Leul se tranzactiona in prima zi a saptamanii la 4,43 unitati in fata euro cu circa o ora inainte ca BNR sa calculeze cursul mediu. "​Atmosfera pozitiva de vineri s-a si a dus la o apreciere a leului de aproximativ 0,3%, cu o inchidere la 4,44/EUR. Tranzactiile de seara, din afara orelor obisnuite, au atins un minim de 4,4345. Din prisma datelor, cresterea PIB din Polonia si Cehia pentru T1 2015 a depasit asteptarile. Pe de alta parte, datele slabe din SUA, atat productia industriala cat si increderea consumatorilor, au favorizat activele cu un grad mai mare de risc. Dupa castigurile de 0,5% din ultimele doua sedinte, ne aspteptam la o sedinta de consolidare pentru leu, cu presiuni usoare de deperciere in conditiile in care ne apropiem de momentele finale ale negocierilor Greciei, fara sa se fi ajuns la un deznodamant clar", se arata intr-un raport al ING Bank. BNR a afisat luni un curs de 4.44 lei/euro, de 3,9 lei/usd si de 4.24 in fata francului elvetian.

"Cursul a crescut in prima parte a saptamanii trecute, urcand dincolo de pragul 4.43, insa doar pentru a intampina o alta rezistenta, si mai importanta, la 4.46-4.464, nivel de la care piata s-a mai intors o data anul acesta, in februarie. Urmarim saptamana aceasta rezistentele de la 4.46-4.464, doar o crestere dincolo de acestea putand sa infirme scenariul actual de evolutie in favoarea unei ipoteze mai putin favorabile monedei nationale. De cealalta parte, avem retragerile Fibonacci de la 4.43 pana la 4.405 ca potentiale suporturi minore: cu fiecare nivel care cedeaza, numerotarea preferata este revalidata", arata in Raportul de trezorerie si economistii Bancii Transilvania.

Dolarul a atins un nou minim pe trei luni fata de euro la USD 1.1466/EUR vineri in urma unui nou sir de anunturi dezamagitoare in SUA, recuperand o parte din pierdere lni dimineata de luni. In momentul redactarii perechea este tranzactionata la 1.1385 si ne asteptam sa continue sa scada, noteaza si economistii Piraeus Bank. Potrivit acestora, monedele Europei emergente s-au tranzactionat mixt fata de euro. RON a deschis la 4.4405/EUR si a pierdut teren pana la 4.4450/EUR. "Ne asteptam ca leul sa inchida ziua in scadere", se mai arata in raportul Piraeus..

Reamintim ca saptamana trecuta leul a castigat un ban in fata francului elvetian (cursul CHF variind intre 4,27 si 4,26 lei/chf), 8 bani in fata dolarului american (de la 3,98 lei/usd la 3,90), ramanand constant in fata euro (4,44 lei/eur lunea trecuta, aproximativ egal cu cel de vineri)