Romania are nevoie de economisire in lei pe termen lung pentru a acorda credite in moneda nationala pe perioade mari de timp iar construirea unei curbe a randamentelor titlurilor de stat in lei este un pas in acest sens. Din totalul emisiunilor de obligatiuni in lei ale Ministerului de Finante aflate in sold in prezent, numai 7% au scadenta dupa 2025, se arata intr-un raport BCR realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii. "Altfel spus, trebuie sa vedem o reducere a dependentei de finantarea externa si sa avem o finantare a cresterii economice prin resurse acumulate intern. Totodata, este necesara o reducere a presiunii pe termen lung asupra bugetului de stat, prin folosirea sistemelor private alternative care se bazeaza pe economisirea de-a lungul mai multor decenii. Imbatranirea populatiei nu face decat sa adauge presiune suplimentara in acest sens", se mai arata in raport.

"Intentia de a investi in imbunatatiri locative a ramas ridicata de-a lungul anilor, 56% din populatie dorind acest lucru pe termen mediu (5 ani), 29% pe termen scurt (urmatoarele 12 luni) in timp ce 71% dintre cei care doresc sa-si imbunatateasca confortul locativ nu dispun de fonduri proprii pentru planurile de renovare sau reamenajare a locuintei", se arata in studiul efectuat de IRSOP.

Locuintele romanesti au in medie circa 2,7 camere, suprafata locuibila totala fiind de 398 milioane mp. Marimea medie a unei locuinte in Romania este de 47,1 mp. In UE, unei persoane ii revin 1,6 camere iar in Romania aceasta situatie este substantial mai dramatica - o persoana dispune de numai 0,9 camere. Suprafata per persoana in Romania este de 21 mp fata de 36 mp din UE.

Cifrele de mai sus subliniaza conditiile precare de locuit in Romania, iar cresterea fondului locativ de sub 1% anual (2014 = 0,27%) este total insuficienta pentru a schimba aceasta situatie. De aceea, aproape jumatate (41,5%) din gospodariile din Romania se confrunta cu probleme serioase in domeniul locuitului: deteriorarea peretilor, a podelelor, a tocurilor de ferestre (52,3% din locuintele cu probleme), incalzire inadecvata (50%), igrasie pe pereti, podele sau in fundatia casei (40%), scurgeri prin acoperis (27%), lumina insuficienta (18%) sau alte probleme (21%).

Pentru un sfert dintre gospodariile din Romania, raportul dintre calitatea locuintei si costul locuirii este considerat nesatisfacator.

Una dintre alternativele de a asigura investitii in domeniul locativ pe termen lung la care apeleaza romanii este economisirea - creditarea in sistem colectiv, care a crescut consistent in ultima perioada. Potrivit oficialilor BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), soldul depozitelor a urcat la peste 2,6 miliarde lei. In portofoliul BCR BpL exista peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor incheiate de 2,5 miliarde lei. Portofoliul de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinte S.A. a crescut cu 16%, depasind 176 milioane lei.

Printre cele mai importante directii de imbunatatiri locative vizate de clienti se numara: renovari ale locuintei, imbunatatirea instalatiilor sanitare, a celor electrice, izolarea termica, reparatii de structura, achizitie de teren, casa de la tara, incalzirea, reparatii acoperis/terasa, achizitie locuinta, constructie casa, extinderea locuintei actuale. Sondajul ne arata ca 71% dintre cei care au un apartament si 29% dintre cei care au o casa declara ca locuinta lor are nevoie de reparatii.

Produsele de economisire-creditare sunt produse care au un ciclu de viata lung. Clientul incheie un contract de economisire-creditare la o suma care reflecta intentiile lui in domeniul locativ. Depune lunar (sau anual) o anumita suma de bani in contul contractului sau de economisire-creditare, pana ajunge la suma economisita de 40% - 50%, in functie de tipul contractului de economisire-creditare. Acest tip de abordare a asigurarii confortului locativ in viitor impune o planificare a resurselor financiare proprii si o disciplina financiara individuala pe un timp indelungat; de asemenea, el incurajeaza initiativa proprie a cetateanului de a se implica in imbunatatirea conditiilor locative proprii.

Statul incurajeaza efortul cetateanului de a se preocupa de imbunatatirea propriei situatii locative prin depuneri regulate, de a renunta la consumul imediat in beneficiul investitiilor pe termen lung in domeniul locativ. Statul incurajeaza efortul cetateanului prin prima de stat (25%, nu mai mult de echivalentul a 250 EUR/anual pentru sumele depuse anual). La finalizarea procesului de economisire si in functie de indeplinirea conditiilor de repartizare, clientul dobandeste dreptul de a accesa un credit de 50% - 60% din suma contractata din partea bancii de economisire-creditare. Atat pentru sumele economisite cat si pentru cele de creditare banca ofera dobanzi fixe.