ANAF a publicat Ordinul care clarifica modul in care, daca ai venituri din chirii, iti recalculezi platile anticipate, atunci cand contractul de inchiriere se reziliaza

de DP     HotNews.ro
Marţi, 23 iunie 2015, 10:39 Economie | Finanţe & Bănci


De inchiriat
Foto: sxc.hu
ANAF a publicat luni un Ordin care reglementeaza procedura privind recalcularea platilor anticipate datorate de o persoana fizica, atunci cand intervine rezilierea contractului de inchiriere. Documentul se aplica nu doar celor ce incaseaza bani din inchirierea apartamentului sau a garsonierei, ci si celor care au date in chirie mai mult de 5 camere turistice. In situatia in care intervine rezilierea contractului de chirie, contribuabilii au posibilitatea recalcularii platilor anticipate incepand cu data de 1 iunie 2015  • Actul analizat astazi se incadreaza in categoria actelor ce reglementeaza impozitarea persoanelor fizice ce platesc impozit pe venitul din cedarea folosintei bunurilor, din activitati independente sau din inchirierea camerelor turistice.
  • Acest act modifica usor procedura privind recalcularea platilor anticipate datorate de o persoana fizica pe parcursul exercitiului financiar, cand intervine rezilierea contractului de inchiriere.
  • Ca si regula generala, autoritatile fiscale au adoptat o procedura de modificare a platilor anticipate datorate de un contribuabil in urmatoarele situatii:
a. la rezilierea contractului de inchiriere;
b. la incetarea/suspendarea activitatilor independente pe timpul anului;
c. la incetarea/suspendarea activitatilor agricole;
d. la completarea obiectului de activitate cu alte activitati supuse impozitarii pe seama normelor de venit;
e. la momentul depasirii inchirierii unui numar de 5 camere turistice.

  • Toate aceste situatii sunt reglementate de OpANAF nr. 2365/2014, supus modificarii prin actul normativ analizat astazi.
  • In cazul in care pe parcursul unui exercitiu financiar, pentru o persoana fizica ce realizeaza venituri din inchiriere, intervine rezilierea contractului de inchiriere in interiorul exercitiului, contribuabilii au dreptul la recalcularea platilor anticipate insa au si obligatia depunerii declaratiei privind veniturile din chirii realizate.
  • Practic, odata cu rezilierea contractului, autoritatile solicita definitivarea situatiei impozitului prin depunerea declaratiei anuale de venit.
  • Daca contractul este in valuta si se achita in lei, venitul din chirii se transforma in lei utilizand cursul de schimb al BNR din ziua anterioara emiterii deciziei de impunere.
  • Din perspectiva recalcularii platilor anticipate de impozit pe venit, pentru anul 2015, in situatia in care intervine rezilierea unui contract de chirie, contribuabilii au posibilitatea recalcularii platilor anticipate incepand cu data de 1 iunie 2015.
  • Desigur, aceasta recalculare se efectueaza la cererea contribuabilului ce trebuie sa prezinte documente justificative. (Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7870 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by