Ce a recomandat vineri Leszek Balcerowicz:
- Investitiile private sunt importante si nu pot fi inlocuite de cele publice. Politicienii , ca sa fie populari, promit multe.
- Fondurile europene nu pot inlocui reformele. In Polonia cresterea nu a fost adusa de banii europeni ci de reformele pe care le-am facut.
- Daca vrei sa analizezi succesul unei economii, uitati-va cu atentie la firmele mici. Uitati-va la sistemul de educatie si daca oferta de munca corspunde cu ceea ce se cere pe piata.
- Urmatorul pas e de a identifica barierele care stau in calea reformelor. Dar ma refer aici reforme adevarate nu la mimarea lor. Una din lectii este fiscalitatea, care poate fi un factor esential de crestere.
- Disciplina fiscala conteaza. Propaganda anti-austeritate e doar propaganda.
- Structura fiscalitatii conteaza. Povara fiscal e rezonabila in Romania. Dar daca vrem sa o scadem trebuie sa luam in calcul nivelul cheltuielilor.
- Toate impozitele dauneaza, dar difera nivelul de daunare. Trebuie sa reducem taxele care fac mai mult rau economiei. Taxele pe proprietati imobiliare sunt din cele putin daunatoare, iar impozitele cele mai putin daunatoare sunt cele indirecte (TVA).
- Nu e bine sa cresti complexitatea impozitelor. Noi, in Polonia, incercam sa simplificam.
- De cate ori avem o companie detinuta de stat inseamna ca avem o institutie politizata. In care cineva da un telefon de la Guvern oar cei de acolo se supun!
- Sunt diverse sectoare pe care unii le numesc strategice. Ce inseamna populismele astea? Trebuie pri-va-ti-zat!
- Daca Romania vrea sa isi imbunatateasca perspectivele, privatizarea este cheia. Nu poti avea o guvernanta buna intr-o companie de stat pentru ca aceasta se supune comenzilor politice.
- Scapati de aceste enclave socialiste!
- Nu trebuie sa ascultam de toti economistii straini care vorbesc despre austeritate.
- Vom asista la o incetinire a cresterii in conditiile in care populatia imbatraneste iar cresterea productivitatii isi reduce viteza.
Si mai zi-mi ce firme de stat romanesti functioneaza cit de cit bine? Eu stiu un singur caz, antibiotice Iasi. In rest? CFR, Oltchim, Tarom, Hidroelectrica, etc, etc sunt datori vinduti la stat, ofera salarii de mizerie,nu-si platesc angajatii, nu platesc contributiile la stat, sunt capusate din toate directiile de mediul politic, etc, etc. Rolul statului trebuie sa fie de arbitru, in rest, orice firma privata aduce mai mult beneficiu decit una de stat.
N-are factor de impact, n-asa?
Revenind cu picioarele pe pamanturi, uite si lista ceruta:
http://www.bursa.ro/romania-rusia-investitii-strategice-rusesti-in-tara-noastra-164478&s=print&sr=articol&id_articol=164478.html
Acu, tre' sa-ti ceri scuze omului...
mestere, in primul rind vii cu un articol din 2012.
Mechel, de exemplu, e in faliment. Deci de un control rusesc in sectoarele strategice ai scapat. Poti rasufla usurat.
In rest, Alro e singura firma cu adevarat mare. Si ete ce scrie despre Alro fix in articolul tau:
"Clienţii "Alro" SA sunt utilizatori finali şi comercianţi de metale atât din România, cât şi din întreaga lume. Peste 80% din producţia realizată de "Alro" este comercializată pe piaţa internaţională prin intermediul Bursei de Metale de la Londra şi în baza contractelor directe pe termen lung cu clienţi din 25 de ţări ale lumii. State din Uniunea Europeană (Italia, Grecia, Austria, Ungaria etc.), precum şi Turcia, ţările balcanice şi Statele Unite ale Americii reprezintă principalele pieţe de desfacere pentru produsele "Alro".
Acu explica-mi si mie de ce productia de aluminiu e domeniu strategic al Romaniei si ce-ar putea sa ne faca rusii in dorinta lor de a se razbuna, cu Alro. Daca opresc productia, pierd piata. 80% e export, deci impactul asupra economiei romaniei e minor. Astept sa ne luminezi
Aste inseamna ca e relevant.
Cel putin pentru Gogule...
2. Daca Mechel e in faliment inseamna ca au rezolvat rusii problema.
Aici treaba-i gata.
Si la Targoviste si la Campia Turzii si la Buzau...
3. Alro este UNICUL producator de aluminiu primar din Romania.
Adicatelea altu' nu se mai exista!
Acu' te-ai luminat?
2. Bun. Si? ce e strategic in a falimenta o fabrica? Vin altii si fac alta.
3. Crezi ca iau rusii fabrica si fug cu ea in spate? Crezi ca azi nu sunt firme care folosesc aluminiu de la alti producatori decit Alro? Ce crezi tu ca se intimpla daca miine rusii se decid sa inchida alro?
In rest, firme relativ obscure, fara cote de piata impresionante.
Singura chestie care poate fi bagata la domeniu strategic e CET Giurgiu.
Domenii strategice sunt transportul de energie, telecomunicatiile, industria de armament. Acolo ar putea sa te stringa rusii cu usa. Nu cu o firma oarecare ce produce tevi sau cu Rafo Onesti.
Care sa zguduie din temelii tot satul.
Se poate si altfel, sa fie prabusita cate o cocioaba din cand in cand...
Fara uragane, ca sa nu se prinda de-alde matale.
falimentul Alro va avea asupra economiei romaniei acelasi efect ca si falimentul mechel, adica pe plan local citeva sute de protestatari iar pe plan national 2 stiri la protv. Adica nimic. Adica rusii nu detin nici un domeniu strategic al economiei romaniei, oricit incerci tu sa ma (te) convingi ca e altfel.
Ca sa fiu mai clar: consider ca afirmatia ta "au ajuns rusii sa puna mana pe sectoare strategice din Bulgaria si Romania" e o pura timpenie fara pic de sustinere in fapte (dupa cum i-am explicat mai sus si lu colega'tu de munca pathfinder.
Acuma, daca tu consideri ca eu gresesc, vino cu exemple de sectoare strategice si de firme rusesti care le controleaza. Iar prin controleaza inseamna macar 20-30% din piata.
"Prin numirea lui Rainer Seele la conducerea OMV, compania se transforma definitiv in instrument al politicii Kremlinului in Europa."
Si inca un cuvintel: Petrom.
Restu' deduci matale ca esti perspicac. :)
nenea asta e neamt, presedintele Consiliului de Administratie al companiei germane Wintershall (parte a concernului BASF).
E adevarat ca are afinitati spre Rusia, dar e doar CEO. Dar daca spui ca asta e omul lui Putin, inseamna ca Austria deja e parte integranta din Rusia, la ce inseamna OMV in austria.
Nu crezi ca exagerezi nitel?
Si alt exemplu de privatizare a serviciilor publice de succes - Apa Nova Bucuresti. Cred ca aici nu mai e nevoie de comentarii.
Exista tari in Europa unde sint in continuare domenii strategice neprivatizate si care merg foarte bine la stat. Faceti o comparatie, de exemplu, intre transportul de calatori pe calea ferata din Franta - unde firma este de stat - si Marea Britanie - privatizata - si spuneti-mi si mie unde este mai decent sa mergi cu trenul.
Nu se intelege un lucru - privatii nu sunt mai buni, mai destepti samd decit statul, doar ca urmaresc strict maximizarea profitului cu un minim de cheltuieli. In cazul serviciilor publice, filosofia asta este chiar daunatoare. La stat problema principala nu este anchilozarea, ci faptul ca se fura - la noi, dar si prin alte parti. Cind vindem societati care furnizeaza servicii publice, nu inseamna altceva decit ca pur si simplu nu ne putem abtine sa furam si mai bine le dam altora, care nu-si permit sa-si fure singuri caciula.
-Dacia nu a fost vanduta la rusi si uite ca functioneaza .
- Siderurgia vanduta la indieni a functionat si functioneaza . Partea vanduta la rusi a tras obloanele .
Deci , problema e la nivelul profesionalitatii clasei politice .
Cu politicieni educati la scoala de partid a PCR - UTC si ulterior la Stefan Gherghiu (care tot cu profesori politruci a functionat dupa 1990) , nu ai nici o sansa sa ajungi la capitalism cu capitalisti privati .
Cel mult datorii de stat in crestere, clientela politica si o emigrare masiva .
Identic cu ce se intimpla in Romania ultimilor 8 ani .
Si daca tot crezi ca nu trebuie privatizat tot, da-mi un singur exemplu de firma de stat care functioneaza cit de cit OK.
"The nominees for chair and vice-chair may be chosen by the President from among the sitting Governors for four-year terms; these appointments are also subject to Senate confirmation.[7] By law, the chair reports twice a year to Congress on the Federal Reserve's monetary policy objectives. He or she also testifies before Congress on numerous other issues and meets periodically with the Treasury Secretary."
Nu stiu de unde va vin informatiile astea abramburistice, da' e la mintea cocosului ca o banca centrala, ala care e reglementeaza piata, care emite moneda, care administreaza rezerva valutara a tarii, etc, nu poate fi nici comerciala nici privata, ci doar publica.
d'aia!
E la mintea cocosului.
Sau, ma rog, pentru tine, la mintea gainii!
Sa nu ne iei cu Federal Reserve Bank si teoria conspiratiei ca nu suntem la A3 sau Pravda p-acilea...
Un sfat de tipul "privatizati sectoarele strategice" trebuie privit cu circumspectie. Si cantarit bine.
Unde lucreaza acest domn acum?
Cine sunt contractantii sai?
A fost invitat de reprezentantii bancilor cu capital strain?
Asa ca nu-nteleg de ce il iei in serios...
Nu mai vorbesc de o comparatie cu vorbele goale ale lui Ponta de exemplu....
D-aia Polonia este unde este si d-aia Romania e la coada Europei!
Dl Isarescu prefera sa vorbeasca in pasareasca lui, adresandu-se nimanui, nici unui RESPONSABIL, si in consecinta nimeni nu-l baga in seama, dl Isarescu nu se implica si nu se complica, nu deranjeaza pe nimeni!
Sta bine mersi pe postul ala de 25 de ani, nu-l misca nimeni pentru ca nu deranjeaza pe nimeni, pamant de flori!
Ia sa apara Dl Isarescu si sa spuna si sa faca ce-a facut Balcerovitz, altfel ar arata Romania...
Ponta bate campiii cu intrarea in zona Euro in 2019, absolut imposibil spun in cor specialistii si ceva mai discret dl Isarescu, dar nimeni nu-i raspune lui Ponta direct cand bate campiii, dl Isarescu le spune pe la vreo conferinta, nu la discutii OFICIALE cu Ponta, pentru ca nici NU au asftel de discutii, mai zilele trecute dl Isarescu chiar recunostea ca FMI ne-a invatat sa comunicam, ca institutii, altfel comunicarea este ZERO, adica Ponta face ce vrea el, BNR prin vocea dlui Isarescu vorbeste la conferinte pe caleasi subiect, avand cu totul alta opinie!
Interesul Romaniei e pe nicaieri!
Altfel am fi aratat daca am fi avut un Balcerovitz...
(1) Care au fost efectele privatizarii sectoarelor strategice detinute de statul roman. Putem incepe cu sectorul energetic, de exemplu. Si putem continua cu multe altele.
(2) Care au fost efectele 'terapiei de soc' a lui Balcerowicz din Polonia. Putem incepe cu povestile roz de aici, dupa care putem continua cu povestea milioanelor de polonezi care au plecat din Polonia.
(3) Cum arata lumea inainte de marea criza din 2008 (in special in anii '90), cand Balcerowicz era pe val, si cum arata lumea dupa criza din 2008. Poate ca sunt totusi unele diferente, si poate ca ar trebui sa ne adaptam un pic ideile economice. Poate ca ar trebui sa tragem niste concluzii, sa invatam un pic. A-propos, criza aia a fost provocata (si in State si in Europe) de sectorul bancar - foarte privatizat si dereglementat. Dupa care smecherii au santajat statele ('scoateti-ne din rahat, ca daca e sa cadem, cadem cu voi de gat'), au primit bani publici (bailouts), dupa care statele - bineinteles - s-au pomenit cu datorii imense, si au facut... Ce au facut? Cum, ati uitat deja? 'Reforme' au facut - adica austeritate, taieri din sectorul public, care i-au afectat pe aia mai amarati - ca doar ei erau e vina pentru criza economica...
Deci eu zic ca e excelent. Chiar avem nevoie sa analizam un pic in ce directie ni se spune sa ne indreptam. Discutia asta cu Balcerowicz e o ocazie minunata sa ne punem niste intrebari legitime.
PS: Deci intalnirea a fost cu BNR si cu reprezentatii marilor banci. Oare de ce nu ma mir? Va mai amintiti povestea cu comisioanele abuzive, condamnate in justitie? Mai tineti minte ce au zis BNR si Guvernul cand oamenii au cerut sa se elimine, prin lege, porcariile astea? Cum, ati uitat? Au zis 'nu se poate, pentru ca bancile ar inregistra pierderi masive'. Verificati, daca nu ma credeti.
Si dl. Popa sa stea linistit: nici Guvernul lui Ponta nu e mai breaz. Si ei vor privatizari. Pai nu PSD-ul a facut cele mai mari privatizari strategice?
Intr-adevar sectorul bancar e calcaiul lui Ahile.
Sau nodul gordian?!?
efectele au fost bune. de plecat au plecat ca Vestul era cum era in 1989, cind ii primeau pe polonezi ca nu aveau forta de munca, iar romanii se uitau la ambasade de la distanta inca in 2006.
La cat de mare e Polonia, ar fi deajuns un faliment al unui element din structura mono- (ori oligo)-polista a infrastructurii critice nationale pentru a o destabiliza pentru multi ani. Si nici n-ar costa mult, ci doar cateva sute de milioane de euro. Deh, unii si-o fac cu mana lor. Pe de alta parte, ma indoiesc sincer ca polonezii vor face o asa de mare greseala. Nu prea le sta in fire.
Vesnicii lor prieteni de la est le-au omorat presedintele acu' cativa ani si astia nimic.
Însă pentru ei, ”karma” a venit imediat. Atât pentru piloți, cât și pentru președintele polonez.
Se pare ca cacarezul (sic) din turnul de fildes le-a dat indicatii gresite alora din carul zburator.
Cu sau fara intentie.
Mai ales fara...
De aceea migratia poloneza e atat de redusa (sic).
O asemenea creștere economică nu se poate obține fără să faci ceea ce trebuie. Dar ca român neaoș, poți să pretinzi liniștit că alții obțin rezultate fără să facă nimic, în timp ce România merge așa cum merge numai și numai din vina străinilor.
Ramurile industriale sunt interdependente. Daca privatizezi mecanic, fara o strategie care sa previna falimentul in cascada e echivalent cu inchiderea.
Asa s-a intamplat recent cu Oltchim. E greu de crezut da lumea nu mai are nevoie de plastic. Dar pentru trei lei castigati pe o rafinarie care furniza materie prima si pe care noul proprietar a inchis-o, ne-am ales cu cateva mii de someri in plus.
Dar oare se mai fac studii serioase???
Din capitolul memories:
Am avut ocaza sa vad studiul facut pentru cumpararea licentei BAC 1-11 . Rezulta clar ca nu este cea mai buna varianta - sper socat am intrebat un cunoscator care mi-a explicat ca studiul fusese scris de unul dintre cei mai buni oameni de marketing din RO - vremea lui Ceasca - si ca nu isi permitea sa scrie prostii in el...Dar Ceasca l-a durut in palarie de cele scrise acolo - importanta pentru el a fost plimbarea cu caleasca - pusa la cale de britanici - ca sa il faca pe babuin sa muste din cascaval....
1. Fondurile europene nu pot inlocui reformele. AFERIM!!!!
2. uitati-va cu atentie la firmele mici. Uitati-va la sistemul de educatie si daca oferta de munca corespunde cu ceea ce se cere pe piata. AFERIM de 2 ori!!!!!!
Asta ca sa uit de fiscalitate si de cat de complicat/simplu ar trebui sa fie un sistem fiscal intr-o tara...
Lucruri importante spuse ...