Spurny, BCR: Lipseste reprezentarea politica, civica, cineva care sa vorbeasca deschis despre faptul ca fara bancheri si industria bancara, tara ar fi probabil intr-o situatie mult mai dificila decat este azi

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 10 septembrie 2015, 16:08 Economie | Finanţe & Bănci


Tomas Spurny
Foto: Hotnews
"O lege pe care o consider problematica este legea 193/2013. Aceasta lege prevede ca oricine are imprumut contractat inainte de anul 2013, se poate duce la banca si poate argumenta ca, indiferent cand a fost contractat imprumutul respectiv, sunt sanse ca el sa fie ilegal. De cand sunt in Romania, pot spune ca aproape am devenit un avocat avizat, pentru ca, avand in vedere esenta directivei EU, pot afirma ca aceasta lege este nedreapta, gresita si din multe puncte de vedere necorespunzatoare. Aceasta este opinia mea personala", a spus zilele trecute Tomas Spurny, seful BCR care va parasi institutia, locul lui urmand sa fie luat de Sergiu Manea, in prezent Vicepresedinte pentru Corporate Banking si Piete de Capital.

Cele mai importante declaratii ale lui Spurny:

 • Misiunea bancilor este de a cumpara risc si a vinde incredere; fara intermediere bancara nu poti avea crestere economica, nu poti construi prosperitate, justitie sociala, societate civila.
 • Lipseste reprezentarea politica, civica, cineva care sa vorbeasca deschis despre faptul ca fara bancheri si industria bancara, tara ar fi probabil intr-o situatie mult mai dificila decat este azi.
 • Intreaga industrie se bazeaza pe incredere si convingere. Nu cred ca am facut greseli legale, dar am facut greseli morale. Persoanele care nu sunt multumite de banca cred ca azi au parte de un tratament complet diferit fata de ce primeau in trecut.
 • Ne-am lovit in ultimii trei ani de dificultati economice fara precedent, ca urmare a faptului ca parte din populatie a ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati creditele; m lansat o campanie ampla care se numeste "Scade Rata", astfel incat oamenii sa-si poata reduce ratele cu 15 pana la 40 la suta.
 • Exista o nevoie de a reaseza relatiile dintre clienti si banca. Daca vii la o banca si nu esti nici matematician, nici expert financiar, te vei confrunta cu o multime de termeni care nu-ti vor spune nimic; trebuie sa subliniem clar riscurile pe care le oamenii le pot intampina atunci cand fac afaceri cu noi.
 • Responsabilitatea sociala a bancii sa cumpere risc si sa vanda incredere nu se poate manifesta in lipsa unei simetrii a intereselor partilor interesate; legea 193/2013 prevede ca oricine a contractat un imprumut inainte de anul 2013, se poate duce la banca si poate argumenta ca sunt sanse ca el sa fie ilegal

Misiunea noastra in aceasta tara este de a cumpara risc - pentru ca noi in fapt oferim bani ca imprumut, asadar cumparam risc si vindem incredere. Increderea este cel mai important bun, este cel mai important aspect in industria bancara, este motorul care pune in miscare industria pe care o reprezint. Sa ceri, insa, unui bancher sa vorbeasca despre responsabilitate sociala este cam mult, mai ales daca citesti ziare si ai urmarit evenimentele din 2008 pana acum. Daca deschizi ziarele financiare, industria bancara este portretizata ca ceva demonic. Suntem creionati ca fiind oameni care profita pentru a crea nefericire, pentru a crea unor conditii sociale dificile.

Nu sunt de acord cu aceasta perspectiva deoarece cred ca fie ca iti plac sau nu bancile , fie ca iti plac sau nu costumele cu dungi, fie ca iti place intreaga industrie bancara si ceea ce reprezinta aceasta, noi indeplinim un rol important. Bancile creaza intermediere in economie, si fara intermediere nu poti avea crestere economica, nu poti construi prosperitatea, justitia sociala, nu poti avea o societate civila sau nimic din toate acestea. Lipseste insa reprezentarea politica, civica, cineva care sa vorbeasca deschis despre faptul ca fara bancheri si industria bancara, tara ar fi probabil intr-o situatie mult mai dificila decat este azi.

Sa va dau un exemplu: Grupul Erste a investit in Romania in 2006 si a platit pentru banca pe care o reprezint 4.63 miliarde de euro. A fost cea mai scumpa privatizare bancara de pe continent din ultimii 20 de ani, ceea ce arata ca Erste este detinuta de o fundatie care promoveaza si vede potentialul Europei Centrale, de Est si de Sud; in consecinta Grupul Erste a investit in aceasta tara 600 de milioane de euro - in  active tangibile ale bancii in ultimii 10 ani. Vorbind despre responsabilitatea sociala de a cumpara risc si a vinde incredere, dupa privatizare, banca si-a crescut bilantul, portofoliul propriu, sume extinse catre economie si persoane fizice de la 27 de miliarde de RON la mai mult de 50 miliarde RON.

Asadar rezultatul net al activitatii Erste din aceasta tara in ultimii 10 ani este reprezentat de profitul cumulativ dintre 2006 si 2014 pentru Grupul Erste si Fundatia ERSTE a fost de 218 de milioane euro cumulativ pe o investitie de 4.6 miliarde. Pentru persoanele carora le plac calculele matematice, acest raport reprezinta  o rentabilitate pentru investitor de 1% pe an. Asadar daca pui toti acesti bani intr-un cont de economii intr-o banca de economii din Austria, rezultatul ar fi fost mai bun.

Cu toate acestea, Erste si-a luat deja un angajament enorm in aceasta tara, si l-a pastrat si continua sa si-l pastreze. Din fericire, in momentul de fata suntem martorii unei situatii mai pozitive pentru performanta  bancii, avand in vedere ca iesim dintr-o perioada foarte dificila.

Acum, daca e sa ne intoarcem la responsabilitatea sociala, cred ca exista trei puncte importante.
 • Primul este increderea. Intreaga industrie si banca pe care o reprezint se bazeaza pe incredere si convingere. Increderea este cel mai important ingredient pentru a putea, din nou, crea oportunitati atat pentru cei privilegiati, cat si pentru cei care au nevoie de asistenta.
 • Cel de al doilea pe care as dori sa-l mentionez azi este nevoia de a reaseza relatiile dintre clienti si banca. Traim intr-o lume ce evolueaza rapid la nivel global unde paradigmele relatiilor dintre client si banca s-au schimbat dramatic in ultimii 15 ani, ca urmare a multor motive pe care nu am timp sa le dezvolt in acest moment.
 • Si al treilea lucru pe care as vrea sa-l dezvolt este simetria partilor interesate, simetria investitorilor, a statului si societatii per ansamblu, daca e sa credem teza cum ca responsabilitatea sociala a bancii este sa cumpere risc si sa vanda incredere, pentru a crea prosperitate.
Sa vorbim despre incredere. Ca industrie bancara, si ca o banca individuala, am trecut printr-o expansiune  de neimaginat. Adica, daca ne uitam la Romania 2004-2003 nu cred ca multi ar fi putut cumpara o casa prin ipoteca. Azi, situatia este complet diferita, iar bancile, si noi ca banca suntem capabili sa sustinem oameni care au aspiratia de a detine o proprietate. Din nefericire, in Romania au loc schimbari destul de dese ale cadrului legal, si din pacate am facut si niste greseli in trecut.
Nu cred ca am facut greseli legale, dar am facut greseli morale. Si azi oamenii ne spun ca nu ne-am schimbat prea mult, iar acest argument face parte din prapastia increderii. Oamenilor nu le plac bancile pentru ca le considera scumpe, iresponsabile, indiferente la toate aceste lucruri. Ca banca, am acceptat provocarea, si cred ca echipa de top management a BCR s-a schimbat complet filosofia in acest context al responsabilitatii sociale. In ultimii trei ani am lucrat pe mai multe planuri. In primul rand am stabilit o structura in cadrul bancii numita "Customer Experience", iar persoanele care nu sunt multumite de banca cred ca azi au parte de un tratament complet diferit fata de ce primeau in trecut. Acest lucru, ati putea spune ca nu este important.
Al doilea aspect foarte relevant este faptul ca ne-am lovit in ultimii trei ani de dificultati economice fara precedent, ca urmare a faptului ca parte din populatie a ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati creditele. Veti vedea pe strada afise cu lansarea unei campanii ample care se numeste "Scade Rata", am reusit sa facem in asa fel incat oamenii sa-si poata reduce ratele cu 15 pana la 40 la suta. Ati putea spune ca nu e altceva decat un truc de marketing, dar eu nu cred ca este doar atat, pentru ca investim 200 de milioane de euro pe parcursul mai multor ani pentru a ne asigura ca populatia Romaniei  vede  niste rezultate tangibile si actiuni clare, pentru ca nu vrem sa fim o sursa de nefericire si dificultati financiare. Vrem ca oamenii sa-si poata trai propriile vieti si sa profite de oportunitatile care suntem siguri ca vor veni.

An al doilea rind, este foarte important sa ne imbunatatim relatiile. Si nu vreau sa insist prea mult, dar daca vii la o banca si nu esti nici matematician, nici expert financiar, te vei confrunta cu o multime de termeni care nu-ti vor spune nimic. Noi, ca banca, am implementat acum un program pe care eu il numesc ghid de creditare responsabil. Daca vii la una dintre filialele noastre, vei primi ceva care seamana cu o eticheta de avertizare lipita pe tot felul de produse, iar aceasta eticheta de avertizare este de fapt o carte, care include peste 30 de intrebari pe care ar trebui sa le adresezi bancii inainte de a contracta un imprumut.

Un  imprumut te poate ajuta foarte mult daca vrei sa-ti cumperi o casa sau daca intampini o problema de lichiditate, pe care trebuie s-o rezolvi cumva ori daca vrei sa achizitionezi altceva. Dar imprumuturile se pot dovedi foarte periculoase, pentru ca in momentul in care te indatorezi si nu iti poti plati ratele, vor veni si consecintele, nu numai in Romania, dar oriunde in lume. Astfel, oricine va veni la noi va beneficia de toate aceste informatii si speram ca oamenii vor sti sa profite cat mai mult de ele. Distribuim peste de 100.000 de astfel de brosuri educative, astfel incat sa aratam ca ne luam un angajament ferm sa facem lucrurile cum trebuie, si nu numai; subliniem clar riscurile pe care le oamenii le pot intampina atunci cand fac afaceri cu noi.
Un al treilea lucru de care trebuie sa tinem cont, in ceea ce priveste responsabilitatea sociala si conformitatea cu cadrul de reglementare, este simetria partilor interesate. Am avut o experienta din care am invatat foarte mult in aceasta tara, care printre altele are si probleme legate de volatilitatea sistemului legislativ. Din 15 ani de activitate in sistemul bancar, am facut calculul de curand, am lucrat in 6 sau 7 tari, si trebuie s-o spun ca Romania este cea mai volatila dintre ele, in ceea ce priveste cadrul legislativ.  Este foarte dificil sa urmaresti aici ce se intampla in Parlament si sa iti faci o idee despre ce va urma...

O lege pe care o consider problematica este legea 193/2013. Aceasta lege prevede ca oricine are imprumut contractat inainte de anul 2013, se poate duce la banca si poate argumenta ca, indiferent cand a fost contractat imprumutul respectiv, sunt sanse ca el sa fie ilegal. De cand sunt in Romania, pot spune ca aproape am devenit un avocat avizat, pentru ca, avand in vedere esenta directivei EU referitoare la credite si modul in care celelalte tari in care am lucrat au implementat aceasta directiva, pot afirma ca aceasta lege este nedreapta, gresita si din multe puncte de vedere necorespunzatoare, in opinia mea, in contextul European.
Aceasta este opinia mea personala. Ceea ce este insa foarte clar este ca toate aceste reglementari vor avea un impact puternic asupra sectorului bancar din Romania, daca nu se va schimba situatia. Mai simplu spus, tinand cont de legea 193, bancile din Romania, indiferent de actionari si cu investitori diferiti, se vor confrunta cu pierderi majore si nu vom putea sa facem absolut nimic in aceasta privinta.
Cred in simetrie si cred ca acest lucru ar trebui supus dezbaterii publice, pentru a servi interesele societatii si cred ca industria noastra bancara, inclusiv BCR, s-a schimbat foarte mult in ultimii cinci ani. Cred in aceasta simetrie si imi pun sperante in intelepciunea alesilor publici si in faptul ca lucrurile se vor schimba, astfel incat sa putem beneficia de un viitor mai bun.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1844 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  mda (Joi, 10 septembrie 2015, 16:14)

  mda [anonim]

  eu cred ca fara bancheri am duce-o mult mai bine... de acord fara banci ar fi mai rau...

  dar bancherii se joaca cu banii nostri, iar ei oricum isi primesc bonusul anual indiferent ce se intampla.

  un bancher niciodata nu va fi tras la raspundere si nici nu va aduce bani de acasa daca ii pierde in numele clientilor sai... va zice "acesta a fost contextul financiar economic"

  asa ca domnu spurc sa ne lase cu texte de "fara noi ati fi morti" ca nu e chiar asa.
  • +1 (3 voturi)    
   E un narcisist tipic, (Joi, 10 septembrie 2015, 16:56)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui mda

   toti se cred super importanti. Banii imbata.
   • 0 (0 voturi)    
    mda (Vineri, 11 septembrie 2015, 8:03)

    mda [anonim] i-a raspuns lui emil bobu

    eu zic ca este nostalgic dupa vremurile cand in romania era un fel de El Dorado al bancilor... bancile aveau mai multe drepturi decat politia romana

    s-a intamplat dupa 2003 cand s-au privatizat multe banci, si au venit si altii vazand el dorado-ul de aici

    acum chiar el zice ca s-a apucat de drept, a devenit avocat, pai normal, romanul s-a mai desteptat, are acces la informatii, si isi mai cere drepturile legale, ceea ce este de neconceput pe o piata unde ei au venit sa faca profit MAXIM
  • 0 (0 voturi)    
   Don't worry, be happy! (Vineri, 11 septembrie 2015, 8:38)

   Spiky [anonim] i-a raspuns lui mda

   In curand finantarile gen crowdfunding o sa le ia crema de pe tort, si CAR-urile electronice o sa inlocuiasca imprumuturile la banca, totul cu costuri minime. Oricum au jefuit destul populatia ROmaniei in 20 de ani de democratura originala si economie de taraba.
 • +3 (3 voturi)    
  Sa spuna (Joi, 10 septembrie 2015, 16:31)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Sa spuna cineva (DNA?) cum a fost devalizat Bancorex de catre clica securista. Sa aflam si noi cine a furat... Romania de ani si ani daca nu criptomcomunistii, securistii si neamurile lor.
 • +3 (7 voturi)    
  incompetenti/lacomi (Joi, 10 septembrie 2015, 16:32)

  krampus [utilizator]

  Daca depui la BCR o mie de euro, dupa un an poti sa scoti 995 de euro. Misto.
 • +3 (3 voturi)    
  Fara bancheri si industria bancara bla bla (Joi, 10 septembrie 2015, 16:47)

  Ricochet [anonim]

  Da, ne-ar lipsi intens spolierea fara margini a acestor camatari moderni, care isi jupoaie creditorii, sub inalta protectie a statului.
  Cat de saraca ne-ar fi viata fara comisioanele lor mizerabile fara numar...
 • +2 (4 voturi)    
  ? (Joi, 10 septembrie 2015, 17:15)

  calin [anonim]

  Poate ne explica bancherii cum se face ca atunci cand contractezi un credit girezi cu un imobil dar daca ajunge banca sa te execute te executa de imobil si apoi iti mai execute si alte imobile daca nu a recuperat banii. Deci ce riscuri cumpara bancile?
 • +1 (5 voturi)    
  bancheri? (Joi, 10 septembrie 2015, 17:22)

  verdeata [anonim]

  Stiu de la un roman emigrat care a deschis o firma in Germania in anii '80 ca i-au cerut la banca o descriere a proiectului. Din acesta cei de la banca au fost incredintati ca firma va avea succes si i-a imprumutat banii necesari fara ncio garantie. Nu am auzit de asa ceva in tara noastra, dimpotriva, au fost doar scandaluri ale cetatenilor pagubiti, de unde impresia neplacuta, cred generala. Daca am vrut sa trimit o suma de 150 euro prin transfer bancar pentru a ma abona la o revista din Vest si mi s-a cerut comision 45 euro (BCR, ca sa nu fie nicio indoiala) cum se cheama asta? Dati-i un nume civilizat daca puteti. Fiind experienta mea de pana acum cu bancile numai si numai negativa, ultiimul lucru pe care l-as face pe lumea asta ar fi sa iau un imprumut bancar. Probabil ca doar in Germania, Austria se comporta ca bancheri, iar la noi ... spuneti dvs numele potrivit.
 • +1 (3 voturi)    
  grupul erste... (Joi, 10 septembrie 2015, 18:02)

  ernst [utilizator]

  ... a calcat in strachina dupa strachina. dupa ce a platit o caruta de bani pt BCR [si nu a facut exitul cand trebuia, ca BERD-ul], a mai dat si credite aiurea in tramvai [ca doar nu eu le-am dat...]. daca as fi actionar erste as cere schimbarea peste noapte -- si nu promovarea, tuturor celor care au avut de-a face cu povestea asta. chiar daca ai aduce tractoristi si i-ai imbraca in costune de 5,000 de euro, care sa-si angajeze amantele sefe de sucursale, n-ai putea da gres mai tare. [probabil cam asa chiar s-a si intamplat]
 • +3 (3 voturi)    
  vraja marii in largul zarii (Joi, 10 septembrie 2015, 18:26)

  vasilica austriacu [anonim]

  asta inca nu intelege ca in romania este altfel decit in austria sau germani; sa le comunice la actionari sa nu mai ceara atita dividend ca nu este de unde; sa angajeze oameni care stiu sa faca banca, sa dea credite care se pot rambursa, nu sa faca gradinita cu coafeze si ospatari; misiunea bancilor este sa dea credite care se pot rambursa, si cind nu se ramburseaza sa ajute debitorul sa il ramburseze, sa lase profitul mai jos, si fara bonusuri pt conducere in valoare de miloane de eur;

  a si HOTNEWS SA PUI COMENTARIUL
 • +2 (4 voturi)    
  Spurny trage spuza pe turta lui (Joi, 10 septembrie 2015, 19:19)

  Spurky [anonim]

  Cine se scuza se acuza domnule bancher. Care este problema cu legea 19372013? Te-am prins la furat intr-un contract, trebuie sa elimini acel abuz din toate contractele incheieate cu consumatorii. Este ceva normal, dar domnul bancher se simte lezat. Ar fi vrut sa fie dat in judecata de toti creditorii, nu doar de unii, pentru a elimina clauyele abuyive din contracte. Ce intelegem din declaratia dlui Spurny: ca toate contractele de dinainte de 2013 sunt pline de clauze abuzive. Dupa ce a furat atata timp, BCR se simte imaculata ca oi mireasa. Sa-ti fie rusine, nu mai este nici o diferenta intre camatarii BCR si camatarii interlopi. BCR a decredibiliyat complet activitatea de creditare, ar trebui sa dispara complet pentru ca noi sa mai apelam vreodata la alte banci pentru un credit. BCR iti urez faliment placut si grabnic.
 • +2 (2 voturi)    
  Lasa-ti vrajeala.... (Vineri, 11 septembrie 2015, 10:00)

  scosmin [utilizator]

  nu mai merge.

  Returnati romanilor banii furati prin clauzele abuzive.

  ISARESCU DEMISIA!!!
 • +1 (1 vot)    
  Lupu, lupu! (Sâmbătă, 12 septembrie 2015, 9:42)

  cosming@cosming.ro [utilizator]

  Dl. Spurny afirma ca profitul BCR in zece ani este doar 1%. Cum se poate asa ceva devreme ce BCR este cunoscuta ca cea mai scumpa banca din Romania? Mai mult face afaceri cu statul care e un bun platitor. Cred ca dl. Spurny, demisionar, minte. Mai mult, ce salariu a avut dl. Spurny la BCR ? Cate procente din profitul bancii il reprezinta acest salariu?
  Altfel, situatia cu care se confrunta acum BCR , imaginea proasta din piata si respectiv lipsa increderii cu care clientii abordeaza aceasta banca, este in principal cauzata de modul netransparent cu care BCR a inteles sa faca business in Romania, promovand in special credite in care dobanda e calculata cu indici de referinta proprii "care se afiseaza la sediul bancii" a caror variatii de crestere/descrestere este influentata de, atentie, costurile resurselor de creditare - vezi anexe din contracte la punctele 2.10 b si respectiv 2.10 d - pe care banca le are astazi desi creditul a fost acordat acum 7 ani de zile!

  Putem saluta schimbarea naravului BCR de a fura mai putin, dar, UNDE SUNT REPARATIILE SI COMPENSATIILE PENTRU SUMELE DEBITATE ILEGAL DIN CONTURILE CLIENTILOR?

  Personal nu cred ca aceasta banca isi va schimba mentalitatea otravita de a face bani pe spinarea fraierilor. De aceea am ales, la recomandarea ANPC dar si a BCR!!! sa ii dau in judecata si sa obtin eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit aduca dobanda variabila/revizuibila care se afiseaza numai la sediile BCR, precum si a celebrului comision de administrare risc a carui definitie NU se regaseste in cadrul contractului.

  Erste a stricat imaginea BCR! Era o banca de incredere pana cand Erste nu a preluat-o impunand clientilor niste costuri nesustenabile.

  Cum sa nu fie probleme cu neperformantele devrem ce BCR a primovat credite cu costuri extrem de mari? Acum dupa zece ani au redus ratele in speranta ca vor scapa de procese... NU SE VA INTAMPLA ACEST LUCRU!
 • +1 (1 vot)    
  AHA! (Luni, 14 septembrie 2015, 18:17)

  cosming@cosming.ro [utilizator]

  Ce se intampla daca clientii BCR vor semna "oferta" generoasa de reducere a ratelor si implicit renunta la actiunile judecatoresti? Care actiuni judecatoresti ? De ce toti clientii au primit oferta ?

  Va spun eu : in cazul in care ANPC castiga procesele incepute, clientii respectivi pierd dreptul de a primi inapoi sumele furate de BCR ani de zile ! Dati de veste!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by