Creditarea in zona euro nu a reusit sa creasca in aprilie, dupa avansul promitator din martie, fapt care tempereaza sperantele unei cresteri rapide a imprumuturilor care sa impulsioneze economia. Totul, in ciuda programului BCE de 60 de miliarde de euro lunar demarat in martie si care este programat sa tina pana in septembrie 2016.

moneda euroFoto: Comisia Europeana

Datele Bancii Centrale Europene arata vineri ca activitatea de creditare catre persoane fizice si companii a ramas la acelasi nivel, in ciuda lansarii de curand a unui program masiv de tiparire de bani tintit sa dea un impuls celor 19 tari din zona euro.

Desi faptul ca activitatea de creditare ramane pe loc este pozitiva in sine, venind dupa ani de declin, stagnarea din aprilie ii dezamageste pe cei care prevedeau o imbunatatire, chiar daca una modesta, inclusiv participantii la un sondaj Reuters pe aceasta tema.

Slabiciunea creditarii companiilor a afectat eforturile de revenire ale economiilor din zona euro, desi situatia s-a mai imbunatatit, iar cei responsabili cu politicile economice, inclusiv presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, apreciaza ca blocul monedei unice isi revine.

Dar faptul ca bancile sunt strivite de imprumuturi de miliarde de euro ce s-ar putea sa nu fie platite niciodata iar consumatorii si firmele se feresc sa se imprumute atenueaza impactul schemei BCE de peste 1 trilion de euro prin care se cumpara, in special, bonduri guvernamentale.

Desi creditarea stagneaza, datele detaliate arata ca imprumuturile catre companii si consumatori sunt de fapt in declin, doar creditele ipotecare fiind o pata de culoare in acest tablou sumbru.

Creditarea firmelor a scazut cu 0,4% an la an, o imbunatatire totusi fata de luna anterioara, cand corectia fusese chiar mai abrupta.

Creditele pentru masini si vacante au fost tot in declin, cu o scadere de 0,1%.

Imprumuturile pentru cei care cumpara case, pe de alta parte, sunt in crestere si au urcat cu 0,1% pentru a doua luna la rand.

Acest trend subliniaza limitarile, cel putin pana acum, ale asa numitului program de relaxare cantitativa sau tiparirea de bani pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale.

“Mare parte din banii BCE se duc in ipoteci. Sectorul constructiilor din Germania este in plin boom. Restul sunt pusi la pastrare sau cheltuiti pe obligatiuni si actiuni bursiere”, a declarat Reuters Carsten Brzeski, economist ING.

“Niste parghii mult mai puternice prin care BCE ar putea sa readuca o crestere economica sunt consumul si investitiile in afaceri”, a explicat Carsten Brzeski.

Totusi, Banca Centrala Europeana a anuntat ca masa monetara in sens larg, M3, din cele 19 tari din zona euro a crescut cu 5,3% in aprilie.

Creditarea a scazut si in Romania luna trecuta

Datele Bancii Nationale ale Romaniei arata ca in aprilie creditul neguvernamental total a scăzut cu 0,2 la sută (-0,3 la sută în termeni reali) până la nivelul de 210.078,2 milioane lei.

Fata de 31 martie, creditul în lei s-a majorat cu 0,9 la sută (0,8 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută (exprimat în lei) a scăzut cu 1,1 la sută (exprimat în euro, creditul în valută s-a diminuat cu 1,3 la sută), arata datele BNR facute publice miercuri.

Soldul creditului neguvernamental în lei acordat de instituţiile de credit s-a majorat la 30 aprilie 2015 cu 7,7 la sută (7,0 la sută în termeni reali) faţă de 30 aprilie 2014 pe seama majorării cu 17,5 la sută (16,7 la sută în termeni reali) a creditului acordat gospodăriilor populaţiei, în timp ce componenta în valută exprimată în lei s-a diminuat cu 11,6 la sută (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 11,0 la sută).

Creditul neguvernamental total s-a redus cu 3,8 la sută (-4,4 la sută în termeni reali).