Familia Ionescu o duce bine. Domnul si doamna Ionescu castiga impreuna circa 150.000 de lei anual. Au o masina beton, cu care in vacante colinda Europa. Din pacate copilul lor a fost descoperit cu o boala grava, care il tine deoparte de ceilalti copii de varsta lui. De parca asta n-ar fi fost de-ajuns, parintii domnului Ionescu au decis taman acum la batranete sa divorteze. Popestii, in schimb, fac amandoi mai putin de 50.000 de lei anual, din care mai pun deoparte banii pentru rata la creditul din care si-au luat casa. O data pe an isi iau cate o saptamana de concediu, ca nu-si permit mai mult, saptamana pe care si-o petrec in tara. Copilul lor e de cativa ani premiantul clasei, ceea ce ii face teribil de mandri. Daca ii intrebati pe membrii fiecarei familii daca sunt fericiti, probabil ca raspunsurile vor fi diferite, desi starea financiara i-ar avantaja de departe pe Ionesti. Banii nu au intotdeauna treaba cu fericirea la nivel individual. Un raport recent arata ca nici la nivel de tari lucrurile nu stau foarte diferit.

Topul contine 158 de tari, dar am selectat doar pana la pozitia in care apare Romania. Ca idee (raportul complet il aveti in atasament), pe ultimul loc se afla Togo, precedata de Burundi si de Siria. Nici nu-i de mirare. Fata de raportul anterior, unde tara noastra ocupa locul 90, in acest an raportul confirma urcarea a 4 locuri in clasament.

Voiam doar sa subliniez ca acest clasament nu coincide deloc cu cel al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor.

.

Mai jos aveti topul statelor dupa GDP/capita.

Una peste alta, s-a incercat de multa vreme realizarea unui indicator care sa depaseasca in eficacitate PIB-ul, atunci cand discutam despre bunastare. A fost un raport al economistului de stanga Joseph Stiglitz (aici un foarte succint rezumat), care, chiar daca nu s-a concretizat in practica, a deschis discutiile legate de legatura dintre nivelul veniturilor si gradul de fericire.

Aici puteti citi un studiu pe aceeasi tema, publicat in Revista Calitatea Vietii, iar in atasament, Raportul World Happiness 2015.