 1:28)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui

     companiile din industria tutunului nu prea au forta de munca angajata direct in productie. in IT gasesti tot felul de SRLuri dubioase care traiesc din contracte cu statul, unde nu conteaza ce stii sa faci, doar sa iesi la numar (vezi scandalul de azi cu Novensys care avea 250 de angajati cand a luat contractul pentru cardurile de sanatate si azi bate vantul..), dar si corporatiile mari care si-au transferat aici partea de suport tehnic, helpdesk etc.. pentru care nu ai nevoie de personal supercalificat.

     sunt cateva zeci de mii de angajati care incaseaza peste 5000 net cu toate taxele platite. mai sunt probabil alte cateva zeci de mii care iau cam aceiasi bani pe cai mai putin legale. chiar daca ar fi in total 100.000, tot sunt prea putini.. 0.7% cele 14 milioane populatie apta de munca.

     cifrele exacte sunt oricum la ANAF, nu le INSSE (care nici macar nu se oboseste sa includa companiile mici, sub 10 angajati)
  • +1 (3 voturi)    
   Care IT (Joi, 7 mai 2015, 12:55)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui

   La mine in companie, personalul de ingineri IT area acelasi salariu cu paznicii de la poarta.
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 mai 2015, 17:57)

    [anonim] i-a raspuns lui Qu

   • 0 (0 voturi)    
    Depinde de calificare (Vineri, 8 mai 2015, 8:38)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Qu

    Sunt unii care sunt pe functii de IT-isti, dar sunt cam bata. Dar sunt si unii adevaratzi, care stiu sa rezolve probleme reale, si respectivii sunt cu adevarat platiti bine - dar aceia sunt putini la numar.
    Apoi, intr-o firma oarecare, sau chiar intr-o micutza bancutza, daca cumva la cei din departamentul IT li se da ceva mai mult se intampla ca turba ceilaltzi ca de ce li se da atat (cum am avut eu ocazia sa vad personal), si, in concluzie, IT-istii cei mai calificatzi nu pot lucra intr-un mediu ostil si trec sa lucreze cumva ca PFA sau angajati la o firma de IT.
 • 0 (2 voturi)    
  vrem votanti! (Joi, 7 mai 2015, 10:46)

  cinic [anonim]

  tipic marxista: multe joburi low skilled ca sa aiba cine sa voteze la stanga [indiferent de frazele sforaitoare de pe sticla].
  PS. nu e valabil statistic? cu cat urci pe scara skill numarul de joburi scade piramidal? in companii asa este.....
  • +2 (2 voturi)    
   Haba n-ai (Joi, 7 mai 2015, 12:55)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui cinic

   Nu conteaza cine si cat voteaza, conteaza cine le numara.

   Stalin.
 • +2 (2 voturi)    
  doar cifre (Joi, 7 mai 2015, 10:48)

  tot-cinic [anonim]

  la pensii ajunge cam 600 ron [30% din salariul mediu]. Pensia medie este cam 810 lei. Nu ajunge UN milion de joburi pentru echilibrarea fonsului de pensii.
  Indiferent de palavre nu exista solutie pe termen scurt si probabil nici mediu.
 • +4 (4 voturi)    
  nedumerire (Joi, 7 mai 2015, 10:51)

  tearoftime [utilizator]

  Domnule Popa, de ce comparam cu 1991? De ce nu cu 1979?
  Tot ceea ce v-ati chinuit sa montati in prima jumatate a articolului s-a facut pulbere cand am vazut graficul evolutiei 1991-2019 (previziune).
  E clar ca low-skill e la un nivel relativ constant inca din 2004 deci de mai bine de 10 ani si aceasta trebuia sa fie si concluzia Dvs.
  High-skill a oscilat usor acum cativa ani dar pe ansamblu si el se poate considera relativ constant din 2004.
  Deci, ca sa va spun concluzia pe care trebuia sa o aiba articolul Dvs: piata muncii in romania nu a evoluat de mai bine de 10 ani, in schimb mana de lucru este acum mai scumpa ( in lei ). Ar fi fost interesant de vazut cum ne situam ca mana de lucru azi in dolari si in euro, fata de 2004.
  • 0 (4 voturi)    
   stimate tearoftime (Joi, 7 mai 2015, 11:00)

   miticul [utilizator] i-a raspuns lui tearoftime

   Am pus 1991 pentru ca datele Ilo.org pornesc de la 1991, fara niciun alt motiv. In rest, multumim ca ne cititi si va dorim o zi cat mai putin ploioasa. Cu respect, DP
   • 0 (0 voturi)    
    hold on boys (Joi, 7 mai 2015, 16:55)

    thatchme [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    no need to fight! Ponta has to be criticised , he is the chief of the government and country.
 • +8 (8 voturi)    
  Limba romana, bat-o vina (Joi, 7 mai 2015, 10:57)

  Alex [anonim]

  Pregatita scazuta, nu low skilled
  • +3 (5 voturi)    
   Exact! (Joi, 7 mai 2015, 11:50)

   patrick_higher [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   Coana Chirița e nemuritoare!
   În limba română sunt atâtea formulări posibile pentru subiectul dezbătut aici („slabă pregătire”, „inabilitate tehnică”, „pregătire scăzută” etc. etc.), dar, dacă nu se maimuțărește jurnalistul, „creația” lui nu e... „trendy”, nu e în „mainstream”, nu e „glossy” etc. etc.
  • 0 (0 voturi)    
   barbarisme, cit cuprinde (Joi, 7 mai 2015, 12:31)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   Daaa, sau cum s-ar spune: expertiza roman'lor are o locatie buna!!
 • 0 (2 voturi)    
  a venit vara (Joi, 7 mai 2015, 10:57)

  naie [anonim]

  Sau vreti ca la spatii verzi sau altele, sa se angajeze corporatisti?Baietii acestia vara sint in concedii,au nevoie de cameriste, ospatari,se mai taie si gazonul,se inlocuiesc panselutele furate, it is bizi sizon..
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 mai 2015, 10:59)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Si ce fericiti vor fi... (Joi, 7 mai 2015, 11:01)

  IancuJianu [utilizator]

  ...cind vor primi o felie de salam in plus de la Ponta...
 • +4 (4 voturi)    
  Ce aveti cu limba romana? (Joi, 7 mai 2015, 11:40)

  Eminescu [anonim]

  Ce dracu aveti cu limba romana?
  Unii au impresia ca daca spui ''low skilled'' par mai intelectuali. ''Cu nivel redus de pregatire'' cu siguranta pute, cum dracu sa spui asa ceva?
  Sincer mi se face greata cand aud diversi indivizi care nu mai pot vorbi decit cu englezisme gen: happening, meeting, job, challenging etc.
  In tari care isi respecta cultura nu veti intalni asa ceva - de exemplu Franta.
  ''Mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim'' spunea poetul Gheorghe Sion.
  Poate afla asta si astia de pocesc limba romana.
 • +1 (1 vot)    
  lou ce ? (Joi, 7 mai 2015, 11:42)

  Low Skilled University Ltd. [anonim]

  adica parlamentarii cu master la spiru sunt high ?
  ...lou, lou, lou, lou....
  necalificati cu diplome adica, am gasit pe wikileaks traducere la ''low skilled''... in paranteza e trecut ''parlamentar roman''... pe bune
  Oferta unica de primavara :
  Universitate acreditata, organizam cursuri prin corespondenta inclusiv Diplome Low-Skilled pentru pretentiosi ambitiosi, color, inramate, avizate de Min. Invatamantului, preturi promotionale.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta-i zona alocata. (Joi, 7 mai 2015, 11:46)

  dinu [anonim]

  Cata vreme vom dezvolta domenii in care valoarea adaugata este mica, evident ca va fi nevoie numai de persoane cu pregatire redusa.

  Cred ca nu depinde de guvern sau altcineva. Imi pare ca acesta este locul nostru harazit in Europa.

  Se vede pentru ce s-au cheltuit fondurile. parcuri la tara, telegondole pe nicaieri, pavele in lanul de porumb. Totul la smecherie. Europa ne pune sa dansam. Si ai nostri o fac fara muzica, spre deliciul stapanilor.
 • +3 (3 voturi)    
  Halal autor - Low Skilled (Joi, 7 mai 2015, 11:47)

  MirceaDude [utilizator]

  Mi-e sila de englezismele folosite fara rost... In caz ca autorul a uitat, in Romania limba oficiala este Romana nu engleza. Asa ca mai scutiti-ne cu Low Skilled/High Skilled. Nu ati auzit de cuvintele romanesti "bine pregatit", sau "slab pregatit"? Sau "foarte calificat" si "sub-calificat"?
  Ce daca site-ul citat e in engleza? Bunul simt al autorului ar presupune traducerea in limba romana a cuvintelor.

  Daca autorul imi interzice comentariul pentru ca nu ii place, este de asemenea ne-educat (Sub-Educated pe limba lui).
  Pot sa ma apuc sa comentez numai in engleza daca vreau, dar asta este un site Romanesc, asa ca am pretentia (chiar asa absurda?) sa se scrie romaneste aici.

  Articolul nu arata niminc nou, poate este facut pentru prostii care nu au creier sa gandeasca. Arata ca in Romania majoritara este prostia, cei destepti aleg sa plece din tara. Uitati-va la guvern, presedentie si cam toti bugetarii. Tara este tinuta in picioare datorita sectorului privat unde daca nu stii, nu ai ce cauta. Numai acolo sunt oameni bine pregatiti, dar care insa pleaca din tara scarbiti de tot.
  • +1 (1 vot)    
   Cam asa... (Joi, 7 mai 2015, 12:56)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui MirceaDude

   "domeniul fabrigarii tigaretelor"
 • +4 (4 voturi)    
  Dilema (Joi, 7 mai 2015, 11:57)

  Edi [anonim]

  Eu nu inteleg un lucru totusi: daca s-ar vorbi de persoane slab calificate / inalt-calificate sau de calificare medie...nu ar mai intelege lumea despre ce e vorba, sau nu ar mai suna la fel de 'profi'?!
 • 0 (0 voturi)    
  rusine, autorule (Joi, 7 mai 2015, 12:35)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  Felicitari tuturor comentatorilor de mai sus! Asta e reactia fireasca in fata asaltului barbarismelor si pocirii limbii romane! Mai mult, ar trebui un boicot: 'must-do-ul" zilei!!!
 • 0 (0 voturi)    
  șurubeișăn, furculision, chestii din astea... (Joi, 7 mai 2015, 12:48)

  IancuJianu [utilizator]

  .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by