Discutiile privind un nou acord cu Romania vor incepe in martie 2016, odata cu misiunea delegatiei Fondului care va avea loc in acea luna. "La intalnirile recente ne-am concentrat pe buget, pe rectificare, pe problemele curente", a spus joi ministrul Finantelor Eugen Teodorovici. Nu au existat acum discutii privitoare la noul acord, insa , spune ministrul Finantelor, FMI s-a aratat foarte deschis cu privire la incheierea lui.

Andrea Schaechter FMIFoto: AGERPRES

Premierul Victor Ponta declara luna trecuta ca, desi Guvernul nu mai are nevoie de niciun imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), un nou acord de tip preventiv "este bun", pentru "cine stie ce o veni in Europa sau in lume, vreo criza financiara", potrivit Mediafax.

"Este un subiect important, pe care il voi discuta intai la coalitia de guvernare, dupa aceea sa-l discutam si cu restul partidelor din opozitie, pentru ca orice acord, daca se va incheia, se va incheia pe un termen mai lung, si cu presedintele Romaniei si decizia trebuie sa fie una politica a tuturor fortelor politice", a declarat premierul Victor Ponta, intrebat de jurnalisti despre posibila incheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.

Premierul a adaugat ca Guvenul "nu mai are de dat niciun dolar catre FMI" si ca nu mai are nevoie de "niciun dolar imprumut de la FMI", dar un acord cu institutiile financiare internationale, intr-o regiune "atat de tulburata in care doar Romania merge foarte bine", este bun.

"Conteaza in primul rand o decizie politica, dupa care ne apucam de negociat", a spus Ponta, adaugand ca Romaniei nu ii trebuie linie de finantare si ca acesta ar fi un acord prevenitv pentru "cine stie ce o veni in Europa sau in lume, vreo criza financiara" si in al doilea rand pentru reforme structurale pe care premierul vrea sa le continue.

Ponta a mai spus ca, dupa ce va avea acordul de principiu al liderilor politici, se vor stabili si conditiile concrete pentru un nou acord cu FMI.

"Probabil ca punctele de vedere sunt destul de apropiate, e vorba de asumare a tuturor fortelor politice a unui asemenea nou acord", a precizat Ponta.

Declaratiile premierului vin in contextul in care ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca Romania va cere in mod oficial FMI incheierea unui nou acord de imprumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale si nu pe deficitul bugetar.

Economia Romaniei a fost sustinuta din 2009 de o serie de acorduri de finantare cu FMI si Comisia Europeana, iar ultimul dintre acestea s-a incheiat in aceasta luna.

El a mai aratat ca deficitul bugetar pentru 2016 este estimat in prezent la 2,1% din PIB, daca nu sunt luate in considerare majorarile de salarii din sectorul public planificate.

Daca se tine cont si de majorarile salariale, deficitul bugetar va fi inca sub nivelul de 3%, a precizat Teodorovici.

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI), de tip preventiv, a expirat in 26 septembrie, in conditiile in care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizata cu succes inca din luna martie 2014, ca urmare a divergentelor dintre autoritatile romane si oficialii institutiei in privinta fiscalitatii. Acordul cu FMI si Comisia Europeana, de 4 miliarde de euro, a avut caracter preventiv.

Reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat la jumatatea lunii septembrie ca Romania va trebui sa solicite Fondului Monetar International un nou acord daca doreste unul, iar apoi va fi analizat tipul de acord care poate fi incheiat, insa va fi diferit de celelalte.

"Trebuie sa primim o solicitare si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile. Vor fi diferite fata de cele din trecut. (...) Este doar o discutie tehnica pe buget", a afirmat Tolosa, intrebat daca FMI va mai accepta un nou acord cu Romania.

Anterior, Romania a incheiat cu succes doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat in 2013, a avut caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.

La primul acord de finantare (2009 - 2011) FMI a contribuit cu 13 miliarde de euro, restul fiind fonduri de la Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale.