Salariul mediu net a fost in luna iulie de 1849 lei, mai mare cu 31 lei decat cel din iunie, potrivit datelor transmise luni de Institutul National de Statistica. Postasii sunt singura categorie de salariati care au luat mai putini bani in iulie (cu 18 lei) fata de salariul din ianuarie. Cele mai mari salarii s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4907 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1088 lei). In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: administratie publica (2,2%), sanatate si asistenta sociala (1,3%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale de la 1 iulie 2015 . In invatamant s-a inregistrat o scadere a castigului salarial mediu net (-3,4%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

In luna iulie 2015, in majoritatea activitatilor, salariul mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata , acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta si pentru performante deosebite), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

 •  cu 14,2% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 14,1% in alte activitati extractive;
 • intre 6,0% si 8,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport;
 • intre 4,5% si 5,5% in extractia carbunelui superior si inferior, hoteluri si restaurante, agricultura, vanatoare si servicii anexe, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea articolelor de imbracaminte, constructii.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iunie de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

 • cu 10,9% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
 • intre 9,5% si 10,0% in activitati de editare, fabricarea bauturilor;
 •  intre 2,0% si 4,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, cercetare-dezvoltare, activitati de servicii anexe extractiei, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

7 observatii despre salariile din Romania

 • Salariul mediu net este diferentiat pe forme de proprietate. Astfel, nivelul cel mai ridicat s-a inregistrat in societatile cu capital public, fiind superior mediei pe economie .
 • Femeile au realizat castiguri salariale mai mici decat barbatii, indiferent de forma de proprietate. Cea mai semnificativa diferenta se inregistreaza in firmele cu capital public, unde barbatii au castigat lunar cu peste 300 lei mai mult decat femeile.
 • Pe forme juridice se observa ca salariatii din cadrul regiilor autonome castiga cu aproape 50%  mai mult decat media pe tara. Femeile au realizat castiguri salariale mai mici decat barbatii, cu exceptia celor din cadrul regiilor autonome (cu 40 lei mai mult fata de barbati).
 • Salariile inregistreaza discrepante semnificative si pe clase de marime alefirmelor, in firmele mari realizandu-se castiguri de 2,0 ori mai mari decat in cele mici.
 • Atat la Stat cat si la privat, intre salariul mediu si marimea companiei  exista o relatie evidenta, aceasta crescand o data cu clasa de marime. Relatia este adevarata pentru total salariati si pe sexe.
 • Cele mai mici castiguri salariale sunt realizate de femeile din unitatile apartinand sectorului privat din clasa de marime mica, cu mai putin de 50 de salariati, iar cele mai mari de barbatii din intreprinderile aflate in clasa de marime mare, cu 250 salariati si peste .
 • Cele mai mari salarii sunt in Bucuresti, iar cel mai mici in Suceava