Moneda unica europeana nu a inregistrat socuri in prima sedinta de tranzactionare de dupa referendumul din Grecia, ea mentinandu-se la valori relativ constante fata de dolar. Dupa ce a atins un minim al zilei la 1.0991, perechea se tranzactioneaza la 1.1050. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat diferit fata de euro. Leul a deschis la 4.4475/EUR si a dupa ce a testat nivelul 4.4960/EUR s-a intors spre 4.4865/EUR. BNR a calculat luni o medie a cursului leului la 4.48/eur (aproximativ la fel ca vineri), de 4.29 lei/chf (fata de 4,28- media afisata vineri) si de 4.05 lei/usd (fata de 4.03, cat valora vineri leul)

Dupa votul negativ dat de greci la referendul convocat de Syriza privind acceptarea reformelor propuse de creditorii internationali, ministrul de finante al Atenei a demisionat luni pentru a creste astfel sansele Greciei de a obtine o noua intelegere condusa de un negociator sef axat mai mult pe discutii decat pe comentarii in presa. Conform unor surse, BCE va pastra deocamdata nemodificata limita lichidatii de urgenta disponibila pentru institutiile de credit elene.

Ministrii de finante din zona euro se vor intalni marti pentru a pregati o intalnire la nivel inalt privind Grecia in aceeasi zi.

PIATA TITLURILOR

Ministerul Finantelor intentioneaza sa imprumute luni trei sute milioane lei in obligatiuni de stat cu randament rezidual de sase ani. Consideram ca randamentele platite de guvern se vor situa in jurul nivelului de 3.60%, scriu economistii Piraeus Bank intr-o nota destinata investitorilor.

METALE PRETIOASE

Preturile metalelor pretioase au crescut pentru un scurt moment luni dimineata in urma votului negativ din Grecia, pierzand apoi teren afectate de cresterea dolarului. Aurul este cotat in momentul redactarii cu putin sub USD 1,165.00/oz, pretul argintului a scazut la 15.55 dolari pe uncie, platina a coborat la 1,060.00 dolari pe uncie iar cotatia paladiului a ajuns la 672.00 dolari pe uncie.