.BNR a clasificat bancile de importanta sistemica, adica cele care au potentialul de a genera instabilitate financiara si distorsiuni ale pietei, fiind susceptibile de a crea hazard moral prin chiar dimensiunea lor.Aceste banci sunt si cele care, la un moment dat ar putea solicita ajutor guvernamental intr-o situatie de dificultate financiara. Potrivit viceguvernatorului Liviu Voinea, aceste 10 banci sunt:BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank si Bancpost. Lista coincide cu primele 10 institutii de credit in functie de cota de piata dupa active.

Liviu VoineaFoto: Agerpres

Clasificarea in banci de importanta sistemica se face dupa criterii stabilite de Autoritatea Bancara Europeana (ABE), bancile care obtin un scoring aflat peste un anumit prag fiind desemnate in mod automat ca fiind de importanta sistemica. Ghidul ABE precizeaza ca regula generala ca entitatile care cumuleaza un punctaj mai mare sau egal cu 350 puncte de baza trebuie calificate ca fiind de importanta sistemica, lasand autoritatilor nationale posibilitatea de a mari pragul la 425 puncte de baza sau de a-l diminua la 275 puncte de baza, astfel incat rezultatele sa poata surprinde trasaturile specifice sistemelor financiare nationale si sa fi e asigurata omogenitatea selectiei. Institutiile de credit care cumuleaza un scor mai mic de 4,5 puncte de baza nu vor putea fi desemnate ca avand importanta sistemica.

BNR utilizeaza pragul de 275 puncte de baza la recomandarea Comisiei Europene si ABE, pentru a avea o arie mai larga de acoperire

Trei dintre bancile parinte ale institutiilor de credit sistemice din Romania sunt banci de importanta sistemica globala, respectiv: Unicredit Grup, Societe Generale, ING Bank. Dintre celelalte institutii de credit din Romania, care nu au un caracter sistemic, o institutie de credit are o banca parinte care este inclusa in grupa bancilor de importanta sistemica globala (Groupe Credit Agricole).

Cele 10 banci de importanta sistemica din Romania detin 72% din activele totale ale sistemului, 73% din credite, 75% din titlurile de stat si 75% din depozite.

Banca Nationala se uita nu doar spre bancile sistemice, ci si spre companiile sistemice, in Romania existand circa 100 de asemenea companii. Ele genereaza o concentrare foarte mare, respectiv 16% din activele totale si din cifra de afaceri, 40% din exporturi si 32% din importuri.