Economistul sef al BNR: Modelul economic de succes pentru o tara - exporturi sofisticate si surplus de cont curent
Din prima categorie fac parte Polonia sau Ungaria, in timp ce Romania se afla oarecum la intersectia celor doua directii.
Pentru a urma directia tarilor castigatoare, Romania ar trebui sa treaca pe plus la contul curent.
"Deci putem s-o luam si in sus, catre tarile castigatoare, dar asta ar insemna ca si Romania poate si trebuie sa aiba un plus de cont curent, idee respinsa pana in prezent. Nu e nicio rusine si nicio nenorocire daca exporti mai mult decat importi, din punctul meu de vedere", a punctat Lazea.
El apreciaza ca economia trebuie sa se dezvolte prin exporturi si investitii, nu prin consum intern, pentru ca aceasta din urma risca nu numai o deteriorare a contului curent si o dificultate in finantarea acestuia, ci risca ramanerea in capcana venitului mijlociu.
Im aceasta capcana raman prinse, de regula, statele cu un venit de 8.000-12.000 de dolari pe locuitor, potrivit economistului.
"Cu alte cuvinte, o tara care a fost la 2.000 de dolari pe locuitor, cum a fost Romania pana in anul 2000, a ajuns la un nivel rezonabil, de 8.000 de dolari, si a ramas acolo, punand accentul pe consum. Tarile care asa au facut, cele din America Latina si unele din Africa si Asia au ramas captive la acest nivel consumerist, pentru ca nu au devenit mai competitive prin exporturi, nu si-au intarit puterea economica punandu-se in competitie sau state mai puternice", a mentionat Lazea.
El s-a intrebat retoric daca Romania are ambitia sa scape din aceasta capcana, subliniind ca, din fericire, deficitul de cont curent s-a diminuat treptat in ultimii ani si a ajuns la un nivel redus.
"Avem ambitia sa scapam din aceasta capcana? Poate da, poate nu, timpul va dovedi. Avem, din fericire, un deficit de cont curent mic si care pana anul acesta s-a tot diminuat. Nu ar fi niciun necaz, zic eu, daca ne-am duce cu el in surplus", a conchis economistul sef al bancii centrale.
Deficitul contului curent al balantei de plati s-a injumatatit in primele opt luni, la 585 milioane euro, dupa ce balanta veniturilor secundare si-a majorat excedentul cu 551 milioane euro, iar cea a serviciilor cu 465 milioane euro, in timp ce deficitul veniturilor primare s-a redus cu 372 mil euro.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
http://www.insse.ro/cms/files/arhiva_buletine2015/bsci_5.pdf
2 sa elimine/ reduca coruptia din sistem pentru a permite dezvoltarea corecta a sistemului economic
3 sa existe securitate - nu sa te trezesti cu unii si altii care iti bat in geam sau in poarta sau chiar in fereastra de la calculator - vezi cum vin refugiatii in Grecia sau poate sa fie si mai rau
4. sa ai predictibilitate in sistemul legislativ si fiscal
5. sa ai o justitie care judeca rapid si corect cauzele din dosare...
6. statul sa nu mai dea astazi cu o mana 5 bani si sa ia cu alte doua sau cu alte trei cate 10 bani...
Si daca toate acestea se vor realiza atunci vom putea sa discutam de exproturi sofisticate si de cont curent...
Nu are rost sa discutam filozofie sau lucruri sofisticate cand Ro este tara cu cea mai severa saracie din UE...
Baza sistemului este subreda asa ca orice ai punea in el se darama peste noapte...
Sa o cautam pe ANA ca sa o punem la baza economiei de piata in RO>
Succes!