Anii de incertitudini si sacrificii economice pentru a tine Grecia in zona euro se vor reduce in iunie la cateva rate de platit absolut decisive, in conditiile in care in urmatoarele zile vor fi prezentate si cateva date economice cheie ce vor indica incotro o ia economia globala.

HotNews.roFoto: Hotnews

Amenintarea pentru intreaga lume a unei eventuale iesiri a elenilor din zona euro a parut ca s-a diminuat in ultimii ani, dar acum Statele Unite avertizeaza ca este posibil un „accident” economic global daca Grecia si creditorii ei rateaza termenele-limita din luna viitoare si se ajunge la falimentul tarii.

Cei mai multi analisti citati de Reuters considera ca Grecia are destul cash si poate evita falimentul pe 5 iunie cand trebuie sa achite Fondului Monetar International 300 de milioane de euro.

Ce se va intampla in saptamanile urmatoare este insa mai putin clar.

„Credem ca plata ratelor de 1,6 miliarde euro catre FMI pana la sfarsitul lunii iunie va fi dificila. Plata a 3,5 miliarde de euro pentru bondurile detinute de Banca Centrala Europeana pe 20 iulie pare si mai improbabila”, spune Michael Gapen, economist Barclays.

„Fara un acord, Grecia ar putea ajunge o iesire efectiva din zona euro, intr-o situatie permanentizata de falimente si control al capitalului”, explica Gapen.

Calcularea probabilitatii unui acord de substanta este dificila pentru ca este o diferenta clara de ton intre Atena, optimista ca se va ajunge curand la o intelegere, si mult mai precautii ei creditori.

Guvernarea de stanga a Greciei – aleasa in ianuarie pentru a lupta cu masurile de austeritate impuse de finantatorii ei internationali – a dat de inteles in acest weekend ca ar putea face cateva concesii, dar nu a specificat cum anume.

Analistii consultati de Reuters considera exista mai putin de o sansa din trei ca Grecia sa paraseasca blocul monedei unice anul acesta.

Mark Zandi, economist-sef al Moody's Analytics crede ca economia globala este acum „majoritar imunizata” fata de Grecia deoarece bancile europene – canalul principal de contagiune – sunt intr-o stare mult mai buna acum decat erau acum cativa ani.

In schimb, o incetinire economica prelungita in China, alaturi de modul cum vor reactiona pietele financiare la intentia Rezervei Federale de a ridica dobanzile de referinta de la nivelurile minime record de acum, sunt temerile principale ale economistului-sef al Moody's Analytics pentru a doua jumatate a acestui an.

Datele economice de saptamana viitoare vor arata insa daca este vreun semn ca vastul sector industrial din China va scapa de stagnarea din ultima vreme.

„Varianta mea de lucru este ca vor reusi sa gestioneze cu gratie incetinirea. Dar, daca se impiedica prea mult, va fi sigur mult mai dificil pentru economia globala sa treaca intr-o viteza superioara, lucru valabil si pentru economia SUA”, spune Zandi.

Cea mai mare economie din lume s-a contractat in primele trei luni ale anului, afectata de ninsorile neasteptat de puternice, dar cei mai multi economisti cred ca o revenire este deja pe drum.

Indicii majori privind performanta afacerile in SUA ce vor fi publicati saptamana aceasta ar putea confirma ipoteza, dar si mai importante vor fi datele despre piata muncii ce vor fi prezentate vineri, toate in conditiile in care Rezerva Federala cauta momentul in care sa ridice dobanzile de referinta.

Economistii apreciaza ca economia SUA a castigat circa 225.000 de locuri de munca in mai, o evolutie ce va mentine optiunea Fed de a intari politica monetara pana la sfarsitul anului.

Dar acestia considera ca exista si posibilitatea ca pietele financiare, destul de calme in timpul ultimelor infruntari dintre Grecia si creditorii sai, sa intre pe un fagas accidentat pentru cateva luni.

Tematori ca o sa urmeze o cadere a actiunilor si bondurilor de pe maximele ultimilor ani, investitorii globali si-au majorat cota de cash din portofoliile lor la cel mai inalt nivel din ultimele sapte luni, arata un sondaj Reuters in randul managerilor de fonduri.

„Sunt multe ingrijorari privind perspectivele globale de crestere si, desi multi apreciaza imbunatarirea trendurilor din zona euro, ei stiu ca nu o sa fie o locomotiva pentru cresterea economica”, spune Marc Ostwald, strateg al ADM Investor Services.