Romania isi poate permite un deficit bugetar mai mare decat MTO (obiectivul pe termen mediu -n.r.), insa doar pentru un an, si cu conditia ca depasirea sa fie limitata la un procent, maxim doua, a declarat marti directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR, Eugen Radulescu, citat de Agerpres. "Nivelul stabilit prin MTO (1% din PIB - n.r.) este nivelul care ne asigura in acelasi timp mentinerea datoriei publice intr-un palier suportabil raportat la PIB. Nivelul pe care l-am calculat de deficit public acceptabil pe termen mediu este cel numit MTO, pe termen mediu. Daca se intampla un an sa nu fie asa, nu este o catastrofa, dar sa nu fie depasit acest nivel cu 6-7 procente. Daca este depasit cu un procent, unu si jumatate, doua, nu se intampla nicio catastrofa", a explicat Radulescu in cadrul unui seminarului Eu-COFILE organizat la Sinaia de BNR, ARB si Alpha Bank.de specialitate.

Eugen Radulescu, directorul Directiei de StabilitateFoto: Contributors.ro

In opinia sa, un deficit de bugetar de 3% din PIB ar fi suportabil, avand in vedere rezervele aflate la dispozitia Ministerului Finantelor Publice. "Sa nu uitam ca avem, in momentul de fata, o datorie publica bruta undeva pe la 40%, dar datoria publica neta, din care scadem fondul acela, buffer-ul, pe care il are la dispozitie Ministerul Finantelor si care este de 4 - 5% din PIB, ne-ar acoperi pentru un an, fara probleme, un deficit mai mare, dar pentru un an, nu pentru trei, nici pentru cinci!", a mai spus reprezentantul BNR.

Potrivit acestuia, daca anul viitor se ajunge la un deficit de 3,5% din PIB, riscul este ca Romania sa se imprumute mult mai scump decat o face in prezent. "Noi daca intram intr-un deficit de 3,5% sa spunem, anul viitor, cu siguranta nu ne vom mai imprumuta la costurile la care ne imprumutam astazi, ci duble daca nu triple. Si atunci vom ajunge in situatia in care cresterea deficitului nu se va duce decat in plati de dobanzi", a precizat Radulescu.

La randul sau, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca angajamentul noului Guvern este important, avand in vedere ca este decis sa fie foarte grijuliu cu cheltuielile. "Comisia Europeana spune ca putem sa ducem deficitul pana la 3% din PIB. Dar 3% este nivelul maxim. Pentru Romania, a atinge 3% este nivelul de pericol, pentru ca de acolo, oricand poti sa te duci la 4% la 5% daca ai dat drumul la cheltuieli. Asa ca trebuie sa ne intoarcem la acest deficit strans", a explicat Vasilescu.

Acesta a precizat ca, in cazul in care toate masurile anuntate vor fi acceptate, Guvernul trebuie sa echilibreze cheltuielile, pentru ca acestea nu pot sa sara peste un deficit optim.

Pe de alta parte, Eugen Radulescu este de parere ca salariile se pot mari si micsorand numarul de salariati, iar actualul Guvern, fiind unul de tehnocrati, isi poate permite acest lucru, avand in vedere ca nu participa la alegeri.