41 de profesori de economie, antreprenori, manageri si economisti i-au scris presedintelui Iohannis o scrisoare deschisa solicitand promulgarea Codului Fiscal

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 21 iulie 2015, 10:46 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(21 Iul 2015) PDF, 295KB
"Suntem un grup de cadre didactice, economisti, antreprenori si manageri preocupati de politicile publice care afecteaza climatul de afaceri si bunastarea populatiei. Urmarind anumite luari de pozitie din ultima perioada cu privire la Codul fiscal, dorim sa atragem atentia asupra faptului ca, in opinia noastra, oportunitatea politica a scaderii poverii fiscale generata odata cu elaborarea legii referitoare la Codul fiscal se constituie intr-o sansa ce nu trebuie ratata. Intelegem ingrijorarile celor care indeamna la abordari prudente, responsabile privind starea finantelor publice", se arata in debutul scrisorii deschise, semnate de 41 de cadre didactice, economisti si antreprenori. Printre semnatari: Florin Citu, profesorii Bogdan Glavan (Univ. Romano Americana) si Cristian Paun (ASE), Petru Pacuraru - Managing Director HPDI si altii.

Redam mai jos textul scrisorii deschise:

"Consideram ca prosperitatea nu se poate construi pe deficite bugetare si datorie publica, rostogolita continuu, de la un an la altul, si ca politicile monetare si fiscale nu pot compensa absenta reformelor reale. Este intr-adevar nevoie de o noua abordare, una bazata pe responsabilitate si principii sanatoase, astfel incat sa punem capat experimentelor si vicioasei pendulari intre politici stop & go care nu pot intretine decat un climat frustrant de incertitudine si letargie economica.

Credem in importanta scaderii taxelor, a simplificarii fiscale si a reducerii birocratiei. Intre taxe mari, coruptie si evaziune fiscala exista o relatie directa.

Consideram deci oportun sa ne exprimam un punct de vedere care, speram, intr-o prima faza, va determina aprobarea si promulgarea unui Cod fiscal care sa-i despovareze deopotriva pe angajatori si pe angajati (la Codul actual s-a lucrat si impreuna cu reprezentanti ai mediului de afaceri), iar ulterior va constitui o tema de discutie si un punct de plecare pentru formularea unor politici sanatoase de natura sa sprijine bunul mers al economiei.

Fara indoiala ca noul Cod fiscal nu este perfect. Insa reducerea taxelor este un lucru bun in sine, de aceea se cuvine sa fie sustinuta neconditionat, indiferent de culoarea politica a Guvernului care a initiat-o. Ideea ca reducerile de taxe pot periclita stabilitatea financiara a tarii este, stricto sensu, un truism: orice relaxare fiscala poate micsora incasarile bugetare, dar acest efect nu constituie un motiv pentru respingerea ei. Soarta bugetului nu sta doar in dimensiunea poverii fiscale, ci in corelarea acesteia cu obligatiile angajate de stat. Coerenta diverselor masuri fiscal-bugetare nu poate fi dedusa din Codul fiscal, ci din strategia Guvernului in acest domeniu, din ansamblul initiativelor legislative si din legea bugetului de stat.

In absenta corelatiilor intre strategia fiscal-bugetara si programul de convergenta, precum si din cauza inconsistentei acestora, este usor de vehiculat ideea ca tocmai relaxarea fiscala este un exercitiu de demagogie. Atragem insa atentia ca reducerea birurilor nu este o masura populista, ci are un adanc fundament moral si vaste consecinte materiale pozitive pentru societate. Populiste sunt acele masuri care - imprumutand cuvintele unui ganditor clasic liberal - intretin fictiunea ca fiecare dintre noi poate trai pe spinarea celuilalt: cresterea salariului minim, a salariilor personalului bugetar, acordarea de pensii speciale si alte favoruri clientelei politice, stergerea datoriilor unor companii etc.

Observam cu ingrijorare ca apetitul Guvernului pentru masuri populiste a sporit in ultima vreme si suntem dezamagiti ca restul clasei politice mimeaza (in cel mai bun caz) un protest neconvingator impotriva acordarii de alocatii, subventii si alte cadouri, fara sa ofere solutii alternative. Ar fi insa si mai trist ca reducerea poverii fiscale sa ajunga tapul ispasitor in toata aceasta cacofonie politico-legislativa. Mai cu seama cu cat scaderea impozitelor nu este un privilegiu, ci un deziderat firesc pentru o economie care vrea sa intre pe un traseu de dezvoltare accelerata.

Romania este o tara a taxelor mari (comparativ cu a altor tari vivace economic), a taxelor multe si greu de platit, a taxelor prost cheltuite. Statul roman incaseaza la buget mai multi bani decat incaseaza media tarilor in dezvoltare, dar ritmul cresterii economice este inferior acesteia. Aceasta constatare nu poate surprinde pe nimeni: taxele mari inhiba dezvoltarea, in timp ce taxele mici cresc bunastarea tuturor, putand aduce chiar si venituri mai mari la buget. Eficienta principalelor impozite este foarte redusa ¬ statul colecteaza putin peste jumatate din impozitele percepute ¬, dovada deopotriva ca pragul de suportabilitate sociala a fost atins si ca Guvernul esueaza chiar si acolo unde ne-am astepta mai putin: la colectarea taxelor.
Taxele reprezinta o povara suplimentara atat la nivel individual, cat si la nivelul firmelor existente, si asa decapitalizate de criza economica, si descurajeaza initierea de noi afaceri.

Institutiile statului au in fond drept obiectiv imbunatatirea conditiilor de viata ale romanilor. Nivelul de trai poate spori doar datorita cresterii productivitatii, care face ca un volum tot mai mare de bunuri si servicii sa fie obtinute cu pretul aceluiasi efort depus. Pledam deci pentru concentrarea pe acele politici care incurajeaza crearea de locuri de munca, investitiile si productivitatea, iar noul Cod fiscal trebuie sa faca un pas in aceasta directie.

Suntem, categoric, adeptii echilibrului bugetar. Care sunt pilonii pe care trebuie sa se bazeze scaderea poverii fiscale? De unde poate proveni spatiul fiscal necesar implementarii unei reforme curajoase? Pe de o parte, din consolidarea fiscala, din mai buna colectare a impozitelor. Pe de alta parte, din reducerea cheltuielilor bugetare, prin reforma sistemului de pensii, restructurarea serviciilor publice si cresterea eficientei cheltuirii banului public. In masura in care nu exista un plan concret de rationalizare a cheltuielilor, de eficientizare a serviciilor publice si un control asupra investitiilor de capital, vom ajunge sa crestem datoria pana la un nivel nesustenabil, precum alte tari, ca sa acoperim deficitul. Catre acest tip de plan consideram ca trebuie sa se indrepte atentia tuturor partidelor, a intregii clase politice, pentru a evita caderea in derizoriu a ideii de relaxare fiscala, compromiterea unei masuri vitale pentru progresul sustenabil al Romaniei.

Principial vorbind, este bine-cunoscut faptul ca statul este cel mai prost administrator si, din aceasta perspectiva, cresterea continua a resurselor puse la dispozitia lui nu este eficienta economic. La fel de bine-cunoscut este si faptul ca, tot principial vorbind, cea mai rapida si sigura cale de eficientizare a unui sistem resursofag, trece prin reducerea resurselor alocate respectivului sistem. Insistam asupra faptului ca scaderea taxelor nu trebuie sa fie rezultatul unei abordari simpliste, al unei analize superficiale. De aceea apelam la intreaga clasa politica sa contribuie la realizarea unui plan solid de racordare a cheltuielilor publice la posibilitatile de finantare oferite de societatea romaneasca. Tinand cont ca o economie tanara precum a noastra nu poate cara poveri fiscale precum cele duse de economiile dezvoltate, tot asa cum nu este firesc pentru un copil sa faca exercitii de culturism, se impune diminuarea cheltuielilor publice. Solutii precum plafonarea cheltuielilor bugetare in raport cu PIB sau interzicerea deficitelor bugetare ar putea intari credibilitatea reformei fiscale, asigurand caracterul ireversibil al acesteia. In randul semnatarilor acestei scrisori se afla cu siguranta multi economisti care ar avea disponibilitatea si expertiza necesare sprijinirii unui astfel de demers, in masura in care va exista interes din partea oricarei institutii a statului.

In incheiere, apreciem ca un Cod fiscal cu valente reformiste nu va fi niciodata perfect, iar incertitudinea care planeaza asupra magnitudinii efectelor sale este inerenta unui asemenea demers. De aceea nu consideram ca aceste slabiciuni si consideratii ar trebui sa ne faca circumspecti in sprijinirea adoptarii lui. Romania are de altfel o lunga si pernicioasa traditie a pasilor marunti (de regula, unul inainte si doi inapoi), a reformelor patologic-graduale. Credem ca tocmai acum, intr-o perioada de crestere economica, este momentul oportun pentru scaderea fiscalitatii si ca aceasta reforma nu poate fi amanata in mod credibil ¬ experienta recenta de pe plan intern si international arata elocvent ca in conditii de recesiune politicienii nu au capacitatea de a intreprinde acest gen de masuri, ci din contra"

Semnatari:
Octavian Bădescu, economist, antreprenor, Sameday Courier
Bogdan Glăvan, profesor universitar, Universitatea Româno-Americană
Florin Cîțu, economist
Cristian Păun, profesor universitar, Academia de Studii Economice
Costea Munteanu, profesor universitar, Academia de Studii Economice
Tudor Smirna, economist, Institutul Ludwig von Mises România
Petru Pacuraru - Managing Director HPDI și Presedinte Fundatia Leaders
Claudiu Năsui, economist, președinte SOLIB
Decebal Popescu, antreprenor, Cartrans Romania
Ovidiu Neacșu, economist, vicepreședinte SOLIB
Florin Vişa, Executive Director, Filipescu Visa Financial Advisors
Gabriel Mursa, conferențiar universitar, Universitatea Alexandru Ioan Cuza
Mihaela Ifrim, lector universitar, Universitatea Alexandru Ioan Cuza
Radu Mușetescu, conferențiar universitar, Academia de Studii Economice
Adrian Volintiru, manager Adriana Alionte, antreprenor
Vlad Topan, conferențiar universitar, Academia de Studii Economice
Dan Mașca, Reea Târgu Mureș
Mariana Sorlescu, profesor universitar, Universitatea Româno-Americană
Dragoș Manac, antreprenor
Gabriel Staicu, conferențiar universitar, Academia de Studii Economice
Victoria Burton, antreprenor, New Victoria
Victor Dragomirescu, C.E.O., Romanian Software
Radu Cujba, antreprenor
Marius Cristian Pană, conferențiar universitar, Academia de Studii Economice
Ruxandra Ogrendil, Managing Partner, Path-Finder Management & Consulting SRL
Vlad Mureșan, lector universitar, Universitatea Babes-Bolyai
Ion Radu Zilișteanu, analist economic
Valentin Mircea, doctor în drept și avocat
Mihail Neamțu, lector universitar și antreprenor
Mircea Maniu, conferențiar universitar, Universitatea Babeș-Bolyai
Adrian Mitroi, analist economic
Valentin M. Ionescu, consultant
George Mioc, CEO PSI Industries, Inc., Dallas, SUA, antreprenor
Radu Simandan, asistent universitar doctor, Universitatea Politehnică București
Radu Nechita, conferențiar universitar, Universitatea Babes-Bolyai
Octavian-Dragomir Jora, conferențiar universitar, Academia de Studii Economice, jurnalist
Emanuel Mihail Socaciu, lector universitar, Universitatea din București
Marius Lăzărescu, antreprenor
Viorel Pascale, antreprenor
Iulian Tănase, economist și antreprenor
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10422 vizualizari

 • +7 (19 voturi)    
  reducere de taxe?! (Marţi, 21 iulie 2015, 11:00)

  Adrian Dragomir [anonim]

  Unde ati vazut voi reduceri de taxe, tradatori de tara ce sunteti?!
  Toate IMM-urile care sunt in principal cu capital romanesc sunt ingropate in mariri de taxe si impozite de pina la 13 ori!
  Unde ati invatat matematica, mari specialisti in economie ce sunteti?
  • +10 (18 voturi)    
   .... (Marţi, 21 iulie 2015, 11:58)

   Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Dragomir

   Nu e cazul sa te superi pe ei...Uita-te la cine semneaza, majoritatea sunt bugetari sau au de-a face cu bugetul. Au vazut economie numai la muzeu.

   Da, Ponta ingroapa IMM-urile din Romania ca sa le mai dea 100 g de parizer asistatilor sociali. Asta e adevarul.
  • 0 (8 voturi)    
   Scaderea de taxe e rea?! (Marţi, 21 iulie 2015, 12:10)

   Horse or cart [anonim] i-a raspuns lui Adrian Dragomir

   Maririle de taxe (de 13 ori) sunt pentru persoane fizice. Din pacate, la aceste mariri nu gasim referiri sau obiectii in motivatia consilierilor d-lui presedinte. Grija lor o reprezinta scaderile de taxe.

   Se pune caruta inaintea boilor. O SCADERE DE TAXE NU POATE SA FIE DECAT BENEFICA! Pur si simplu unii oameni raman cu mai multi bani. La aceasta nu poate fi gasit un aspect negativ.

   Echilibrul bugetar este afectat de cheltuieli. Problema este la maririle de cheltuieli, nu la scaderile de taxe. Trebuiau respinse maririle de salarii la stat si alte cheltuieli nesustenabile si/sau inutile, urmând ca toti cetatenii sa beneficieze de reducerea de TVA. Si poate ar fi fost cazul sa nu mai creasca taxele locale, in locul unor mariri de salarii la stat.
   • +5 (5 voturi)    
    nu e reducere de taxe (Marţi, 21 iulie 2015, 13:14)

    andrei [anonim] i-a raspuns lui Horse or cart

    Reducerea de taxe e doar aparenta, cum spun si comentariile de mai sus. Noul Cod Fiscal ii ingroapa complet pe cei cu initiativa: IMM-uri, PFA etc. Si asta din cauza ca o multitudine de taxe SE MARESC, exact acolo unde e important, unde produc cei activi.

    Scaderea TVA-ului or sa o simta doar retailerii. Cresterile de taxe sunt dezastruoase pentru micii intreprinzatori si firmele medii.

    Nu mai inghititi toate aberatiile produse de Ponta si de "specialistii" sai de prin presa!
   • +2 (4 voturi)    
    Problema e alta (Marţi, 21 iulie 2015, 13:17)

    sile [anonim] i-a raspuns lui Horse or cart

    Efectele unei scaderi de taxe nu se explica pe Hotnews sau mai stiu eu ce forumuri. Ele trebuie analizate temeinic de decidenti si efectele trebuie prezentate laolalta cu propunerea scaderii de taxe.

    Spui ca o scadere de taxe nu poate fi decat benefica. Nimic mai fals, altfel toate tarile ar avea taxe spre zero iar cele mai progresiste pe negativ. Daca scaderea e prea mare, creezi o gaura (posibil temporara, dar cu siguranta imediata) in buget. Sau exista posibilitatea ca oamenii vazandu-se cu mai multi bani in buzunar sa se apuce sa ramburseze anticipat credite la banci sau sa-si programeze concedii prin alte tari. In ambele situatii bugetul ramane cu o gaura suplimentara.
   • 0 (4 voturi)    
    :) (Marţi, 21 iulie 2015, 13:27)

    owl [anonim] i-a raspuns lui Horse or cart

    " O SCADERE DE TAXE NU POATE SA FIE DECAT BENEFICA! "

    afirmatia asta e falsa.

    sa presupunem ca ai industrie autohtona de masini si ai taxa de inmatriculare masini vechi. Daca tai taxa, poti sa pui cruce la industria autohtona. O sa ai cativa fericiti - care zburda pe drumuri cu masini vechi, la pret redus - si cu mare risc de accidente - dar sper ca nu la astia te referi cand spui ca e benefic...

    Cam in aceeasi ordine de idei, nu prea inteleg de ce scade TVA-ul de la 24 la 19 , in acest moment. Face mult sens sa ai alimente cu tva de 9% - si chiar mai mic daca e posibil - dar nu vad rostul unui tva de 19% la restul...
    • -1 (5 voturi)    
     usor cu pianu` (Marţi, 21 iulie 2015, 14:04)

     capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui owl

     pe scari;
     afirmatiile tale n`au nici o legatura cu legalitatea;
     inteleg ca o fi moral sa`ti incurajezi industria autohtona inventand taxa de poluare/prima inmatriculae/timbru de mediu dar nu este legal.

     aceste taxe incasate de stat pe langa ca nu sunt legale depasesc de departe eventualele beneficii - taxe si impozite platite de producatoru` auto si furnizorii sai din tara.

     iubesc tradarea dar urasc pe tradator.
  • -4 (4 voturi)    
   nu este adevarat, pentru IMM si nu numai (Marţi, 21 iulie 2015, 13:17)

   gabiachim [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Dragomir

   este benefica reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5 %!
   • +2 (4 voturi)    
    ... (Marţi, 21 iulie 2015, 15:07)

    Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui gabiachim

    ...mai adauga si CAS care nu se platea si o sa intelegi ca platesti aproape la fel.
  • 0 (2 voturi)    
   astia au fost in comisia care a analizat plagiatul (Marţi, 21 iulie 2015, 18:14)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Dragomir

   lui Ponta. sau mai bine zis ca au constat ca hotul nu a copiat 110 pagini.
 • +5 (7 voturi)    
  cod fiscal (Marţi, 21 iulie 2015, 11:30)

  MihailNica1 [anonim]

  va considerati coautori ai CF ? Si daca peste 4 luni criticati Codul ?
 • -2 (6 voturi)    
  41 (Marţi, 21 iulie 2015, 11:57)

  cristi [anonim]

  "nu e buni ca nare studi cu tevea"

  6, urmeaza ploaia de comentarii politice, pardon, polemice obisnuite, postacii sunt pregatiti
 • +6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 iulie 2015, 11:57)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   RASPUNS (Joi, 23 iulie 2015, 0:11)

   CrinteaStefan [anonim] i-a raspuns lui

   GOGULE, Roamnia e o tara normala?
 • +4 (8 voturi)    
  Există cod fiscal. (Marţi, 21 iulie 2015, 12:05)

  vali47 [utilizator]

  Marii specialiști care se roagă să fire promulgat noul cod fiscal am impresia că sunt făcuți adhoc și contra cost.Ce diferență este între actualul și noul cod fiscal.Nu i-am văzut prin media,pe acești specialiști,să explice și să-și asume răspunderea.Unele nume sunt arhicunoscute ca făcând propagandă pentru milogi susținând lenea și comunismul stalinist.
  • +1 (3 voturi)    
   comparatie cu Caritas! (Marţi, 21 iulie 2015, 13:53)

   george [anonim] i-a raspuns lui vali47

   Mi-a aduc aminte ca pe vremea Caritasului tot un profesor universitar a scris o brosura in care elogia actiunea Caritas, incerca sa ii dea o argumentatie stiintifica , adica manipula oamenii sa depuna banii in acel joc piramidal.
   Nu mai tin minte cum se numeste profesorul respectiv, dar el si-a luat banii bineinteles si marea majoritate a celor care au depus banii la Caritas i-au pierdut.
   Mai stie cineva de acel profesor?
   L-a intrebat cineva dupa ce a pierdut banii de ce a scris acea brosura?
   A raspuns el, cel putin moral pentru raul facut atator oameni?
   Bineinteles ca nu!
   Asa si cu acesti specialisti, daca situatia se va inrautati in urma aplicarii prevederilor din noul Cod Fiscal vor putea fi trasi intr-un fel la raspundere?
   Bineinteles ca nu!
   Imi amintesc de Mircea Cosea cum sustinea atunci cand s-au redus salariile la bugetari ca trebuie urmat modelul Greciei. Ma mira faptul ca acum cand sustine altcevaa, nimeni nu-i aduce aminte de ce spunea in 2009.
 • +8 (10 voturi)    
  Scrisoare deschisă... degeaba (Marţi, 21 iulie 2015, 12:10)

  Radu I [utilizator]

  „In masura in care nu exista un plan concret de rationalizare a cheltuielilor, de eficientizare a serviciilor publice si un control asupra investitiilor de capital, vom ajunge sa crestem datoria pana la un nivel nesustenabil, precum alte tari, ca sa acoperim deficitul.”
  Altfel spus, sunteți de acord cu președintele Iohannis care recomandă (în cererea sa de reexaminare a Codului Fiscal) o analiză coerentă și competentă, prudență maximă, carevasăzică...
 • +8 (10 voturi)    
  il ajuta si nu prea (Marţi, 21 iulie 2015, 12:38)

  Gobelin [utilizator]

  "Suntem, categoric, adeptii echilibrului bugetar. Care sunt pilonii pe care trebuie sa se bazeze scaderea poverii fiscale? De unde poate proveni spatiul fiscal necesar implementarii unei reforme curajoase? Pe de o parte, din consolidarea fiscala, din mai buna colectare a impozitelor. Pe de alta parte, din reducerea cheltuielilor bugetare, prin reforma sistemului de pensii, restructurarea serviciilor publice si cresterea eficientei cheltuirii banului public. In masura in care nu exista un plan concret de rationalizare a cheltuielilor, de eficientizare a serviciilor publice si un control asupra investitiilor de capital, vom ajunge sa crestem datoria pana la un nivel nesustenabil, precum alte tari, ca sa acoperim deficitul. Catre acest tip de plan consideram ca trebuie sa se indrepte atentia tuturor partidelor, a intregii clase politice, pentru a evita caderea in derizoriu a ideii de relaxare fiscala, compromiterea unei masuri vitale pentru progresul sustenabil al Romaniei."

  exact asta spunea si Iohannis: noul cod fiscal IMPREUNA cu noua lege a salarizarii induc dezechilibre bugetare majore.

  si ce i-a unit pe antreprenorii si analistii astia?
  parca vad ca-s membri sau sustinatori PSD mascati, in marea lor majoritate, gen Socol. uite ca nici n-am verificat daca nu cumva e si asta pe lista.
  • +3 (3 voturi)    
   Referitor la Socol (Marţi, 21 iulie 2015, 13:20)

   sile [anonim] i-a raspuns lui Gobelin

   Nu e pe lista. Din cate stiu e consilier pe langa Ponta, ar fi batut prea tare la ochi.
  • +1 (3 voturi)    
   scrisoarea e metoda veche (Marţi, 21 iulie 2015, 13:33)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Gobelin

   Chestia asta cu "specialistii" care se aduna si scriu un ravas de sustinere pe teme politice e o metoda veche, inventata in timpul comunismului. Si atunci, cand trebuia promovata o idee de partid, se crea un grup de specialisti sustinatori, majoritatea membri cu privilegii ai Partidului, care generau o scrisoare din aceasta, plina de platitudini si pupincurism.

   Metoda era folosita si cand Partidul trebuia sa infiereze atitudini "reactionare" (adica impotriva societatii socialiste multilateral dezvoltate). Grupul se strangea si atunci si ii mazilea verbal pe "dusmani".

   In mediul universitar (de unde se pare ca vin multi semnatari de astfel de comunicate) metoda era mijlocul prin care erau "aranjati" oamenii care nu urmau intrutotul directia oficiala si care altfel ar fi promovat in ierarhia didactica datorita meritelor. Un comunicat din asta iti aranja cariera pe viitorii 5 ani (adica te tinea cu ciocul mic).

   Grupuri de "intelectuali" care sustin in felul asta politici sau persoane sunt si in prezent create ad-hoc la nevoie, in special de PSD.
   • +1 (1 vot)    
    exemplu de apel al intelectualilor PSD :) (Marţi, 21 iulie 2015, 14:33)

    andrei [anonim] i-a raspuns lui andrei

    Cititi aici un astfel de exemplu al intelectualilor, de pe vremea alegerilor din 2004 cand il infierau pe Basescu in stilul lor caracteristic cu limbaj de lem si cherestea:

    http://www.amosnews.ro/arhiva/apelul-intelectualilor-romani-pentru-demnitatea-functiei-prezidentiale-08-12-2004
   • +2 (2 voturi)    
    QED (Marţi, 21 iulie 2015, 16:04)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui andrei

    asa baietii, poate daca v-ati mai dispersa putin ati deveni convingatori pentru cativa ;)\
 • +1 (3 voturi)    
  Profesori de plagiate (Marţi, 21 iulie 2015, 13:05)

  Jan [anonim]

  Toti politicienii cand iau decizii spun ca vor raspunde politic. In cazul Codului Fiscal, care poate duce tara in situatia Greciei, acest lucru nu este suficient. Ar trebui ca cei ce au luat deciziile la CF, sa-si puna garantie averile (case, conturi, terenuri, actiuni, bijuterii, masini, iahturi), iar in situatia in care, peste un timp, se constata ca acestea au produs pagube tarii sa le fie confiscate toate bunurile. Profesorii , antrepenorii si analistii care vor sa sustina Codul Fiscal, sa-si gajeze si ei averile, daca sunt convinsi de ceea ce spun, ca altfel este taiere de vorbe la TV sau ziare.
 • +1 (3 voturi)    
  Interesanta lista (Marţi, 21 iulie 2015, 13:08)

  Bogdan_100 [utilizator]

  A celor ce se declara "economisti" si care nu fac distinctie intre categoriile de taxe si impactul lor in economie si buget. TVA (taxa pe consum) are impact zero in economie, creste - daca scad preturile ceea ce nu e automat - consumul, majoritar din importuri si astfel creste deficitul balantei de plati, creste deficitul bugetar prin diminuare colectare deci scad investitiile interne ceea ce afecteaza economia. de scaderea tva vor beneficia firmele din exterior si vor suferi cele din interior. Halal economisti.
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Marţi, 21 iulie 2015, 16:14)

   vitansandu [anonim] i-a raspuns lui Bogdan_100

   Scriu raspunzabdu-i li Bogdan dar si pt altii:
   1. Impactul zero al tva este dupa capul tau bogdanele. Pai daca eu, consumator, platesc mai putin pe un produs (diferenta de tva), nu cumva cumpar mai mult si creste masa impozabila? Si deci se aduna mai multe venituri?
   2. Intr-adevar cei 41 nu stiu cat johanis. Daca ar sti cel putin cat el, ar avea si ei cate 6-7 case cumparate din meditatii. Dar nu prea cred ca au. johanis are.
   3. Da, este si politica din greu aici. Dar este si multa minte putina.
   4. Exista intr-adevar si mizerii in noul cod fiscal. Una dintre ele impozitul minim a lui boc, redescoperit de ponta.
   • +1 (3 voturi)    
    Minte putina postare lunga (Marţi, 21 iulie 2015, 17:26)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui vitansandu

    Impactul scaderii TVA este doar la cumparatorul final persoana fizica ce nu deduce TVA. Asta inseamna ca va cumpara mai mult, si cum s-a dovedit statistic, cu predilectie din IMPORT. Orice economis ar fi vazut ca scaderea TVA duce la reducerea taxelor colectate deci mai putini bani la buget deci mai putine investitii. Creste import + scadere investitii inseamna ca economia Romaneasca va suferi. Cei din lista sunt "economisti politici" cam cum era la Stefan Gheorghiu, interpretand economia in lumina politicii/ideologiei. La case pot paria ca stau mai bine decat Johannis fiind pe la smenuri private si livrand doctorate tip ponta.
   • +1 (1 vot)    
    toti expertii.. (Miercuri, 22 iulie 2015, 8:38)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui vitansandu

    tu, consumator, ai acelasi venit disponibil... sa zicem 1000 de lei. daca de el cumperi produse cu TVA 24 sau 19, statul va incasa 240 sau 190. deci se aduna mai putine venituri din TVA scazut..
    daca nu scad cheltuielile, obligatoriu se completeaza cu alte taxe care pe viitor iti vor micsora venitul disponibil asa ca vei ajunge sa cumperi tot cat cumparai inainte.

    daca intr-adevar evolutia incasarilor bugetare permite scaderi de taxe (adica avem excedent si nu mai avem in ce sa-l investim), atunci aceasta scadere s-ar putea face treptat, macar sa putem controla efectele nedorite.
 • +2 (4 voturi)    
  astia bat campii (Marţi, 21 iulie 2015, 13:17)

  dino [anonim]

  41 de habarnisti care nici cu logica nu au treaba
  Hai sa facem TVA 0,impozit 0 si o sa vedeti cum se imbogatesc toti in Romania din CRESTEREA VENITURILOR nu?
 • +3 (5 voturi)    
  Pe bune? (Marţi, 21 iulie 2015, 13:31)

  ionut [anonim]

  Specialistilor, puneti mana pe carte ca nu va ajunge cea care o aveti. Inainte de asta cititi o opinie bazata pe cifre si realitati, nu pe povesti doctrinare si de cartier academic: http://cursdeguvernare.ro/gabriel-biris-noul-cod-fiscal-si-directia-romaniei.html
 • +3 (3 voturi)    
  Codul Fiscal (Marţi, 21 iulie 2015, 13:36)

  athos64 [utilizator]

  Ceea ce spun acesti oameni - dar pare ca mesajul lor nu este perceput corect - este ca nu Codul Fiscal este problema, ci nesabuinta in a creste cheltuieli guvernamentale destinate strict salariilor, pensiilor si altor indemnizatii, si ca ideea de a nu accepta scaderile de taxe, (prin nepromulgare), nu poate compensa o politica bugetara iresponsabila in privinta cheltuielilor, dar poate afecta negativ in continuare un mediu de afaceri aflat sub o povara fiscala dificil de suportat.
 • +3 (3 voturi)    
  cu ce dezvoltare (Marţi, 21 iulie 2015, 15:29)

  timp tamp [utilizator]

  Cu ce se va realiza creșterea economică și dezvoltarea dacă toți banii, mai puțini acum se duc pe pensii speciale nesimțite și salarii enorme la bugetari. Cei care produc efectiv nu au nicio treabă cu tva-ul care e un impozit luat în mare parte din buzunarele românilor și merge la stat sau comercianți. S-a văzut că la reducerea tva la alimente prețurile au scăzut doar cu 6% în loc de 12% cât era calculat, în condițiile în care prețurile produselor agricole au scăzut datorită anotimpului.
 • +1 (3 voturi)    
  DEZASTRU (Marţi, 21 iulie 2015, 15:43)

  cristi [anonim]

  Atatea minti luminate sa nu vada ca tot ce se intampla e o catastrofa politica si economica.
  Bine ca Isarescu ia atrasa atentia presedintelui de ce nebuloasa de modificare legsilativa era sa semneze.
  TVA din 01.01.2017 ar fi cel mai corect, dupa instaurarea noului guvern si parlament ce va avea legitimitatea romanilor. Atunci fiecare partid isi va prezenta programul si e normal sa schimbe cel care a fost votat.
  In momentul de fata Guvernul Ponta este un Guvern fara sustinerea cetatenilor romani - astfel de decizii majore consider ca sunt injuste fata de toti cetatenii Romaniei.... Atata timp cat nu se face restructurari ------ numarul angajatilor bugetari este colosal - 400.000 de bugetari in plus fata de 2007 ... De ce? Faceti restructurari, scoateti economia subterana la suprafata, cresteti investitiile sa avem o cresterea reala economica nu din pix....... si atunci puteti veni cu scaderi de TVA. pana atunci inseamna populism si cumparare de voturi. Peste 3 ani un alt prim ministru va veni sa zica scadem cu 25% salariile bugetarilor si taiem pensiile ca nu am avut incasari la buget. Persoanel de mai sus nu pot fi numiti specialisti, reprezinta interesele mafiotilor din PSD.
 • 0 (2 voturi)    
  discutii (Marţi, 21 iulie 2015, 16:45)

  aurel [anonim]

  Nu stiu ce fel de econmie faceti domnilor profesori dar dupa ministrii dinguvern cred ca se gindesc la buzunarele bugetarilor.Poate mai faceti socoteli,nu ginditi la 70 la suta
 • 0 (0 voturi)    
  unii dintre ei sunt mereu pe sticla (Marţi, 21 iulie 2015, 20:04)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  si criticau acest nou cod fiscal, acum le vad numele pe lista. m-ai pot fi ei credibili ?
 • 0 (0 voturi)    
  Doar la acestea se rezuma economia Romaniei ?? (Marţi, 21 iulie 2015, 21:01)

  adnana [anonim]

  Domnilor Profesori , Doar la aceste taxe ne rezumam ? Ce facem cu somajul, cu excedentul bugetar nechetuit pe investitiile nedemarate, ce facem cu atragerea de investitii straine, ce facem cu implementarea de proiecte si atragerea fondurilor europene ? Daca nu ati vazut ceea ce se vede si din avion ca pana acum doar s-a mimat guvernarea -vezi Petrescu,Valcov, Teodorovici ::))ministrii de finante meseriasi , imi e rusine ca unii mi-ati fost profesori !Ce facem umflam bugetarii( am uitat ca si VOI asta sunteti ,acum pricep::)), dam pomeni electorale, reducem ce putem , si cand e sa fie vistieria goala iar ne uitam ca curca in lemne pe cine pedepsim/taxam .Nu vedeti in ce hal e guvernarea ???Va rog d-lor mentionati cateva masuri care vor dinamiza economia si vor crea locuri de munca, venituri la buget.Sa va fie de bine , BRAVOS !
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Joi, 23 iulie 2015, 0:09)

  CrinteaStefan [anonim]

  Am inteles ca Herr President a promulgat legea aprobarii Codului de Procedura Fiscala? Da ori Ba?
  La care Cod Fiscal de refera acest Cod de Procedura Fiscala? Atunci Curat Mrdar coane Fanica dar e ceva putred in ROMANIA nu in DANEMARCA.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by