Autoritatile ruse au prezentat joi un plan de salvare in valoare de aproape 700 de milioane de euro pentru a evita falimentul unei banci mari, Investtorgbank (ITB), in conditiile in care sistemul financiar rus continua sa sufere din cauza crizei economice, scrie AFP.

ITB, a 63-a banca in termeni de active din cele 760 ale Rusiei, fusese plasata sub tutela bancii centrale la finele lui august, din cauza problemelor de lichiditati ce o impiedicau sa realizeze tranzactiile pentru clientii sai, care incepusera sa-si retraga masiv depozitele.

Pentru a asana finantele acestei institutii cu sediul in Moscova si creata in 1994, banca centrala a anuntat joi ca a ales TKB (a 45-a banca ruseasca) care o va prelua si o va redresa.

Agentia de garantare a depozitelor a precizat ca va acorda un credit de 29,7 miliarde de ruble pe zece ani (417 milioane euro) pentru recapitalizarea ITB, precum si un imprumut de 19,5 miliarde ruble (275 milioane euro) pentru TKB.

Banca centrala a decis intrarea in faliment a peste 50 de banci de la inceputul anului 2015, marcand de o profunda recesiune din cauza caderii pretului petrolului si a sanctiunilor impuse de occidentali in urma crizei ucrainene.