In sfarsit, stampila a fost eliminata. Actul normativ privind renuntarea la stampile a fost aprobat/ Victor Ponta: Azi avem o ordonanta istorica. Desfiintam stampila

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 15 iulie 2015, 13:00 Economie | Finanţe & Bănci


La doi ani dupa ce Comisia Europeana a propus eliminarea stampilei in tarile in care aceasta se mai folosea (Romania si Bulgaria), premierul Victor Ponta considera ca actul normativ privind desfiintarea stampilei ca fiind o "ordonanta istorica". "Azi avem ordonanta simpla. Simpla, dar istorica. Domnule ministru Teodorovici, azi desfiintam stampila? Jurati ca asa este(...) Chiar este o ordonanta istorica. Nu stiu cum va arata Romania fara stampile, dar va arata cu siguranta mai bine cu cat mai multa comunicare informatizata", a declarat premierul Victor Ponta, la inceputul seditei de Guvern de miercuri. UPDATE Ordonanta a fost aprobata si va intra in vigoare odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial. Ordonanta adoptata mai prevede scutirea de la plata taxelor extrajudiciare de timbru a tuturor contribuabililor care solicita ANAF eliberarea unor certificate, adeverinte sau alte asemenea documente. Vezi in text ce prevede ordonanta.

Potrivit unui proiect publicat de Finante, facturile si celelalte documente oficiale nu vor mai fi insotite de stampila unitatii emitente, pentru a carei lipsa de multe ori erai intors din drum de la ghiseele administratiei locale. "S-a reglementat eliminarea obligativitatii aplicarii stampilei atat a declaratiilor, cererilor si altor documentele depuse de catre persoane fizice, persoane juridice de drept privat (...).Regula nu se aplica persoanelor juridice de drept public care vor aplica stampila pe documentele emise de catre acestea", se arata in nota de fundamentare a Ordonantei propuse spre aprobare.

 • UPDATE Ordonanta a fost aprobata. Ordonanta adoptata prevede scutirea de la plata taxelor extrajudiciare de timbru a tuturor contribuabililor care solicita Agentiei Nationale de Administrare Fiscala eliberarea unor certificate, adeverinte sau alte asemenea documente.

Potrivit unui comunicat al Guvernlui, aceasta masura vine in  sprijinul contribuabililor care vor fi scutiti de drumurile si timpul alocat achizitionarii acestor timbre. Spre exemplu, anul trecut, ANAF a emis cca. 4,5 milioane de documente pentru a caror eliberare a fost necesara achizionarea de catre contribuabili a timbrelor extrajudiciare. In prezent, sunt scutiti de la plata taxelor extrajudiciare contribuabilii care solicita certificate necesare pentru obtinerea unor drepturi privind asistenta sociala, asigurarile sociale si protectia sociala. Extinderea scutirii de la plata taxelor extrajudiciare pentru toti contribuabilii are scopul sa reduca birocratia si sa faciliteze comunicarea prin mijloace electronice. De pilda, contribuabilul poate solicita si primi prin mijloace electronice (prin intermediul Spatiului Privat Virtual "platforma electronica a ANAF care faciliteaza relatia contribuabilului cu organele fiscale) certificat de atestare fiscala ori adeverinta de venit. Insa, potrivit legislatiei acum in vigoare, trebuie sa se deplaseze la oficiul postal sau, dupa caz, la organul fiscal local/trezorerie/ alta entitate autorizata  sa incaseze impozite si taxe, pentru achitarea taxe de timbru, care este de 2 lei. Scutirea de la plata taxelor extrajudiciare de timbru, masura decisa astazi, va contribui la extinderea comunicarii electronice intre contribuabil si ANAF, prin emiterea in format electronic a mai multor acte administrative fiscale si procedurale.

De asemenea, actul normativ elimina obligativitatea aplicarii stampilei atat pe declaratiile, cererile si alte documentele depuse de catre persoane fizice, persoane juridice de drept privat asa cum sunt definite in Codul civil, precum si de catre entitatile fara personalitate juridica, la institutii sau autoritati publice, cat si pe documentele sau alte inscrisuri emise intre aceste entitati sau persoane. Regula nu se aplica persoanelor juridice de drept public care vor aplica stampila pe documentele emise de catre acestea, conform regulilor aplicabile in prezent. Masura are scopul sa reduca birocratia si sa simplifice regulile administrative.

Actul normativ completeaza prevederile legale referitoare la tipurile de garantii in sensul extinderii garantiilor financiare cu un nou tip: polita de asigurare de garantie. Prin aceasta modificare se ofera posibilitatea contribuabililor sa depuna drept garantie scrisori de garantie/polite de asigurare de garantie emise si de alte institutii de credit sau alte institutii financiare autorizate, nu numai de catre cele bancare.

De asemenea, se creeaza o regula speciala de aplicare a masurilor de executare silita in cazul debitorilor care au de incasat de la autoritati sau institutii publice sume certe, lichide si exigibile. In astfel de situatii, in baza documentelor furnizate de debitor, organul de executare va institui poprirea asupra sumelor datorate de aceste autoritati sau institutii publice. Modificarea legislativa are drept scop evitarea executarilor silite a sumelor din conturile bancare sau a bunurilor debitorilor, masuri inechitabile in conditiile in care debitorii au, in acelasi timp, sume de incasar de la autoritati sau institutii publice.

O alta reglementare adoptata prin Ordonanta va da contribuabilului posibilitatea de a obtine suspendarea executarii silite prin depunerea unei scrisori de garantie bancara/polita de asigurare de garantie si pe parcursul solutionarii actiunii in contencios administrativ.

Totodata, in cazul popririi bancare, s-a prevazut un termen de 3 zile pentru ca bancile sa plateasca sumele indisponibilizate. Acest interval creeaza premisele evitarii situatiilor de executari multiple, atunci cand au fost poprite si indisponibilizate sume existente in mai multe conturi bancare. Astfel, in acest interval de timp, debitorul, dupa ce a fost informat de banca sa cu privire la popririle instituite, poate solicita organului fiscal mentinerea doar a uneia dintre popriri si ridicarea celorlalte care depasesc debitul inscris in titlul executoriu ce face obiectul popririi.

Un set de modificari aduse de ordonanta adoptata astazi vizeaza prelungirea unor termene  prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2014 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.  Masura a fost luata avand in vedere faptul ca identificarea celor mai bune solutii tehnice de implementare a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic, precum si a procedurii de supraveghere si monitorizare a functionarii acestora, necesita o perioada mai lunga pentru documentare si alegere a solutiilor legislative.

In acest context, unele termene se prelungesc cu cate sase luni
 • Autorizarea de catre Comisie numai a aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, incepand cu data de 1 aprilie 2016;
 • Interzicerea comercializarii aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola jurnal incepand cu data de 1 iulie 2016;
 • Obligatia de a utiliza numai case de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici care au calitatea de mari contribuabili incepand cu data de 1 octombrie 2016;
 • Obligatia de a utiliza numai case de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici care au calitatea de contribuabili mijlocii, incepand cu data de 1 ianuarie 2017 ;
 • Obligatia de a utiliza numai case de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici, incepand cu data de 1 mai 2017
De asemenea, actul normativ stipuleaza ca in cazul politistilor care participa sau au participat in anul 2015 la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in comun cu fortele armate ale Romaniei sau similare celor prevazute la art. 2 din Legea nr. 121/2011 privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, pentru fortele armate, se efectueaza regularizari ale drepturilor banesti cuvenit pe perioada misiunilor, in vederea acordarii acestor drepturi la nivelul stabilit prin actele normative in vigoare. Astfel, se asigura, prin regularizare, acelasi nivel al drepturilor banesti cuvenite pe intreaga perioada a participarii politistilor la misiunile respective in anul 2015, atat pentru cei care continua misiunea, cat si pentru cei care sunt inlocuiti, asigurandu-se astfel o echitate prin eliminarea oricaror discriminari in retribuirea personalului care desfasoara aceleasi activitati, in aceleasi conditii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

54483 vizualizari

 • +23 (29 voturi)    
  curiozitate (Miercuri, 15 iulie 2015, 13:09)

  Soljenitin [utilizator]

  Cand ai sa incetezi, inculpat ponta, cu ordonantele de urgenta? Ca doar nu suntem in razboi!
  • -9 (17 voturi)    
   ... (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:20)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Soljenitin

   Bag de seama ca ati uitat cand dreapta era la putere si o tineau numai in ordonante de urgenta... pe atunci nimeni nu comenta nimic pe aici.
   • 0 (6 voturi)    
    Serios? (Joi, 16 iulie 2015, 9:08)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui gigi

    Ia cu memoplus!
    Se scria pe aici destul atuinci cand tu citeai in stiuletul de cucuruz!
    Daca tu esti analfabet, nu inseamna ca toti sunt la fel.
    Daca tu nu stii, nu inseamna ca toti sunt prosti. Frazele astea imbercile tin doar la alegatorii retarzi (7,4 milioane, inclusiv mortii lui dragnea) doar cat nu si/au luat tzuica de electrozi si punga de prenadez!
    • +3 (3 voturi)    
     hai să nu ne grăbim (Joi, 16 iulie 2015, 9:32)

     andrei [anonim] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     Pentru că e ușor să acuză, de prostie și pe cei care nu sunt în stare să citească măcar o știre și să vadă că nu e vorba de o ordonanță de urgență. Ci de una simplă. Care se emite doar în temeiul unei legi de abilitate votată de parlament, pe perioada vacanței parlamentare. E altceva.
     • +3 (3 voturi)    
      O noua stampila (Joi, 16 iulie 2015, 11:35)

      Stan Patitu [anonim] i-a raspuns lui andrei

      Va necesara o NOUA stampila cu textul : VALABIL FARA STAMPILA CONFORM ORDONANTEI NR .... DIN .......
      Stampila va fi aplicata in toate cazurile in care se aplica anterior cealalta stampila.
     • +1 (1 vot)    
      Sincer, (Joi, 16 iulie 2015, 17:33)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui andrei

      cel care nu stie sa citeasca... orice... cum este?!
      Daca nu stie, sa n u/si dea cu parerea!
      Tara asta esteb plina de comentatori de fotbal si de antrenori! Cand este vorba de responsabilitate, se ascund toti astia de mai sus in... anonimat! Nu mai au nume, ei sunt... multime!
  • +3 (11 voturi)    
   Stapila (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:24)

   MPop [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Stampila de la vot cand o desfiintezi?

   Te lauzi si tu cu ce altii au de zeci de ani...
  • +3 (3 voturi)    
   cand face si el ceva bun (Joi, 16 iulie 2015, 10:05)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   nu va place:) lasand gluma la o parte, o asa "problema" nu merita intinsa prin proceduri sofisticate
  • +1 (1 vot)    
   Ce numar are aceasta ordonanta? (Joi, 16 iulie 2015, 11:26)

   Teri [anonim] i-a raspuns lui Soljenitin

   Din textul articolului nu rezulta ce numar are aceasta ordonanta.Ar fi necesar pentru rigoare profesionala o stire exacta.
 • +19 (21 voturi)    
  cam de acest calibru sunt... (Miercuri, 15 iulie 2015, 13:13)

  gica43 [utilizator]

  ........"realizarili"guvernului ponta-desfiintari de stampile,de statii de tramvai,de closete publice,etc.etc...
 • +28 (30 voturi)    
  :)))))))) (Miercuri, 15 iulie 2015, 13:14)

  rochiri [utilizator]

  Ordonanta istorica...daca cauta pe undeva.. prin acte..cred ca va gasi ca este ceva impus de UE..dar in stilul nostru romanesc am tras de timp cat am putut!
  Toti strainii care vin sa mira de ce este aia..stampila!
  Istorica...!
  Istoric va ramane faptul ca avem un premier inculpat!
  • +6 (12 voturi)    
   he, he urmeaza sa introduca pecetea (Miercuri, 15 iulie 2015, 15:33)

   mnicku [anonim] i-a raspuns lui rochiri

   cu snururi , simboluri, ceara,.... tot tacimul, evul mediu

   tara condusa de comunisti si incompetenti
  • +2 (6 voturi)    
   Doi premieri inculpati! (Joi, 16 iulie 2015, 9:10)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

   De la acelasi partid.
   Si vor fi doi premieri condamnati!
   Plus un presedinte, al aceluiasi partid, care a ordonat impuscarea manifestantilor; si in decembrie '89 si in ianuarie 90. Nu mai vorbesc de mineriade!
 • +20 (22 voturi)    
  kanietz regimu ponta (Miercuri, 15 iulie 2015, 13:24)

  kpriciu [anonim]

  JOS GUVERNUL PENAL!!!
 • +22 (24 voturi)    
  ar fi (Miercuri, 15 iulie 2015, 13:27)

  goguleana lugojana [utilizator]

  istorica ar fi demisia ta.
 • +18 (20 voturi)    
  Nesimțit (Miercuri, 15 iulie 2015, 13:47)

  andreitr [utilizator]

  Ștampila ți-a fost aplicată ție pentru istorie. Ești un penal și-un plagiator. Nimic altceva nu mai contează!
 • -6 (14 voturi)    
  sa vedeti de acum falsuri in acte (Miercuri, 15 iulie 2015, 13:53)

  Eneas [anonim]

  Ponta ,inca o lovitura data statului
 • +6 (10 voturi)    
  Pia n ormal, ca la guvernul cel mai cinstit (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:10)

  bogdan1477 [utilizator]

  Toate legile se dau prin ordonanta. Ce a uitat sa zica Monta e ca doar noi si bulgarii mai foloseam stampila in UE. Deci marea revolutie e de fapt o intrare in normalitate dupa multa vreme.
 • +5 (7 voturi)    
  Un haloimas (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:13)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  In ultimpul timp, ordonantului inculpatului penal sunt o varza si pun laolalta tot felul de hotariri din diverse domenii. La cit e de INCOMPETENT acest guvern de hoti si penali, nici nu ne putem astepta la altceva. Mai e putin si ii ridica DNA-ul pe toti.
 • +8 (10 voturi)    
  Anii primei stampile (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:16)

  ipolitic [utilizator]

  Mi-am adus aminte de momentul primei mele intalniri
  ontologice cu obiectul denumit stampila.
  Cine a vazut filmul lui Jiři Menzel
  Ostre sledované vlaky(Closely Watched Trains)
  un film de Oscar, alb-negru, din 1966,
  stie despre ce vorbesc.

  Imaginea dispecerului de statie aplicand metodic
  stampile pe pielea unei domnisoare,
  in zone mai putin expuse publicului, e de neuitat.

  Asa ca nu te grabi cu aruncatul, o stampila buna
  are o mie de alte utilizari, fantezie sa ai.
 • +10 (12 voturi)    
  asa e, are dreptate (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:37)

  Gobelin [utilizator]

  este primul prim ministru (ma scuzati de cacofonie) urmarit penal care desfiinteaza o stampila.
  de azi inainte, fiecare decizie a urmaritului penal in functie va fi una historica, mancatz'as.
 • +9 (11 voturi)    
  Stampila ta penala, ramane Viorele ! (Miercuri, 15 iulie 2015, 15:06)

  Plagarus [utilizator]

  Dupa Nastase Adrian tu vei fi nomber one.
 • +4 (6 voturi)    
  Trebuie să fie istorică (Miercuri, 15 iulie 2015, 17:03)

  hsl [utilizator]

  data la care statul român respectă legile României.
  Asta pentru că legea românească nu a prevăzut NICIODATĂ ștampila ca fiind obligatorie.
  Nu știu la ce moment s-o fi gândit un funcționar comunist fără minte multă să ceară ștampile pe actele depuse la biroul lui minuscul, situat la subsolul plin de mucegai al unei instituții de-ale statului.

  Deci, dle Ponta, actul normativ este pentru funcționarii statului pentru că eu pot emite de peste 20 de ani acte pe care nu sunt obligat să le ștampilez.
  • 0 (2 voturi)    
   Analfabeții au nevoie de ștampilă. (Joi, 16 iulie 2015, 9:21)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Ponta vrea să spună că sau școlit și pesediștii,stiu să scrie și să se semneze și nu mai au nevoie de ștampilă.Motivul pentru care Ponta a ținut ștampila este că,primarii și alte autorități pesediste nu știau carte și aveau nevoie de ștampilă ca să semneze.Care este meritul lui Ponta nu înțeleg!
 • +1 (3 voturi)    
  Aho, aho, copii si frati! (Joi, 16 iulie 2015, 4:10)

  Sthelian [utilizator]

  Stati un pic si va uitati!
  Mai bine.
  In articol scrie ca "Regula nu se aplica persoanelor juridice de drept public care vor aplica stampila pe documentele emise de catre acestea", se arata in nota de fundamentare a Ordonantei propuse spre aprobare."
  Deci unii vor mai fi cu stampile.
  Si ca in Ro, ordonanta ca ordonanta, dar stai sa vedem normele de aplicare, ca alea este importante.
 • +3 (7 voturi)    
  INTREBARE... (Joi, 16 iulie 2015, 8:02)

  schroedinger [utilizator]

  Lasand la o parte gargara din comentariile tipic romanesti, pana acum solicitam de la comercianti o stampila pe bon pentru achizitiile pe care doream sa le deduc, fara sa dedeuc TVA-ul.
  Cum se va proceda in continuare?
 • 0 (4 voturi)    
  Acesti mari barbati de stat..... (Joi, 16 iulie 2015, 8:19)

  fdaniel [utilizator]

  Dupa "Romani, va ordon: Treceti Prutul!", "Suntem independenti, suntem o natiune de sine statatoare!", "No, hai!" V.V.P. intra in galeria marilor barbati care au faurit istoria cu o ordonanta (auto)catalogata ca istorica:
  "Romani, renuntati la stampila!" .... pupat toti piata independenti.

  Ma gandesc ca orice face domnia sa ar trebui catalogat ca istoric, chiar momentele intime de dimineata, din baie. La urma urmei, putini se pot mandri cu un inculpat in fruntea guvernului.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2015, 11:25)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by